Martin: “Deti ma napĺňajú optimizmom”

Martin: “Deti ma napĺňajú optimizmom”

Rozhovor s Martinom Gorem pre švajčiarsky portál Coop Coopération, ktorý poskytol pár dní pred koncertom v Zurichu.

Napísal si väčšinu textov na albume "Spirit", a to ešte v období pred Brexitom a zvolením Donalda Trumpa. Vedel si, čo sa stane?
Vlastne som tie skladby napísal v období od druhého polroka 2015 po jar 2016, takže skutočne v čase pred referendom o Brexite a nástupom Trumpa k moci. Lenže, v tom období bola kampaň k prezidentským voľbám v plnom prúde a tak som mal celý ten cirkus možnosť sledovať prakticky v priamom prenose. Nechcelo sa mi veriť, že by sme boli schopní dať našu budúcnosť do rúk tých ľudí. Keď sa na začiatku uchádzali jednotliví kandidáti na post v nominačkách jednotlivých strán, tak sa všetci javili ako zlá voľba!

Ako si prežíval Brexit, ako Brit usadený v Kalifornii?
Bol som výsledkom referenda zhrozený, pretože som sa vždy cítil viac Európan, než Brit. Spôsob, akým sa svet aktuálne rozpadá, je desivý. Som zrejme idealista. V hlave mám víziu jednotného sveta, kde všetci žijeme v harmónii, bohužial sa veci vyvíjajú veľmi zle.

Žije v tebe však malá nádej, aj napriek tomu, že v skladbe "Fail" spievaš, "zlyhali sme" a "je po všetkom"?
Potom, ako postupne zamietli zákaz vstupu Moslimov do Spojených štátov, som začal postupne veriť v americký politický systém. Mal som obavy, že sa celý Trumpov volebný program bude okamžite napĺňať, no ukazuje sa, že to bude ešte boj, čo vo mne živí nádej v ľudskosť.

A v Británii?
Z toho, čo sa tam deje, som prekvapený. Z ekonomického hľadiska Brexit pravdepodobne výhodný pre Britániu nebude. Nezdá sa mi, že by návrat pasov, či daňová reforma niekomu mali prospieť. A takisto mi Brexit príde zlý aj z etického hľadiska. Boli sme veľmi dlho súčasťou Európy a mnoho z nás sa cíti Európanmi.

Depeche Mode sú na scéne už takmer 40 rokov. Neprechádzal svet, napr. aj v 1980tych rokoch, zložitým obdobím?
To je síce pravda, ale podľa mňa je dnes situácia ďaleko horšia, pretože čelíme väčšiemu nebezpečenstvu. Trumpova prítomnosť v Bielom dome vyvoláva obavy, pretože je podľa mňa šialenec. Musí byť, inak by nebol terčom paródii v Saturday Night Live. Čo sa udeje, ak bude Severná Kórea pokračovať v provokáciach? Dlhú dobu sme nečelili nukleárnemu nebezpečenstvu. A zrazu tu máme chlapa, ktorý dokonca neverí ani na klimatické zmeny.

"Eternal" si skomponoval pre svoju dcéru, ktorá sa nedávno narodila? Spievaš, že ju budeš vždy milovať, dokonca aj počas nukleárnej apokalypsy.
Áno, ale táto konkrétna pieseň plní úlohu akejsi albumovej prestávky, nakoľko je veľmi krátka. Samozrejme, navodzujem ňou atmosféru potencionálnej nukleárnej apokalypsy, ale je v nej ako čierny humor. Ale, keď už o tom hovoríme ... musíme to brať skutočne vážne.

Núti ťa nedávne narodenie tvojej dcéry k pozitívnemu mysleniu?
Keď som s deťmi, cítim sa optimistickejšie. Mám 13-mesačnú a niekoľkotýždňovú dcéru, ktorá sa narodila krátko predtým, než sme odišli do Európy robiť kampaň k albumu. Samozrejme, je skvelé byť opäť otcom a tráviť s deťmi čas. Ale ako rodič sa obávam o ich budúcnosť.

Zoberieš rodinu na turné?
Áno, manželka premýšľa o presunutí do Londýna a potom bude pravidelne chodiť s deťmi za mnou, na 4-5 dní, každé dva týždne. Teda počas európskeho turné kapely.

Ako vnímač toto turné?
Na prvom promo koncerte k albumu sme zo strany publika pocítili neuveriteľne veľa lásky. Pripomenulo nám to, aká je to radosť byť na pódiu. Už sa tešíme, ako opäť vyrazíme na cesty.

V nedávnom rozhovore ťa Dave Gahan prirovnal k diktátorovi. Si v skupine ten "panovačný"?
Nedávno sa ma iný novinár spýtal na to isté. Odpovedal som mu so všetkou úprimnosťou, že som sa nikdy ako diktátor necítil. On ironicky odpovedal, "Áno, ale diktátori sa nikdy ako diktátori necítia!" :) Ale úprimne, nikdy som nebol diktátorom. Nemyslím si, že by to bola nejaká stránka mojej osobnosti.

Zdá sa, že medzi Davidom a tebou vládne riadne rivalita, pretože dnes chce v kapele prispievať viac skladbami, než doteraz.
Podľa mňa je táto rivalita prirodzená, pretože v období 1982 - 2005 som komponoval všetky skladby ja, teda okrem jednej, či dvoch skladieb, ktoré napísal Alan Wilder. Priznávam, že keď David prišiel s požiadavkou ohľadne autorského prispievania do našej tvorby, bol som šokovaný. Chvíľu mi trvalo, než som sa s touto predstavou zžil. Nemyslím si však, že by to dokazovalo to, že som diktátor! (vybuchne smiechom).

Videli sme ťa nedávno na výstave Baselworld, kde Depeche Mode prezentovali hodinky vyrobené v spolupráci s firmou Hublot. Získané prostriedky z ich predaja poputujú na zabezpečenie pitnou vodou v krízových oblastiach. Si zberateľom hodiniek?
Nie, ale podporujem organizáciu Charity: Water. Depeche Mode sú partnerom tejto organizácie, rovnako aj firmy Hublot. Počas nášho posledného turné sme vyrobili dve limitované edície (po 250 kusov) hodiniek a časť z ich predaja poputovala na konto Charity: Water. Dokonca sme v Moskve zorganizovali veľkú aukciu, výsledkom ktorej bol jeden a pol milióna frankov pre túto organizáciu.

Si dochvíľny ako Švajčiari?
Verte, či nie, som veľmi dochvíľny. Vždy sa cítim vinný, keď meškám.

Onedlho sa vrátite do Švajčiarska, kvôli koncertu. Čo sa ti objaví v mysli, keď sa povie Švajčiarsko?
Zakaždým, keď prídem do Švajčiarska, tak si vravím, že tu by som dokázal žiť. Každé miesto, ktoré sme v tejto krajine navštívili, je nádherné. Naposledy sme boli v Zurichu, v Dolder Grand. Je možno toto miesto nemilovať? Takisto si spomínam na koncert v Berne. Videl som doslova živú pohľadnicu s kravami, so zvoncami na krku, drevenné chaty. Švajčiarsko je prekrásna, malebná krajina.

Názory Devotees (21)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa