Keď dostaneš Davida do vývrtky ...

Keď dostaneš Davida do vývrtky ...

Reportér nemeckého denníka Frankfurter Allgemeine Zeitung dostal príležitosť porozprávať sa online s Davidom a že ju skutočne využil, čo mu David dal patrične najavo. Aspoň o tom úprimne napísal.

Ako by ste sa, ako kapela, vyrovnali s náhlou stratou jej člena? To sa totiž stalo Depeche Mode, no táto svetoznáma kapela chce pokračovať. A spevák Dave Gahan Vám vysvetlí prečo.

Dave Gahan evidentne stále nemá dosť. Slávny frontman slávnych Depeche Mode, preslávených hitmi ako "Enjoy The Silence", "People Are People", či "Just Can´t Get Enough", ktorý svojimi čarodejníckymi kúzlami hypnotizuje zaplnené štadióny, ktorý, prinajmenšom dvakrát, len o vlások unikol smrti, ktorý v roku 2009 porazil rakovinu a ktorý už 42 rokov odoláva mocnej mašinérií, ako Depeche Mode nazývajú sami seba, a v istom momente zbavil Martina Goreho jedinečného práva umiestňovať na albumy výlučne vlastné skladby, tak tento Dave Gahan dokáže tu a tam ešte stále pôsobiť rozrušene. Napr. pri rozhovore s novinármi, čo bol aj môj prípad.

V Berlíne som sa ocitol už deň pred oficiálnou tlačovou konferenciou a ako jeden z mnohých novinárov som dostal pozvanie na "špeciálny rozhovor" s kapelou. Každý, kto sleduje Depeche Mode trochu dlhšie pozná ten proces veľmi dobre. Každé štyri roky Vás kapela pozve na špeciálnu PR záležitosť, na ktorej oznámia vydanie nového albumu a termíny nasledovného turné, väčšinou sa tak udeje v špeciálnych priestoroch: v roku 2008 to bol Olympijský štadión v Berlíne, v roku 2012 v parížskom kultúrnom centre Gaîté Lyrique, v roku 2016 v milánskom Teatro dell'Arte, no a s dvojročným meškaním sme sa zrazu, v roku 2022, ocitli opäť v Berlíne, v Berliner Ensemble, kde v utorok ráno stoja v zástupe novinári zo všetkých možných krajín.

V inom kúte sa zhromažďujú šťastlivci, výhercovia lotérie, ktorí sa môžu konferencie zúčastniť a toto už patrí tiež k tradícií: pre skutočne oddaných fanúšikov Depeche Mode je totiž aj takáto udalosť oslavou. Tento rituál trochu pripomína rozdávanie darčekov na Vianoce, s tým rozdielom, že každý vopred vie, čo dostane a "Santa Clausovia" sú za svoje darčeky dobre platení.

Väčšina hudby stojí za prd
Asi to bola moja chyba, že som na druhý deň začal rozhovor s Davidom, cez ZOOM, trápnou otázkou, či vtipom, či si spomína na náše posledné spoločné interview (spred desiatich rokov v Paríži), čo samozrejme zostalo bez reakcie. Druhou chybou bola analógia so Santa Clausom, ktorej David nerozumel. "Vždy keď nahrávame album, zostáva zámer rovnaký. My to robíme pre seba," povie po trápnej odmlke. Čiže všetko ostatné, ako očakávania fanúšikov a každého, kto s Depeche Mode zarába peniaze, môže byť ignorované? "Musí to byť takto," odpovie. "Väčšina z tej hudby, ktorú máte možnosť počuť, je určená pre priemysel, aby ste si ju kúpili. Ja ju počúvať nedokážem, stojí za prd." Faktom je, že umelecká neúplatnosť ich kapely je až neuveriteľne komerčne úspešná.

Piesne o odcudzení a zblúdení si dnes spievajú tisíce ľudí. Hovorí sa, že Depeche Mode svojimi skladbami a vystúpeniami v podstate oslavujú outsiderov, vníma sa to stále takto? "Viete, to, čo sa zverejňuje v správach alebo novinách, čo samozrejme zaujíma väčšinu ľudí, mňa osobne nezaujíma vôbec." Tak čo má pre neho potom skutočný význam? "Úzky okruh priateľov, rodina, hudba, ktorú mám rád, filmy a umenie, krásy tohto sveta a to, aký by život mohol byť."

Tri sivé kreslá
Späť do Berliner Ensemble, na tlačovú konferenciu, kde na pódiu figurujú tri sivé čalúnené kreslá a stolík s minerálkami; skôr to pôsobí ako "literárna beseda", než ako hudobné podujatie. Moderátorka sa usadí do jedného kresla, zvyšok obsadia Dave Gahan a Martin Gore. Depeche Mode sú teda dnes už len duo, nakoľko Andy Fletcher tento svet, v máji tohto roka, nečakane opustil. A ako nás Martin s Davidom uistil, Fletch im naozaj chýba. "Bude s nami prítomný duchom," povie David o nadchádzajúcom turné. "A bude nás zhora hodnotiť."

Na koncertoch nebude Fletch nikým nahradený. O tomto zakladajúcom členovi kapely sa hovorilo ako o klávesákovi, hoci v posledných rokoch ním, ani po hudobnej stránke, nebol. Na otázku, či Fletchova smrť mohla znamenať koniec Depeche Mode, odpovedal Dave cez ZOOM nasledovne: "Nie, pretože Fletch nebol súčasťou toho, čo sme robili po hudobnej stránke, dokonca ani v štúdiu nehral na žiaden nástroj. Ale bol veľmi dôležitým členom kapely. My sa považujeme, a vždy sme sa považovali, za modernú kapelu, čo nevyhnutne neznamená, že jeden z nás hrá na bassgitaru, ďalší na gitaru, iný na bicie a niekto ďalší spieva."

Komunikácia na samotnej tlačovej konferencií je limitovaná: kapela pódium opustila po 15 minútach. Takže, kúsok zábavy pre fanúšikov a novinárov, niektorí z nich cestovali skutočne z diaľky, niektorí poslušne tlieskajú a zverejňujú fotografie svojich prístupových kariet na internet. Veľa sa toho nedozvedeli, teda okrem jednotlivých zastávok turné a názvu nového albumu - "Memento Mori". Ako povedal Martin, ten názov môže v dnešných časoch pôsobiť "morbídne", no vznikol ešte pred Fletchovou náhlou smrťou.

Memento Mori
Takže, ďalšia "zoom" otázka pre Davida: Neuvažovala kapela o zmene možno nie úplne vkusného názvu albumu? "Nič nemeníme, aj keď to možno ľuďom nemusí prísť správne," trvá na svojom. Na otázku, či po tom, čím všetkým si v živote prešiel, je práve "memento mori" potrebné, stručne odpovedal: "Vždy je dobré na to myslieť."

Nasledovali otázky týkajúce sa minulosti kapely, ktoré David odbil s tým, že nostalgia sa ho netýka, ako aj otázky ohľadne Rock´n rollovej Siene slávy, do ktorej boli Depeche Mode nakoniec uvedení v roku 2020, ako poznamenal, 13 rokov po REM a 12 po Madonne. "Ono je to skutočne pocta," dodal, "ale nakoniec nie až taká významná." Iste, dva dni plné rozhovorov s médiami človeka unavia a aj Fletchovu smrť treba spracovať. V každom prípade, po takmer 20 minútach rozhovoru je Davidova nálada úplne na bode mrazu.

Chcem teda vedieť, či tu je predpoklad, že kapela bude existovať ešte dlho, teda, že či o štyri, či päť rokov ohlásia ďalší album a turné? "Môj ty Bože," zastonal. "Nemôžete sa tešiť z toho, čo aktuálne robíme, namiesto toho, aby ste sa zaoberali tým, čo sme robili pred 20 rokmi alebo čo budeme robiť o 5 rokov? To nepočujete, aká je to smiešna otázka? Celé je to dnes o novom albume, ktorého nahrávanie sme si užili, sme naň hrdí a vy už premýšľate, či bude ďalší? To je úplne šialená otázka."

Aj tak bola moja posledná. Ako veľmi si nový album užijem, to sa ešte uvidí. Doteraz sme z neho nepočuli jedinú skladbu.

Názory Devotees (1)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa