Kapela ako životný projekt (2009)

Kapela ako životný projekt (2009)

Martin s Fletchom v New Yorku, kde odštartovali promo kampaň k albumu "Sounds Of The Universe".

Martin Gore a Andy Fletcher sú v zápale vášnivej diskusie. Bol možno Luiz Felipe Scolari ten najlepší kouč pre Chelsea? Bol vhodný čas ho vymeniť? Táto novinka sa objavila na displeji Fletchovho Blackberry a toto všetko je dôkazom jedinej skutočnosti: preč sú mesiace diskusii a prác na ich novom štúdiovom albume "Sounds Of The Universe", ktorý sa na pultoch predajní objaví 20.apríla.

Dnes hudobníci oddychujú, žartujú medzi sebou, jednoducho z nich vyžaruje kamarátstvo, ktoré medzi sebou udržujú od roku 1981, kedy vydali debutový album "Speak & Spell:.
"Sme veľmi dobrí priatelia, obzvlášť ja s Martinom sme v neustálom kontakte, dokonca aj keď nie sme na turné alebo v štúdiu. S Davidom to také nie je, ale to preto, že moja a Martinova rodina máme k sebe takisto veľmi blízko," ozrejmí veci Fletch, klávesák kapely a ako sa zdá, najzhovoršivejší člen Depeche Mode.

Hudobníci sú v New Yorku, aby poskytli detaily ich nového albumu, ktorý opäť produkoval Ben Hillier, ale aj preto, aby nás uistili, že tak ako dobré víno, aj oni, čím sú starší, tým sú lepší. Rozvážne a s istotou tvrdia, tak ako vačšina hudobníkov, že album "Sounds Of The Universe", ktorý práve dokončili, je ten najlepší v ich kariére.

"Prečo by sme nahrávali nové albumy, ak by sme neboli presvedčení, že každý z nich je lepší, než ten predošlý?," spýta sa Fletch. Martin, ako hlavný skladateľ tejto britskej skupiny mám v tomto princípe tiež jasno a je presvedčený, že ich prvý album nie je práve to, na čo by mali byť hrdí.
"Nie je to naša najlepšia vec. Boli sme mladí a až príliš sme chceli nahrávať, no našťastie sme sa postupne zlepšovali," dodá Gore.

Obaja hudobníci majú blízko k 50tke, aktuálne majú 47, no už viac ako polovicu svojich životov, presnejšie 28 rokov, pôsobia na hudobnej scéne. "S týmto nemáme žiaden problém, vždy sme boli verní kamaráti. Vždy sme rešpektovali spôsob práce a prístup k veciam toho druhého, to je možno kľúč k tomu, ako sa dá spolu tak dlho vydržať," zauvažuje Gore.

Je len málo kapiel, ktoré sa môžu pochváliť 12timi štúdiovými albumami nahratými v pôvodnej zostave. Po začínajúce rockové kapely môže byť takáto skutočnosť skutočnou výzvou. "Myslím, že to bude tým, ako dnes rýchlo žije. Robíte na nejakom projekte a zrazu prejdete na iný. My sme sa o kapelu zaujímali ako o náš životný projekt," ozrejmí veci Fletch.

Ako dlho to ešte vydržia? Sami nevedia, no je im jasné, že čas sa oklamať nedá.
"O desať rokov budeme mať veľmi blízko k 60tke a nevieme, či niekto bude mať chuť sledovať troch starov na pódiu," prizná klávesák kapely, ktorá stojí za hitmi ako "Personal Jesus", "Enjoy The Silence", či "Just Can´t Get Enough".

Samotná kapela vníma album "Sounds Of The Universe" ako niečo, čo sa odlišuje od všetkého ostatného v ich diskografii. Je očividné, že trio sa rozhodlo prekopať svoje pracovné postupy, no Fletch s Gorem tvrdia, že pracovali premysleným spôsobom. Je to očividné, Depeche Mode sú kapela, ktorá je pripravená čeliť všetkým zmenám, ktoré sa za posledné roky odohrávajú v hudobnom priemysle.
"Je to zvláštne, pretože na jednej strane, ľudia, s ktorými sa poznáme, tvrdia, že je tu kríza, na druhej strane si však ľudia stále kupujú disky. Aj toto nás stále udržuje v tom, aby sme sa hudbe venovali," povie Martin.

Páni sú však otvorení možnosti nahrávať albumy s distribúciou cez internet, tak ako to urobili Radiohead s albumom "In Rainbows".
"Zdá sa, že to by mohla byť budúcnosť, no nie som si istý, či z toho bude nadšené aj naše vydavateľstvo; pravda je taká, že nevieme, čo sa nakoniec udeje, možno o desať rokov žiaden internet nebude a my budeme musieť nájsť úplne iný spôsob distribúcie," dodá Martin.

Fletch tvrdí, že je fanúšik Internetu a dokáže hodiny stráviť surfovaním, nakoniec však aj tak skončí na tej istej hudobnej stránke, nakoľko, pokiaľ ide o kvalitu hudby, dnes znie všetko prakticky rovnako. "To preto, že dnes môže robiť hudbu doma už každý a nejde o hudobníkov, ktorí skutočne aj prakticky ovládajú nástroje, čo vlastne znižuje kvalitu skladieb," dodáva.

"Dnes ľudia počúvajú hudbu na počítačoch, či na iPodoch, ktoré nezaručujú skutočnú kvalitu produkcie a ja som si istý, že iba preto, aby sme sa takisto pustili do distribúcie cez internet, neznížime kvalitu našich skladieb." poznamená Martin.

Názory Devotees (25)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa