Martin Gore: DM sú spôsobom života našich fanúšikov

Martin Gore: DM sú spôsobom života našich fanúšikov

Aj po niekoľkých týždňoch od tlačovej konferencie v Paríži sa stále objavujú nové rozhovory, ktoré boli v tých dňoch uskutočnené. Ten "aktuálny" poskytol Martin Gore chorvátskemu magazínu Muzika.

Hneď na začiatku si ujasnime isté pochybnosti. Ohlásili ste nové turné, nový album a pritom nemáte dokončenú žiadnu skladbu?
Viete, nám to teraz prišlo ako absolútne vhodné, pretože sme práve album dokončili a ešte stále sme všetci spolu. Takže nám prišlo ako dobrý nápad ohlásiť turné, ponúknuť vstupenky do predaja čo najskôr, pretože budeme hrať na veľkých miestach. No a hlavne, ekonomická situácia v mnohých krajinách nie je práve najlepšia, takže nakoľko sme to ohlásili na budúci rok, tak môžu byť ľudia včas na to pripravení.

Stále máme dostatok čas na prípravu turné a vydanie albumu, takže takisto je dostatok času na rozhodnutie, aký názov ponesie album, turné a podobne. Neviem, ako bude vyzerať koncertné pódium. Čo vieme je fakt, že o tri týždne odchádzame s Antonom Corbijnom do Louisiany, kde nafilmujeme nejaké veci, ktoré sa budú na turné premietať.

Čo nám môžeš povedať o novom albume?
Myslím, že máme nahratých asi 19 skladieb.

A koľko z nich skončí na albume?
Na album sa ich dostane asi 12, zvyšok sa zrejme dostane na deluxe edíciu.

Depeche Mode sú jednou z najvplyvnejších kapiel na scéne populárnej hudby. Aký je to pocit, keď rozpoznáte vlastné zvuky v skladbách iných hudobníkov?
Samozrejme to človeku lichotí. Je to milé, keď vás spomenú iné kapely alebo v tvorbe niekoho iného rozpoznáte veci, ktoré pochádzajú od vás.

A kto z takýchto hudobníkov alebo kapiel sa ti páči?
Hmmm, dobrá otázka. Je to celkom zábavné, pretože kapely, ktoré prehlasujú, že sme ich najviac ovplyvnili, znejú zvukovo úplne inak, že DM. Skôr sa mi páči, že sme ovplyvnili kapely z hudobne úplne iných žánrov. Nemusí ísť výhradne o elektronické kapely. Nájdu sa dokonca kapely, ktoré sa venujú heavy metalu a tvrdia, že sme ich ovplyvnili.

Depeche Mode predali celosvetovo viac ako 100 miliónov albumov. Ktorý milión sa predával ťažšie, ten prvý alebo posledný?
Dnes sa albumy všeobecne predávajú ťažšie. Platí priama úmera, čím viac s kariérou napredujeme, tým je to s predajom ťažšie. Všetko sa však pre nás vyjasnilo v období, keď sme nahrávali v londýnskych Abbey Road štúdiách, kde na vstupe visí tabuľa s nápisom, že The Beatles dosiahli biliónový predaj albumov len preto, že nahrávali v Abbey Road.

Tvoj názor na súčasnú situáciu v hudobnom priemysle?
V súčasnosti je v hudobnom priemysle veľa pozitívneho, ale aj toho príšerného. Je skvelé, že väčšina ľudí sa môže k hudbe dostať. Dnes je jednoduché vytvoriť niečo doma, dokonca je jednoduché sa dopracovať k nejakým nápadom. Je super, že ľudia môžu svoje videá zverejniť na YouTube a iní si ich môžu ľahko vyhľadať. Bohužiaľ, svet sa zbláznil z vecí ako X Factor, ktoré hudbu vlastne ničia. Predtým kapely spolu hrali, vyrastali, komponovali, dnes sú to len prefabrikáty. Dnes sa všetko deje okamžite, decká chcú byť za každú cenu slávne a hlavne, čo najrýchlejšie. Nik neuvažuje o raste a zdokonalovaní v dlhšom období a hlavne nik neuvažuje v dlhodobých vyhliadkách.

Na tlačovke v Paríži si sa vyjadril, že vlastne stále píšeš pozitívne skladby, zatiaľ čo ľudia stále zastávajú názor, že tvoje skladby sú temné...
Minulú noc som o tom uvažoval. Asi sa na niektoré veci pozerám inak, než ostatní. Momentálne premýšľam o novom albume. Možno niektoré z tých nových skladieb sú naozaj temné, ale sú tam aj také, ktoré temné nie sú. Ak sa započúvate do textu skladby, ktorú sme odprezentovali, zistíte, že je veľmi pozitívny. Prvý verš hovorí "Stál predo mnou anjel lásky". Je to skladba o láske, no má veľmi zaujímavý zvuk.

Myslíš, že ľuďom prídu vaše skladby ťažko zrozumiteľné?
Niekedy mám pocit, že sa ľudia sústredia viac na zvuk a texty vlastne prehliadajú. Samozrejme, máme temné skladby, ale mnohé z nich majú v sebe motivačné prvky.

Nuž teda, keď sú tvoje texty v drvivej väčšine pozitívne, ktoré vaše tvorivé obdobie bolo temné?
(Smiech). Zrejme "Black Celebration", "Music For The Masses" a možno aj "Ultra".

Prezraď nám, ako ťa ovplyvnil Nick Cave?
Som jeho fanúšikom už veľmi dlho, už od čias The Birthday Party.

A ktoré jeho hudobné obdobie máš najradšej?
To je rôzne. Pri The Birtday Party to bolo albumové obdobie "Mutiny In Heaven". Ale takisto sa mi páči jeho spracovanie "Kicking Against The Pricks". Ten album považujem vôbec za jeden z najlepších albumov všetkých čias. Z toho obdobia mám rád aj album "The Firstborn Is Dead". A skvelý album je aj "Abattoir Blues / The Lyre of Orpheus".

A ako sa ti páči jeho projekt Grinderman?
Moc nie, nie je to jeho najlepšia práca.

The Bad Seeds s Blixom alebo bez neho?
Blix sa mi páči. Mne príde ako excentrik, ktorý dáva všetkému punc výnimočnosti.

Od samého začiatku vašej kariéry radí kritika Depeche Mode do rôznych hudobných kategórii - elektronika, rock, pop, alternatíva. Ako najlepšie opísať štýl Depeche Mode?
To neviem. Kedysi "Alternatíva" niečo znamenala, no neviem, čo to znamená dnes, ale zdá sa to v pohode, hlavne pokiaľ ide o labeli, ak už nejaký máte. A teda pokiaľ ako umelec čosi znamenáte aj dnes, tak ako kedysi. V Amerike sa dnes "Alternatíva" vníma iba v zmysle, že vás hrajú alternatívne rádio stanice. To samozrejme nie je "Alternatíva" v pravom slova zmysle. Ako to zoberieme iba ako pojem, tak to zrejme znamená alternatívu k hlavnému prúdu. V tom zmysle mám teda stále pocit, že sme alternatívnou kapelou, keďže ku klasickej pop-rockovej scéne nepatríme.

Nemáš niekedy obavy z toho, aký vplyv máte na fanúšikov?
Stále nemôžem uveriť tomu, aké množstvo fanúšikov berie našu prácu vážne. Dokonca až tak, že sa stala zmyslom ich života. V určitom smere mi to samozrejme lichotí. Neviem, prečo to robia, ale lichotí mi to.

Ste na to teda hrdí?
Áno. Viete, niekedy je to trochu čudné, ale môžem povedať, že nás to teší.

Názory Devotees (4)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa