Krehké napätie: Prvý závan Sounds of the Universe

Krehké napätie: Prvý závan Sounds of the Universe

Hodnotiť čokoľvek nové od hociktorej kapely a to ešte nie na základe pilotného singla, ale radovej skladby, o ktorej únik sa postarala nejaká "dobrá duša" (prípadne ide o rafinovaný trik samotnej kapely), je vždy trúfalé, ale prečo to neskúsiť?

Celý depešácky svet už netrpezlivo očakáva nový štúdiový album svojich miláčikov, ktorí sa podľa prvých dostupných informácii uchýlili k retro štýlu, ktorému sa momentálne na hudobnej scéne opäť darí. Je to však skutočne tak? Dá sa vôbec Goreho záľuba v starých elektronických hračkách prirovnať k snahe byť aktuálny? Okom a uchom náhodného fanúšika Depeche Mode nejde o nič svetoborné, nič, čo tu ešte nebolo, cítiť v tom zápach Hillierových "nových" vetrov, ktoré začali fúkať albumom Playing The Angel... no pri pozornom počúvaní v tom cítiť skutočnú snahu zaujať, byť predsa len trošku originálnym pri zachovaní všetkého magického, čím sú Depeche Mode pre svojich zbožňovateľov príťažliví.

Jemná rytmická melódia si okamžite získa vaše srdce, už len preto, že Vás spolu s Davidovým vokálom nádherne ukľudní a vovedie Vás do ich vesmíru, ktorý je však kúzelný iba do chvíle, kým vás nezasiahne meteorit v podobe typicky rozladenej gitary, ktorá je už neodmysliteľnom súčasťou povinnej výbavy kapely. To krehké napätie, ktorému sa tak ťažko rozumie a o ktorom sa v tejto skladbe spieva, vychádza aj z tohto absolútne nenápadného songu, ktorý je na jednej strane síce typicky depešácky, no na strane druhej akoby pochádzal z produkcie ktorejkoľvej inej ostrovnej electro-undergroudovej kapely. Smutné konštatovanie alebo výhoda? Jednoznačne výhoda, byť ťažko originálny a pritom výsostne aktuálny, to chce mať šibalské myslenie a hlavne správny zmysel pre humor... a tieto esencie pánom z Depeche Mode nikdy nechýbali.

Je skutočne ťažké hodnotiť čokoľvek nové, pokiaľ sa hudobne neobmedzujete, počúvate takmer všetko, čo ponúka alternatívna hudobná scéna a trochu sa viete "orientovať". Nie som jediný, kto prijal prvé ukážky z dielne DM na jesennej tlačovke s miernymi rozpakmi, ako aj správy o Goreho návrate k elektronike ranných 80-tych rokov. No po vypočutí "Fragile Tension", hoc ide možno len o demo podobu skladby, sa rozhodne tých zvukov vesmíru neobávam, ba čo viac, som im viac ako otvorený.

Poznámka redakcie: Skladba, ktorá koluje na internete nie je finálnou verziou skladby, ktora je na albume.

Názory Devotees (23)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa