Just Can’t Get Enough (6. časť)

...predkapely to mali na turné ťažké. Spiritualized sa porúčali už po pár vystúpeniach. Následne, Miranda Sex Garden, partner Mute, boli počas ich zahrievacej zostavy napadnutí surovým mäsom a psími výkalmi, no i napriek tomu zotrvali s Depeche Mode a ich čelistka, Hephzibah Sessa sa neskôr stala Alanovou dlhoročnou priateľkou a manželkou...

Depeche Mode prežili obdobie ich doposiaľ najtemnejšieho albumu. To čo ich nezabilo, ich posilnilo. Alebo aspoň v to verili. Ale neúmerne monštruózne turné, ktoré hneď potom nasledovalo, ich priviedlo na pokraj totálneho zrútenia. Počas prvého štvrťroku 1993, Depeche Mode horúčkovito dolaďovali nahrávky pre ich doposiaľ najväčšie svetové turné ­ potenciálne ruinujúcich 156 vystúpení počas 15 mesiacov. Napriek prehlbujúcim sa depresiám sa Fletch 16. januára oženil s dlhoročnou priateľkou Graine. Dave sa zatiaľ fyzicky pumpoval v tréningovom maratóne a strávil 10 hodín v tetovacom štúdiu, kde sa prikrášlil novým okrídleným tetovaním. Ani jeden z týchto rituálov ho neuchránil pred drogovým šialenstvom, ktoré na neho čakalo.

Gahan má dojem, že spolu so 120-členným tímom, ktorý zahŕňal aj drogového dílera a psychiatra, si počas Devotional zobral akýsi duševný azyl na cestách. Ten bol poznačený infarktmi, predávkovaniami, ochlastávaním, hrozivými vampírimi fantáziami a klebetami o orgiách v zákulisí. Devotional nadobudlo legendárne uznanie.

Divoké večierky
z Devotional Tour
Alan pripúšťa: "Väčšina z tých historiek má v sebe čosi pravdivé. Každý z nás podliehal ničivým následkom. Ale to je len časť z vášho súkromia, ktorú zdieľate s tak neskutočným a čudesným svetom. Keď sa na to spätne pozriem, je až neskutočné, že sme platili psychiatrovi, ktorý nás sprevádzal, 4000 dolárov týždenne, za to, aby sme počúvali v akej sme kaši ­ niečo, o čom si myslím, že som sám podnecoval. Pôvodne sme plánovali, že by mohol podporiť tých ľudí, ktorí by to chceli ­ hoci skutočný dôvod bol, aby presvedčil Davea, aby prestal drogovať, pretože sme jednoducho neverili, že by dokázal vydržať až do konca turné. Ironicky v skutočnosti, myslím, že všetci sa k nemu v istom štádiu dostali, samozrejme okrem Davea, ktorý bol príliš "múdry", aby súhlasil s takým návrhom."

Redaktori, ktorí boli svedkami turné, vypovedali príbehy o nadľudskom sexovaní a drogových večierkoch. Z davu sa vyberalo 15 či 20 najkrajších dievčat, aby potešili členov kapely. K Davevovi sa hrnuli drogoví baróni a skupinky obdivovateliek v sieťovanom oblečení a pančucháčoch, neschopných sa ani rovno narúžovať. Porno tematikou prešpikované VIP priestory sa hmýrili polonahými kráskami. Iní zas spomínali sado-masochistické postroje a hotelové minibary naplnené množstvom ilegálneho tovaru. Mnohé z toho sú samozrejme len klebety a špekulácie.

"Je to len mýtus", povzdychne si Martin. "Nikdy sa nejednalo o orgie, nikdy sa to nevymklo úplne spod kontroly. Keby to naozaj nabralo také epické proporcie, aké každý spomína, nikdy by sme to neprežili." Aj Alan súhlasí, že mýtus, ktorý sa vytvoril okolo Devotional, sa úplne vymkol spod kontroly. "V skutočnosti to však nebolo o nič viac divokejšie ako ktorékoľvek iné turné za všetky tie roky. Každý z nás si popri profesionálnom chode živých vystúpení, vytvoril svoj vlastný malý svet. Toto turné bolo akurát dlhšie ako ostatné a preto aj lepšie zdokumentované. Táto dobre namazaná mašina priniesla so sebou aj to, že sme sa veľmi často, mimo tých dvoch hodín na pódiu, ani nestretávali."

Martin si spomína, že každý člen kapely sa dostal do inej úrovne roztopašnosti. "Nemyslím, si že som bol na tomto turné obzvlášť zlý, na World Violation Tour som bol horší. Tam bolo všade naokolo Vás množstvo extázy. A na Devotional tour som si s tým nevedel rady, viac duševne než fyzicky. Musel som si vyberať svoje momenty." Pre Fletcha takisto Devotional prinieslo iba navŕšenie jeho pretrvávajúcich problémov. Fletch hovorí: "Bolo to hrozné. Všetko sa vymykalo z kontroly, excesy boli čoraz horšie a horšie. To turné zapríčinilo, že väčšina z nás mala dosť dlho veľké osobné problémy. Všade naokolo bolo množstvo drog, bolo to dosť roztopašné, ale mňa to moc nelákalo. Mal som svoje vlastné problémy a tie boli 10-krát horšie."

Predkapely to mali na turné ťažké. Spiritualized sa porúčali už po pár vystúpeniach. Následne, Miranda Sex Garden, partner Mute, boli počas ich zahrievacej zostavy napadnutí surovým mäsom a psími výkalmi, no i napriek tomu zotrvali s Depeche Mode a ich čelistka, Hephzibah Sessa sa neskôr stala Alanovou dlhoročnou priateľkou a manželkou.

Dave a fanúšik
počas Aftershow Party
V tej dobe sa z Davea stal dokonalý slaboch na spôsob Michaela Hutchencea, potulujúci sa po obrovskom futuristickom pódiu navrhnutom Antonom Corbijnom. Speváka úplne zachvátila jeho karikatúra technogrungeového mesiáša. No v zákulisí unikal pred svojimi kolegami do svojej súkromnej izby ozdobenej sviečkami a koberčekmi. Komunikácia čoskoro skolabovala. Daniel Miller dodáva: "Jazdili v iných limuzínach, bývali na iných poschodiach. Nemyslím že niekto s Daveom počas celého turné hovoril. Videli ho na pódiu a potom, ako odchádza do svojej šatne so sviečkami. Ani Alan sa nebavil s Martinom či Fletchom. Istým spôsobom to bolo veľmi smutné." Martin poznamenáva: "Dave a Alan jazdili oddelene. Ja som chodil spolu s Andym. Takisto oddelené poschodia v hoteloch boli nevyhnutné, pre prípad, že by niektorý z členov zorganizoval individuálne divokú party ­ ako napr. počas berlínskej aftershow party, ktorá sa skončila policajnou raziou a trvalým zákazom od hotela Intercontinental."

V Mannheime skočil Dave po hlave medzi fanúšikov a tí ho takmer roztrhali na kúsky. Neskôr práve týmto šantením v dave, spevák odôvodnil narastajúci počet jaziev na jeho predlaktí. 31. júla hrali DM pred 30000 divákmi v Crystal Palace v Londýne a Gavin Martin z NME si všimol Gahanov katastrofálny stav: "jeho pokožka je sivá, oči vpadnuté do modrastých jamiek, z vnútra svojich dlhých vychudnutých paží má množstvo modrín a škrabancov."

Vzťahy v kapele sa dostali do kritického bodu. Davevovi kolegovia ho označili za HAJZLA. Na konci leta sa kapele naskytla prestávka, vyčkávacia doba, počas ktorej spolu s Antonom Corbijnom natočili živé koncertné video a promo-nahrávku pre Condemnation. No keď 8. septembra turné zahájilo druhú časť po Severnej Amerike, celé to bláznovstvo začalo zatknutím. Hotelovej hádky sa zúčastnil aj Daveov starý kamoš z Basildonu Daryl Bamonte. Dave udrel vrátnika do ústa a strávil noc za mrežami.

Ako DM napredovali cez Spojené štáty, ich pôžitkárstvo vyvrcholilo niekoľkými temnými okamihmi. 8.októbra odviezli v polovici show v New Orleans Davea na nosidlách po srdcovej príhode. "Doktor mi povedal, že by som mal turné dokončiť na stoličke, pretože moje srdce to pravdepodobne nevydrží. Pozrel som sa na manažéra a povedal som mu "Tak to teda nie!". Takže sme iba vynechali ďalší koncert, jeden deň som si oddýchol a potom sme pokračovali."

Tragikomické excesy Devotional tour vyvrcholili trojdňovými večierkami prerušovanými hrôzu naháňajúcimi letmi, počas ktorých sa členovia kapely modlili za svoje životy. Na konci novembra, ako zlovestná predzvesť Gahanových neskorších problémov na rovnakom mieste, skolaboval aj Martin Gore v Sunset Marquis hoteli v Hollywoode. Martin si na to spomína: "V ten deň som nič nejedol. Niekoľko dní pred tým, ako sa to stalo, sme točili video a ja som šiel priamo z natáčania do baru a začal som piť. Potom som šiel do klubu a tam mi jeden chlapík niečo dal, takže som bol hore celú noc až do asi deviatej alebo desiatej ráno. Kapela sa mala stretnúť okolo dvanástej a tak som si na hodinu zdriemol. Keď som sa potom zobudil, prežil som tie najotrasnejšie okamihy v mojom živote. Ledva som a doplazil na schôdzku, ľahol som si na dlážku a len som odpovedal áno a nie, to je všetko, čo som zo seba dokázal dostať. Keď som sa pokúsil postaviť, dostal som kŕče spôsobené ústupom alkoholu a drog."

Martinovi sú tieto symptómy známe: "To nebolo po prvý raz. Stalo sa mi to už pred dvomi týždňami, ale keďže som bol sám, neuvedomil som si to. Keď som sa náhle prebudil, nevedel som, kde sa nachádzam ... to malo byť pre mňa výstrahou." O mesiac na to ho zatkli a pokutovali na party v hoteli v Denveri za rušenie kľudu. Turné potom nabralo smer Ázia a Austrália a napokon Južná Afrika, kde Alana hospitalizovali s obličkovými kameňmi. Medzitým narástla nevyspytateľnosť Fletchovho správania. Keď sa k nemu v jednom bare v Johannesburgu priblížil zberateľ autogramov, Fletch mu povedal: "Ty si ma nazval sviniarom?" Keď sa však dozvedeli, že tá istá osoba sa len jednu noc predtým zúčastnila v tom istom bare prestrelky, kapelu okamžite prepašovali zadnými dverami von.

Čo skoro nato, Fletch postihnutý silnými depresiami, ukončil zo svojho pohľadu turné, odletel domov, nastúpil do nemocnice prisahajúc, že s Alanom Wilderom už nikdy hrať nebude. Fletcha po týždni tréningu s Alanom nahradil Daryl Bamonte, Davevov spoločník na turné.
Zatiaľ čo DM valcovali Južnú Afriku, Kurt Cobain spáchal samovraždu. Dave sa neskôr priznal: "To ma naozaj naštvalo. Mal som pocit, že mi ukradol moju myšlienku."

Stephen Dalton (máj 2001)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa