Ľudstvo akosi zišlo z kurzu

Ľudstvo akosi zišlo z kurzu

Ďalší z rozhovorov na politickú nôtu, tentoraz s Martinom, pre nemecký denník Berliner Kurier. Ešte si užijeme smile

Váš album "Spirit" je do značnej miery ovplyvnený svetovými udalosťami. Mnohí umelci sa však takýmto témam vyhýbajú. Čo práve Vás k tomuto povzbudilo?
Počas písania skladieb pre album sa toho udialo vo svete veľmi veľa. Bol by to doslova zločin ignorovať tieto udalosti. Jednoduchá odpoveď.

Aká je za tým ale motivácia? Hneváte sa na politických lídrov sveta, ktorí sú teraz pri kormidle?
Nenazval by som to hnevom, skôr sklamaním. Nemám nutkanie poukazovať na štátnikov prstom. Je to skôr o pýtaní sa, čo sa vlastne deje. A možno takto donútim poslucháčov klásť si podobné otázky. Môžno potom začnete premýšľať o tom, čím vy osobne môžete prispieť k tomu, aby sa svet stal lepším miestom.

Čiže chceš, aby boli ľudia politicky aktívnejší?
Poviem to takto: Ľudskosť akosi stratila kurz. My ľudia sa musíme vrátiť na správnu duchovnú cestu. Všetky tie rozhodnutia, ktoré ma v daný moment ovplyvnili, sú jednoducho založené na omyle. Množstvo ľudí neskrýva nespokojnosť s ich vládami, možno aj s celým systémom. Tým vzniká frustrácia a hnev. Úplne to chápem. Ale nik nerobí nič preto, aby sa toho zhnusenia ľudia zbavili. Len si tak ľudia zbytočne ubližujú. Spoločnosť je polarizovaná a to je veľmi nebezpečné.

A ty teda poznáš lepší spôsob, ako sa vyrovnať s frustráciou a hnevom?
Keď sa ľudia spoja a svet sa stane jednou veľkou komunitou, tak bude lepšie. Viem, že to teraz vyznieva príliš idylicky, ale globálny svet znamená svet bezpečný. Vzostup populizmu mi príde úplne strelený. Keď sa Briti rozhodli pre Brexit, bol som šokovaný. A pokračuje to. Ak sa rovnako rozhodnú Francúzi, čo sa stane? Budú ich nasledovať ďalšie krajiny? V Amerike zasa vyhral prezidentské voľby Trump. Naháňa mi to hrôzu, pretože ja v USA žijem.

Album ste nahrávali v USA. Ako silne vnímaš Spojené štáty ako domov?
Stále sa cítim Európanom. Vedome sa považujem za Európana, nie za Brita. Ak to všetko dopadne nešťastne, už sa nebem môže viac považovať za Európana. Ale pravdou je, že žijem v Spojených štátoch, kde mám rodinu, aj 14-ročného syna, s ktorým trávim víkendy. On je ten hlavný dôvod, pre ktorý sa nemôžem vrátiť späť do Európy. Ale raz príde deň, kedy sa možno rozhodnem vrátiť.

Vnímaš súčasnosť a budúcnosť pesimisticky?
Viete, v súčasnosti som všetko, len nie optimista. Źijeme vo veľmi podivných, až šialených časoch. Spoločnosť je rozdelená na dva tábory. Napr. jedni chcú EÚ opustiť, druhí chcú zostať. Trump zasa v prezidentských voľbách nezískal väčšinu hlasov, ale vďaka volebnému systému voľby vyhral. O pár týždňov neskôr klesla jeho popularita a dôveryhodnosť na 40%. Žiaden z doterajších amerických prezidentov nemal takú nízku popularitu, ale strana, za ktorú kandidoval získala v hodnotení dôveryhodnosti 87%. Ak bude Trump pokračovať vo svojej pravicovej politike, tak budú protesty v uliciach násilnejšie a hlavne väčšie.

Pripojíš sa k nim?
Aj v meste, kde žijem už prebehla protitrumpovská demonštrácia. Mám malú dcéru a manželka je opäť tehotná (pozn. na svet už prišla ďalšia dcéra Mazzy Lee Gore). V tomto momente si nemôžem dovoliť protestovať, ale keď to bude takto pokračovať, samozrejme sa k protestu pridám.

Nezdá sa, že by si v tejto chvíli dokázal písať skladby, ktoré dodajú ľuďom pocit šťastia.
Máme dostatok šťastných, až prehnane šťastných piesní. Ak prídete na náš koncert, garantujem Vám, že zažijete skvelú párty! Včera sme nacvičovali "Where´s The Revolution". Mám pocit, že sa z nej stane "miláčik publika".

"Spirit" je možno najtemnejší a najneobyčajnejší album v histórii Depeche Mode.
Možno. Ale skúste sa pozrieť na "smútkometer". Ak porovnáme Depeche Mode s celým hudobným priemyslom a budeme prihliadať na faktom pochmúrnosti, budeme vždy na špici. Možno má tento album o 2% viac bezútešnosti, než naše ostatné albmy, ale ten rozdiel je skutočne bezvýznamný. Už viac ako 30 rokov sme považovaní za temnú kapelu :)

Tento rok pre Vás v znamení štadiónového turné. Dá sa hudba na albume "Spirit" považovať za štadiónový rock?
(smiech) Myslím, že niektoré naše skladby budú na štadióne skutočne skvele fungovať, ale všetky určite nezahráme. To by ani nebol najlepší nápad. V aktuálnom setliste je niekoľko našich starších obľúbených skladieb, ktoré ľudia poznajú, no rovnako aj nejaké tie prekvapenia, ktoré by nik nečakal.

Napr. cover Bowieho "Heroes"?
To som nepovedal. Ale kto vie, možno :)

V rámci turné zavítate, medzi inými krajinami, aj do Bieloruska. Bielorusko je považované za poslednú diktatúru v Európe. Môže aj Vaša hudba zmeniť tamojšiu situáciu?
To je zložitá otázka. Neviem. Môžem iba povedať, že mám rád hudbu, ktorá dokáže pohnúť myslením ľudí. A presne toto je účel nášho nového albumu: chce reflektovať na vaše správanie, chce aby ste popremýšľali o tom, čo by ste mali zmeniť a akým spôsobom.

Názory Devotees (1)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa