Long Time Lie (2013)

Long Time Lie (2013)

V radostnom období očakávania nového projektu Depeche Mode si poďme zaspomínať na časy, kedy kapela odštartovala promo k albumu "Delta Machine". Dva úryvky z rozhovorov, ktoré poskytli David a Martin.

Prečo Ti príde zložité komponovať spolu s Martinom?
Dave: Na novom albume ("Delta Machine") máme spoločnú skladbu, "Long Time Lie". Martin mi posunul svoj nápad a ja som mu následne dodal text a vokálnou melódiou. Obyčajne však radšej pracujeme s hudobníkmi, ktorých poriadne nepoznám. To je pre mňa tá pravá výzva. Čím surovšie a čo najmenej dokončená nápady mi poskytnú, tým viac sa potom teším, ak sa niečo z toho podarí dokončiť.

Na albume "Delta Machine" sa nedá prepočuť, že Martin hrá na gitare viac, ako bolo u neho zvykom.
Dave: Martin je veľmi talentovaný gitarista. S gitarou vlastne pracuje pri komponovaní a rád na nej hrá aj naživo. Pokiaľ však ide o samotnú hudobnú tvorbu, tam uprednostňuje viac nezvyčajné zvuky. Zvuk gitary tak schováva za množstvo syntezátorov a takisto ju veľmi často sampluje. Je to veľmi dlhá cesta od momentu, kedy vznikne pod jeho prstami nápad až po jeho realizáciu v podobe nahrávky.

Niektoré gitarové riffy znejú veľmi bluesovo. Dá sa povedať, že tento album vlastne reprezentuje vašu podobu bluesovej hudby?
Dave: Neoznačil by som to priamo ako bluesový album. Ale jednoznačne je bluesom ovplyvnený, ako po hudobnej, tak aj textovej stránke. Ide o vyjadrenie tých najvnútornejších pocitov prostredníctvom neustáleho opakovania gitarových riffov. Preto aj ten názov - "Delta Machine". Slovo "Delta" odkazuje na deltu rieky Mississippi, ktorá je vlastne kolískou bluesu. A "Machine" odkazuje na nástroje, ktorými blues interpretujeme.

Viedol si dosť rušný život, aj vďaka drogám. Rozprávaš sa o tom s Tvojimi deťmi?
Dave: Moje deti už nie sú deťmi, teda okrem mojej dcéry. Synovia majú 21 a 25 rokov. Mladí muži, ktorí už majú vlastné životy, nezamýšľajú sa nad životom svojho otca, neriešia ho. Len dúfam, že si z mojich chýb zoberú nejaké ponaučenie. Nemali by ísť v mojich šľapajách. Ale toho sa ani neobávam, sú to silné osobnosti."

zdroj: MDR Jump 90,4 FM, Leipzig, 22/03/2013

Martin: "Neviem, či som sa vôbec niekedy trápil tým, aké je naše cieľové publikum a čo konkrétne by sme mali vydať. Komponujem prirodzene, živeľne a snažím sa písať od srdca. Viete, kým si k tomu sadnem a napíšem prvú skladbu, tak kým následne nemám k dispozícií dohromady tri, či štyri skladby, tak je to vždy taký istý pocit, ako keď leziete na vysokú horu. Pozeráte na čistý papier a myslíte si "Bože, koľko skladieb musím napísať?"

"Človek má pocit, akoby naňho tlačili, no akonáhle má k dispozícií tri, či štyri skladby, tak myslím, že ten tlak poľaví a zrazu nadobudne pocit, že je to tak trochu ako jazda na bicykli."

"Názov "Delta Machine" vlastne reprezentuje aj našu kapelu, nakoľko vo veľkej miere využívame počítače a elektroniku. Ale máme aj inú stránku, ktorá je tak trochu "bažinatá" a bluesová"

zdroj: Jack 96,5 FM, Seattle, 25/03/2013

Názory Devotees (4)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa