Králi na celú noc

Ďalšie interview s Martinom, v ktorom sa bez problémov spomínalo aj na kontraverzné obdobie Devotional Tour a zároveň opäť trochu poodhalí, čo možno očakávať od nadchádzajúceho turné.

Odkedy existujú Depeche Mode, píšete skladby pre vášho speváka. Snažíte sa vždy vžiť do jeho kože alebo je jednoducho vašim médiom?
Túto otázku dostávam v každom rozhovore.

Čím viac sa Dave Gahan topil v drogách, tým intenzívnejšie spieval o božej spáse. A vy ste len písali texty.
Nikdy som sa nesnažil vžiť do jeho situácie. Možnože David sám má problém presne vyjadriť stav, v ktorom sa nachádza. V určitom zmysle som ho nikdy nepochopil. Nikdy. Ale môžem povedať, že Dave má schopnosť vcítiť sa do mojich textov celu svojou dušou. "John The Relevator" je cover verzia skladby od Blues Singer Son House. Vlastním originálnu verziu na Schellack singly z roku 1930.

Je album "Playing The Angel" odkazom na Bibliu?
Nie, pochádza z terminológie Pokeru.

Tvoj kolega Dave Gahan sa raz vyjadril: "Všetko, čo súvisí s Depeche Mode sa stane mýtusom."
Zaujímavý názor. Možno na tom bude čosi pravdy, podvedome som totiž pre inšpiráciu použil Bibliu alebo významné momenty z americkej histórie, jednak aj preto, že na takéto veci publikum veľmi silno reaguje. Ale musím uznať, že Dave má pravdu: Naša skupine je čosi viac len ako zoskupenie troch individualít.

Aký význam prikladáte vy sám jednotlivým členom Depeche Mode?
Pred dvoma rokmi sme s Davidom, približne v rovnakom čase, vydali vlastné sólové albumy. No ani on, ani ja sme nedosiahli taký úspech, ako Depeche Mode za posledných 25 rokov.

Depeche Mode boli považovaní za skupinu odcudzených ľudí. Sami fanúšikovia sa pýtali, či budete vôbec schopní komunikácie medzi sebou.
Spomínate časy, kedy tomu naozaj tak bolo. Bolo to v časoch, keď sa David sotva ukázal na nahrávaní. Ale to už je dnes história.

David v roku 1996 takmer zomrel...
To je pravda, ale zasa nemôžete poprieť, že práve v tom období sme vyprodukovali naše najlepšie abumy, "Songs Of Faith And Devotion" a "Ultra". Pripúšťam však, že okolnosti súvisiace s ich nahratím neboli práve najpríjemnejšie. David nakoniec peklom prešiel. Je nebezpečné tvrdiť, že tvrdé drogy a alkohol povzbudzujú ľudskú kreativitu. No pri pohľade späť musím povedať, že sme to prežili. Písali sme hudobnú históriu. Niekedy je napätie v skupine prospešné a dokáže priviesť až k vrcholu.

V New Orleanse, v roku 1993, ste museli prerušiť koncert, pretože vám spevák skolaboval priamo na pódiu.
Nebolo to prvý, ani posledný krát, kedy sme si pomysleli: tak, a je po všetkom. Nik z nás nevedel odpovedať na otázku, čo bude s Depeche Mode o ďalších osem, či deväť mesiacov.

O nejaký čas na to som vcelku v pohode napísal zopár nových skladieb a rozhodli sme sa opäť reštartovať Depeche Mode. Nahrali sme album "Ultra". Síce nahrávanie sa zmenilo na horror, pretože Dave bol na tom tak zle, že mu nahrávanie vokálov k jednej skladbe trvalo celých šesť týždňov.

Ale zažili ste aj dobré časy. Raz ste Depeche Mode prirovnali k westernovému gangu mimo zákona...
Ak ako skupina vpálite do mesta, odohráte koncert pred vypredaným štadiónom, tak ste jeho kráľom na celú noc. Všetko bolo pripravené len pre nás: oslavy, prežitky, čo sme chceli.. stačilo si vybrať. A na druhý deň v inom meste nás čakalo to isté. A pozajtra to bolo o tom istom...

Povráva sa, že počas turné v roku 1993 ste okrem stabilných 120-členného štábu zamestnávali aj psychiatra a drogového dílera...
Boli z nás proste megalomaniaci v každom smere. Mali sme so sebou 14 videoobrazoviek, na ktorých prepravu bolo potrebné množstvo kamiónov. Pamätám si, ako nám po roku koncertovania manažér povedal, že sme konečne v pluse a začíname zarábať. Pomyslel som si, čože? Až teraz, po roku? Prečo nám toto niekto nepovedal predtým, ako sme sa do toho pustili, možno by sme volili menej obrazoviek...

Nemá to súvis s prirodzeným vývojom, keďže sa z vás stáva stále významnejšia skupina?
Dnes môžem povedať, že nie. Lenže nechceme nič robiť bez pohodlia, na ktoré sme si na cestách zvykli. Súkromné lietadlo je nevyhnutné. Nik z nás by nesúhlasil s ročným cestovaní po svete autobusom.

Blíži sa nové turné. Poučili ste sa zo svojej megalománie v minulosti?
Dúfam, že áno. Náš "imidžmejker", Anton Corbijn, nás presvedčil na veľkoplošné obrazovky, čím sa náš koncert obohatí, takže to nebude len o projekciách.

Anton takisto pracuje s U2. Nie je medzi Vami nejaká súťaživosť?
Nie. Nikdy som žiadne súperenie nevnímal. Ak sa niektoré noviny zmienia o U2 ako najlepšej skupine na svete, okamžite to prestanem čítať.

Názory Devotees (38)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa