Ľudia by sa mali trochu zamyslieť

Ľudia by sa mali trochu zamyslieť

Nový album Depeche Mode štartuje s desivým varovaním, že ako spoločnosť smerujeme dozadu. Veci idú prirýchlo z kopca.

"Spirit" nám vraví, že sme boli oklamaní a dožaduje sa revolúcie, obviňuje každého z vlastizrady a sebeckú spodinu nabáda, aby obrátila zbrane sama proti sebe - a to hovoríme iba o štyroch prvých skladbách.
"V prvom rade sme chceli vytvoriť zábavný album," prehlási s kamennou tvárou hlavný skladateľ kapely, Martin Gore. "To bol samozrejme vtip."

Pochmúrne britské elektronické trio sa tento mesiac, prvýkrát po štyroch rokoch, znovu predstavuje s novou produkciou a s dokonalým načasovaním. 12 nových temných skladieb sa javí ako dokonalý soundtrack k svetu bičovanému Brexitom a Donaldom Trumpom.

"Je to trochu ťažšie počúvanie," priznáva spevák Dave Gahan. "Ale pozrite, jednoducho sme to urobili. Je to o vytváraní nálad s pozadím sveta, v ktorom žijeme." Albumom "Spirit" pokračuje vývoj kapely vo svete alternatívneho rocku, no tentoraz pod novým vedením - s producentom Jamesom Fordom, ktorý ma za sebou spolupráce s hudobníkmi ako Florence and the Machine, či The Arctic Monkeys.

Ďalši člen kapely, Andy Fletcher, pripomenul, že James Ford, ktorý hral v mnohých skladbách albumu takisto na bicie, sa snažil "nás trochu osviežiť". Skladby sú zmáčané desivými, plazivými syntezátormi a silnými slučkami, a preskúmavajú všetko, ekonomikou počnúc a trápením končiac. Gore, ktorý je autorsky podpísaný pod deviatimi skladbami, povedal, že album môže vyznievať ako reakcia na aktuálne politické a kultúrne otrasy, no v skutočnosti album vznikal v období od druhej polovice roka 2015 po začiatok roka 2016.

"Aj vtedy bol svet v chaose a to ma trochu deprimovalo. Mal som pocit, že to jednoducho nemôžem ignorovať. Ak by som začal písať dnes a bol k sebe úprimný, aj tak by som tomu musel čeliť," povedal.
"Chcel som povedať, že mám pocit, akoby sme zišli z cesty, akoby ľudstvo opustili svoju duchovnú cestu. Na nikoho konkrétne tu nepoukazujem. Myslím to všeobecne a snažím sa poukázať na to, že by ľudia mali trochu premýšľať."

A Depeche Mode aj vyrážajú na cesty. Spolu s Live Nation organizujú 28 vystúpení v rámci severoamerického turné, so začiatkom v Sant Lake City, v auguste. V setliste ponúknu mix nových skladieb s ich "kotvami", vrátane "I Feel You" a "Walking In My Shoes".

"Snažil som sa na našich starších albumoch nájsť skladby, ktoré by pasovali k tomu, čo robíme dnes," povie Gahan, ktorý zároveň zauvažuje, že k novým skladbám by celkom pasovala "Everything Counts". "Nadéjam sa, že ponúkneme zopár malých prekvapení."

Depeche Mode patrili k vlne anglických synthpopových kapiel, ktoré si podmanili Ameriku, v 1980tych rokoch, s bezstarostnými skladbami ako "Just Can´t Get Enough". Neskôr vyzreli s nabrúsenými sociálnymi záležitosťami ako "People Are People" a "Blasphemous Rumours", ktoré predchádzali veľkému úspechu v podobe albumu "Violator" (1990), spolu so singlami "Personal Jesus", "Enjoy The Silence" a "Policy Of Truth".

Kapela sa v tomto roku ocitla na zozname kandidátov na uvedenie do Rock´N´Rollovej Siene slávy, no nakoniec sa jej to nepodarilo. "Aby som bol úprimný, prekvapilo nás to. Nikdy sme sa o takéto niečo nesnažili. Napadlo nás, 'elektronická kapela v Rock´n´rollovej sieni?'," dodal Fletcher. "Ale, byť nominovaný je fajn, skutočne. Neviem, či sa tam niekedy dostaneme. Nemáme to na vrchných priečkach zoznamu našich prianí. Bolo by to príjemné, keď by sa tak stalo."

Ak by sa tak niekedy stalo, bol by to pozoruhodný vrchol pre kapelu stratených existencii z Východného Londýna, ktorá si vybudovala reputáciu produkovaním symfónii z padajúcich hrncov a panvíc, ako aj nosením šmyniek, laku na nechty a obliekaním sa do čiernej kože.

"Jednoznačne sme v meste nepatrili medzi "super" deckám," povie Gahan. "Boli sme skôr čudáci, ktorých naháňali cestou zo školy domov." Dnes sú ich skladby prespievané umelcami ako Johnny Cash a Susan Boys a vplyv Depeche Mode počuť všade, od bezstarostného škandinávskeho popu až po EDM.

"Mali sme šťastie, že sa nám v konkrétnych obdobiach podarilo vytvoriť nadčasové nahrávky. Hoci niektoré až také nadčasové nie sú," povie Gahan so smiechom. "Mám pocit, ako keď sa dostanete niekam, kde to musíte risknúť a skočiť. Mám pocit, že album "Spirit" nás na také miesto doviedol."

Názory Devotees (1)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa