Just Can’t Get Enough (8. časť)

Dievča, ktoré Dave stretol v hoteli, tam bolo tiež, no dealer sa obával zatknutia a nedovolil jej zavolať pohotovosť, dokiaľ sa nezbalil a neušiel. Kým došla záchranka, Dave zmodral a dostal srdcovú zástavu. Na ceste do nemocnice bol v okamihu, keď sa mu zastavilo srdce, bol napochytro ošetrený a-la Pulp Fiction.

Člen Bomb the Bass, Tim Simenon bol zatiahnutý do nového albumu ako producent v spoločnosti niekoľkých muzikantov, ktorí sa mali podieľať na nahraní niektorých sekcií, aby zalátal v štúdiu dieru po Alanovi Wilderovi. Po počiatočných pochybnostiach o budúcnosti kapely, boli Martin a Fletch po stretnutí povzbudení. Zavolali Davevovi do New Yorku, ktorý tam mal práve veľa "práce" so svojou novou priateľkou, vyliečenou narkomankou, ktorú stretol pri detoxikačnom programe. Všetci traja sa zhodli, že sa Davevove vokály nahrajú na Manhattane v štúdiach Electric Lady v apríli a máji 1996.

Dave, Live 1993
No stretnutie dopadlo katastrofálne. Dave síce tvrdil, že je čistý, ale sotva dokázal zaspievať jeden použiteľný vokál. V polovici mája sa nahrávanie prerušilo a Dave odletel späť do Los Angeles. Pokorený a zúfalý, speváková hrdosť bola rozbitá na franforce. Kolegovia z kapely na neho naliehali, aby si zobral hodiny spevu a Teresa podala žiadosť o rozvod. A navyše ho jeho závislosť na drogách hnala do záhuby.

Dave hovorí: "Keď som sa po tých všetkých problémoch vrátil do LA, Martin mi zavolal a povedal, 'Tak čo? Zabalíme to?', a ja som mu len odpovedal, 'Mart, pre mňa to teraz vôbec nie je dôležité.' Vôbec mi nezáležalo na tom, kde sa nachádzam."

Gahan bol na tom veľmi zle. Začal navštevovať hodiny spevu u Evelyn Halus a opäť skúsil čosi nahrať v LA spolu so Simenonom. Ale drogová závislosť sa mu úplne vymkla spod kontróly. 28. mája sa v skorých ranných hodinách v Sunset Marquis predávkoval speedballom, zmesou kokaínu a heroínu, obsahujúcou obzvlášť smrteľne nebezpečný druh heroínu s názvom Red Rum (Červený rum). Hľadiac tupo do dealerových očí, Dave zrazu pocítil, že všetko, čo vykonal bolo veľmi zlé, a hoci je možno už neskoro, chcel ešte jednu šancu. Pamätám sa, ako som mu hľadel do očí a hlavou mi preletelo: "A do šľaka, teraz sa mi to naozaj podarilo!" a pocítil som obrovskú chuť žiť. Naozaj, mal som obrovskú chuť žiť.

Dievča, ktoré Dave stretol v hoteli, tam bolo tiež. No dealer sa obával zatknutia a nedovolil jej zavolať pohotovosť, dokiaľ sa nezbalil a neušiel. Kým došla záchranka, Dave zmodral a dostal srdcovú zástavu. Na ceste do nemocnice bol v okamihu, keď sa mu zastavilo srdce, bol napochytro ošetrený a-la Pulp Fiction.

Po prepustení nasledujúce ráno, Davea okamžite zatkol šerif z oddelenia v západnom Hollywoode za prechovávanie ilegálnych látok v jeho dome. Uväznili ho spolu so siedmimi inými previnilcami, kým Jonathan Kessler nezaplatil kauciu 10 000 dolárov. Na slobode Dave s ťažkosťami vykoktal: "...moje mačacie životy sú minuté, .... nie je to sranda, byť závislý na drogách..." A ospravedlnil sa svojej matke.

Martin, Paríž 1993
Je až na neuverenie, že hneď potom sa Dave vrátil do Sunset Marquis a začal opäť drogovať. Priatelia z jeho okolia boli presvedčení, že Dave túžil po smrti. Fletch poznamenáva: "Vôbec by ma neprekvapilo, keby niekto zavolal a povedal mi, že Dave je mŕtvy. Dohováralo mu tak veľa ľudí, no nič nepomáhalo. Myslím, že keď klesol úplné na dno, jediné, čo mu ostalo, bola kapela."

A Martin s tým súhlasí: "Nemám potuchy, čo iné sa pre neho ešte dalo urobiť. Spomínam si ako niekto navrhol, aby sme za ním šli do LA a robili mu opatrovateľku, no to by nefungovalo, pretože on bol vtedy veľmi prefíkaný. No i keby som za ním šiel, každopádne jeho dni boli spočítané." Napokon sa však Dave, pár dní po predávkovaní, predsa len nechal presvedčiť a nastúpil do Exodus Recovery Centre v Marina Del Ray - rehabilitačnej kliniky, kde sa už predtým liečili Kurt Cobain a James Caan. Vyčerpávajúci režim na klinike zahŕňal 5 dní šokovej terapie, počas ktorej bol Dave pripútaný k posteli, kým ho sužovali záchvaty. Ale fungovalo to.

Dave hovorí: "Rozhodol som sa s tým skoncovať. Nechal som si poradiť po prvý krát v živote od iných ľudí a to nielen kvôli kapele ale aj kvôli sebe samému. Odrazu som začal počúvať ľudí, ktorí mi hovorili, aby som to už ďalej nerobil. Vďaka Bohu. Vedel som, že to bude boj, tá najťažšia vec, akú som kedy vo svojom živote urobil." Daniel Miller dodáva, že Dave mal aj vážne praktické dôvody, prečo s drogami skončiť: "Americký právny systém mu nedovoľoval získať zelenú kartu a ani mu nedovoľoval vstúpiť do krajiny, pokiaľ nenastúpi liečbu a počas dvoch rokov sa bude podrobovať testom. A Dave si veľmi želal, aby nebol z krajiny vyhostený a myslím, že si tiež uvedomil to, ako veľmi sa ničil."

Pod neustálym dohľadom právnikov z Alcoholics anonymous a Narcotics anonymous, Dave opäť nadobudol hlas a naspieval vokály pre album Ultra a presťahoval sa do obrovského apartmánu v Central parku v New Yorku.

Stephen Dalton (máj 2001)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa