Just Can’t Get Enough (7. časť)

Dave sa smeje: "Spomínam si, ako som o tom potom čítal, ale nepamätám sa, že by som to urobil. V tej dobe som bol akosi čudne fascinovaný vampírmi. Úplne vážne som sa začal posúvať do roviny, kde som uveril v to, čo som vytváral. V hlave som bol rozhodne vampírom. Dokonca aj posteľ, v ktorej som spával v L.A. mala tvar truhly, obrovská dvojitá posteľ tvaru truhly."

S odstupom času si Depešáci pripúšťajú, že ich posledná časť turné po Amerike spolu s Primal Scream bol omyl. Dave naliehal, aby Primal Scream vystupovali ako predskupina: "Chcel som, aby sme sa tým rozkývali a uvoľnili." Fletch bol v tej dobe v nemocnici, ale o svojich kolegov sa vážne obával: "Osobne som nebol naklonený druhej časti turné po Amerike. Myslím, že to boli zlé skúsenosti viac pre Primal Scream ako pre Depeche Mode. Oni si zrejme neuvedomovali stav, v akom sa v tej dobe každý z nás nachádzal. Doba trvania turné bola obrovskou chybou ­ po Violatore sme si o sebe mysleli, že sme králi a môžeme si všetko dovoliť. No to sme, nanešťastie nemohli."

Klávesista Primal Scream Martin Duffy hovorí: "Show bola monotónna a dušu-zničujúca, arény plné ľahostajných fanúšikov Depeche Mode chrúmajúcich pizzu. Mám dojem, že sme pre DM spravili viac pozitívnej práce ako pre seba samých. Podarilo sa nám dať kapelu opäť dokopy. Predtým ako sme sa spolu vydali turné, ani spolu nehovorili."

Počas jedného z júnových koncertov Primal Scream v Jones Beach, pohrýzol totálne zdrogovaný Dave britského reportéra Andrewa Perryho na zadnej časti krku. Perry bol v zákulisí v miestnosti, kde mali Primal Scream party, kde zbadal Davea ako si láduje kokaín do nosa. Dave na neho čosi zamrmlal, chniapol mu po krku, prisahal, že na neho uvrhne kliatbu a zmizol.

Meet & Greet
z Devotional Tour
Dave sa smeje: "Spomínam si, ako som o tom potom čítal, ale nepamätám sa, že by som to urobil. V tej dobe som bol akosi čudne fascinovaný vampírmi. Úplne vážne som sa začal posúvať do roviny, kde som uveril v to, čo som vytváral. V hlave som bol rozhodne vampírom. Dokonca aj posteľ, v ktorej som spával v L.A. mala tvar truhly, obrovská dvojitá posteľ tvaru truhly."

8. júla v Deer Park hudobnom centre v Indianapolise prežil Dave počas ich posledného vystúpenia ďalší takmer smrteľný skok do publika. Skočil 12 stôp, ramenom narazil do sedadiel a bol odvezený do nemocnice. Trvalo celý deň, kým vytriezvel a uvedomil si, že má zlomené dve rebrá. Vyhladovaný narkoman sa odhlásil z nemocnice a utiahol sa s manželkou Teresou do chaty pri Lake Tahoe v Sierre Nevade. Dave to prežil - no len tak-tak.

Devotional Tour ukončil každý z členov kapely v zdevastovanom stave, drogovom opare alebo nemocnici. Počas niekoľkých mesiacov sa kapela rozdrobila a Dave sa takmer úplne zničil. Je to neuveriteľné, ale ich najhoršie chvíle mali ešte len prísť. Obdobie po Devotional malo znamenať možnosť pre uzdravenie, no oni sa namiesto toho vrhli do ďalších prelomov a rozkladov. Na konci augusta sa Martin oženil so svojou texaskou priateľkou Suzanne Boisvert. Dave, ktorý vystupoval s Primal Scream na Reading festivale, prišiel na svadobnú hostinu aj spolu s niekoľkými členmi Primal Scream, potom sa pobral späť do svojho šera v L.A..

Alan sa rozišiel so svojou ženou a strávil dovolenku s Hephzibah Sessa. 1. septembra sa obaja stali svedkami šokujúco desivého zážitku poblíž pokojného pobrežia jazera v strednom Škótsku. Ako obdivovali výhľad, len asi 200yardov od nich sa zrútilo lietadlo RAF. Trosky pokrýli Alanov kabriolet stojaci neďaleko. Alan hovorí: "Najlepšie si pamäťam surrealistickú stránku tejto udalosti. To čo ma dorazilo je, že za takou okamžitou tragédiou nasledujú banality bežného života. Ležali tam dvaja rozfranforcovní piloti a do toho svietilo slnko a spievali vtáci. Všetko bolo potom tak zvláštne tiché a to bol ostrý kontrast oproti hluku, ktorý urobilo lietadlo pár sekúnd predtým, ako sa zrútilo. Tieto momentu sú v mojom vnútri stále veľmi živé."

Alan neskôr zvečnil tento moment v "Black Boxe" na poslednom albume Liquid. Hoci projekt Recoil vznikol už v roku 1986, stal sa Alanovým hlavným projektom až keď opustil kapelu. Toto závažné rozhodnutie uzrelo svetlo sveta v júni 1995. Vo svojom vyhlásení pre tlač uviedol ako príčinu narastajúcu nespokojnoť so vzťahmi vo vnútri kapely a taktiež s pracovnými praktikami.

Martin si myslí, že rozhodujúcim prvkom v jeho rozhodnutí bolo napätie medzi ním a Fletchom. Ale Alan tvrdí, že toto bolo veľmi nepodstatné, pretože to nemalo žiadny dopad na to, ako sa albumy nahrávali a ako boli prezentované. "V skutočnosti išlo o môj vzťah s Martinom, pretože ten nikdy nerozkvitol. Mal som pocit, že práve on najmenej oceňuje moju snahu a to ma sklamalo. Všeobecne sme totiž vychádzali dobre a ja som rešpektoval jeho talent skladateľa skladieb. Domnievam sa, že introvertná stranka Martina Gorea je príčinou, prečo mu robilo také ťažkosti oceniť moju prácu, alebo ma pochváliť. Teraz ma to už prešlo, život je príliš krátky, aby som si nosil odpor a preto nemám s členmi kapely žiadne problémy."

Po turné prepadol Dave úplnej heroínovej závislosti. Od konca roku 1994 sa viacnásobne pokúšal liečiť, no vždy neúspešne. Vo svojom hollywoodskom dome zavrel dvere, pokrstil si modrú izbu, kde sa oddával fetovaniu v meravej izolácii. Jeho vzťah s Teresou Conway skrachoval a obaja sa rozišli. V stave paranoje začal Dave nosiť zbraň. Zastrelil by aj vodu za chvíľkové zazurčanie. "Stávalo sa mi to častejšie než som si myslel. Niekedy, keď som prišiel k vedomiu, som si uvedomil, že už je o dva dni viac než som si myslel. Ĺudia zomierajú, ale ja som si myslel, že mne sa to nemôže stať. To bola typická závislosť na drogách."

Alan opúšťa kapelu
v troskách 1.6.1995
Jednej noci, keď ho navštívila matka a syn Jack, Dave úspešne zvládol ďalšie predávkovanie. Keď sa prebudil a zistil, že to opäť nevyšlo, horúčkovito začal loziť po svojich skriniach a napokon sa zavrel do kúpeľne a dal si dávku. Keď tam vrazila matka s Jackom, Dave ležal na dlážke a pokúšal sa klamať, že sú to len steroidy na jeho hlas. Napokon však pozrel mame do očí a priznal sa: "Mami, som narkoman". A ona odpovedala: "Ja viem, zlato."

August 1995 bol jedným z najhoršcích. Po návrate z arizonského detoxikačného centra zistil, že jeho dom bol niekoľkokrát vylúpený. Dave dom predal, prenajal si nový v Santa Monice a zapísal sa v hoteli Sunset Marquis. Naložený smackom a váliom, zavolal mame domov do Anglicka. V polovici rozhovoru vošiel do kúpeľne, podrezal si zapästia a striekajúce rany obalil uterákmi. Dave dnes hovorí: "Nemyslím, že som sa chcel zabiť. Len som si chcel vyžiadať nejakým spôsobom pozornosť, a toto bol naozaj drsný spôsob. Bola to chyba. Mal som pocit potreby zmiznúť - stále tu byť, ale len sa tak vznášať naokolo."

Jeden z jeho priateľov si však všimol Davevove presakujúce rany a zavolal 911, spevák bol vo virtuálnej kóme. Keďže ošetrovatelia nemali čas na anestéziu, zašili Davevove zapästia priamo v sanitke. Nasledujúce ráno sa prebudil vo zvieracej kazajke v psychiatrickej cele. Dave neskôr pripustil: "Myslel som si, že som v nebi. Ale psychiatri mi povedali, že tým, že som si siahol na život, som vlastne spáchal zločin podľa miestneho zákona. To je snáď možné len v posratom L.A.."

Dave sa však k drogám vrátil takmer okamžite ako ho prepustili. Medzitým sa v Londýne Martin a Fletch váhavo pustili na cestu za prvým albumom bez Alana Wildera.

Stephen Dalton (máj 2001)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa