Keď remixy zachraňujú situáciu (2004)

Keď remixy zachraňujú situáciu (2004)

Rok 2004 pokračoval v znamení Davida Gahana, ktorý zo svojho sólového debutu vydal posledný singel "A Little Piece" (09/02/2004), za ktorým nasledovalo koncertné video "Live Monsters" (01/03/2004)

Bohužiaľ, stále pokračovali vzájomné mediálny prekáračky a to až do chvíle, kým nenastal vzájomný zmier a Depeche Mode neohlásili, že by predsalen mohol vzniknúť ďalší štúdiový album.

Fletch: "Bohužiaľ, Dave niekedy využíva poskytované rozhovory ako náhradnú terapiu. Vždy toho porozpráva veľa, hlavne o veciach, ktoré ho pália. A samozrejme to nezabudne zveličiť. Dám Vám jasný príklad: na otázky "Prečo si sa zrazu vrhol na komponovanie, Dave? Prečo si to neskúsil už skôr?", odpovedal: "Pretože mi to Martin neumožnil." A to je úplný nezmysel, už len preto, že Dave nikdy predtým neprejavoval v tomto smere žiadne ambície."

Celkom pravdivé tvrdenie to však nebude, nakoľko Alan už v roku 1987 spomínal, že Dave mal zopár nápadov na piesne a v jednom rádio interview, v roku 1994, Dave povedal, že uvažuje o sólovom albume. Žeby Fletch o tom nevedel? A takisto je známe, že Dave Martinovi prehrával vlastné demá počas nahrávania albumov "Ultra" a "Exciter", nespýtal sa ho nikdy priamo, či by boli skladby vhodné aj pre dané albumy, ale ako môže niekto túto skutočnosť okomentovať slovami "nikdy neprejavoval v tomto smere žiadne ambície?"

Dave: "Ja som sa pokúšal Martinovi cez média odkázať, že tak, ako dovtedy, už v Depeche Mode pracovať nedokážem."

Áno, je tu oprávnená otázka, prečo to Martinovi nepovedal priamo, medzi štyrmi očami, prečo musel použiť média? Nuž, odpoveď je aj v tomto prípade jednoduchá - táto kapela jednoducho medzi sebou komunikovať nedokáže.

Dave: "Chcem vedieť, čo si Martin o mne myslí, no zároveň aj nechcem, pretože mám pocit, že by to veci zhoršilo. On je extrovert, na druhej strane má však v sebe aj introverta, tak, ako každý z nás. Ja si ho skutočne vážim, rešpektujem a viem, že teraz prežíva veľmi ťažké životné obdobie (pozn. Martin sa práve rozvádzal so svojou manželkou Suzanne) a dokonca s ním súcitím. Možno si poviete, že sa po toľkých rokoch musíme už dosť dobre poznať, no nemyslím si však, že tomu tak naozaj je."

Martin: "V jeho prípade to však malo len dve možnosti, buď budem jeho požiadavky akceptovať alebo sa na kapelu vykašle. Nenazval by som to priamo ultimátom, ale všetkým zainteresovaným muselo byť jasné, že ak Dave nebude mať možnosť autorsky prispievať, tak možno o kapelu stratí záujem."

Martin sa však trochu trápil a dokonca bol urazený. "Počas tých tlačoviek k jeho sólovému albumu zašiel už trochu priďaleko, hlavne keď vytiahol, že sa pri mne cíti ako bábka a ja som bol akýsi diktátor, a že cíti právo prispievať k tvorbe kapely. Vtedy som si uvedomil, že ak má kapela pokračovať ďalej, budem musieť ustúpiť. Ale na druhej strane som si však nemyslel, že by bolo správne, aby po 25tich rokov zrazu prišiel a dostal možnosť napísať polovicu nových skladieb."

Dave: "Povedal som, že "cez všetky tie roky som prispieval prakticky ku všetkému, čo kapela robila. Jednoducho žiadam satisfakciu." A takisto som povedal, "skúsme trochu systémom zatriasť. Prídem s vlastnými vecami." Lenže Martin sa hneď spýtal, "no dobre, a koľko tých skladieb bude? Koľko?""

Martin: "Dave do nového projektu vstúpil ako veľká voda, doslova ako chvastúň. Dožadoval sa autorstva polovice albumu! Všetci sme v tomto smere boli trochu opatrní. Mal za sebou vydanie debutového albumu a s písaním skladieb prakticky len začal."

Dave: "Martin zahlásil,"myslím, že pre fanúšikov Depeche Mode bude veľmi ťažké takéto niečo stráviť." Ja som stroho odpovedal, "Ale h*vno!""
Takisto však Dave povedal, že mu bolo jasné, že to skončí kompromisom.

Je teda Martin "totalitný diktátor"?
Martin: "Áno, presne takto ma Dave nazval :) A bolo to trochu nefér, pretože ja taký nie som. Každý, kto ma pozná, vie, že nie som žiaden diktátor."

Fletch: "No, ale máš svoje chvíľky. Pravdou ale je, že Dave narozprával kopec divných vecí. Nuž ale, taký Dave jednoducho je. Vždy povie presne to, čo si myslí."

Martin: "Dokonca aj počas rozhovorov s Depeche Mode povedal tu a tam niečo, kedy mi v mysli vyskočilo: "Čože???" Ale tak, my vieme, že je jednoducho taký. Nie vždy veci vyjadrí tak, ako pôvodne zamýšľal."

Tu a tam sa to zrejme dá povedať aj o Fletchovi. Ten sa v rozhovore pre Channel News Asia, 14.októbra 2005, vyjadril, na prekvapenie, aj takto: "Je smutné, ako sa veci niekedy vyvinú, hlavne v období, keď odišiel Alan. Príšerne mi chýba; bol to skvelý kamarát." Keď si toto fanúšik, znalý pomerov, prečíta, tiež ho v momente napadne "čože????" :)

Je zložité z pohľadu fanúšika posúdiť, či Davidove naliehanie bolo opodstatnené. Iste, Martin tiež nie je bez viny, určite s ním nie je jednoduché pracovať, ale označovať ho za diktátora? Kto vie, prečo si Dave myslel, že riešením problémov kapely bude práve písanie jeho vlastných piesní, niektorí fanúšikovia s tým majú problém dodnes. Takže, Martinove obavy z predstavy, že by Dave mal autorsky pokryť hneď polovicu albumu kapely, boli oprávnené.

Na druhej strane, aspoň Dave si uvedomil, že kapela má skutočný problém, obzvlášť po albume "Exciter", ktorý v podstate rozdelil fanúšikovskú základňu. Snažil sa teda nájsť nejaké riešenie. Síce uprednostňoval metódu Alexandra Veľkého, "rozviaž Gordický uzol mečom", no aspoň dal kapele nový impulz do ďalšieho fungovania.

A aby to celé nebolo len o osobných sporoch, aj rok 2004 bol bohatý na produkciu samotných Depeche Mode. Kapela dala o sebe vedieť na jeseň, kedy 18.októbra 2004 vypustila singel "Enjoy The Silence 04". Šlo o zremixovanú verziu legendárnej skladby z roku 1990, o ktorú sa postaral Mike Shinoda z kapely Linkin Park, ktorý singel zároveň produkoval. B-stranu singla tvorí remix skladby "Halo", z dielne kapely Goldfrapp. O nové remixy skladby "Enjoy The Silence" sa postarali ľudia ako Timo Maas, Ewan Pearson, či Richard X.

Spomenutý singel nebol vydaný náhodou. Išlo totiž o predzvesť veľkej remixovej kompilácie "Remixes 81 - 04", ktorá sa na trhu objavila 25.októbra 2004, vo formátoch 2CD, limitovaná 3CD edícia a deluxe vinyl box set. Kompilácia je vlastne výberom tých najlepších remixov z predošlých singlov, vrátane "Enjoy The Silence 04". 3CD edícia bola obohatená o nové remixy skladieb "Photographic", "Little 15", "Nothing" a "Clean". Vinylová edícia je pre zmenu bohatšia o remix skladby "Lie To Me" od LFO.

zdroj: depechemodebiographie.de

Názory Devotees (6)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa