Just can´t get enough ...

Just can´t get enough ...

Andymu Fletcherovi začína ako dj-ovi rásť sebavedomie (možno až nezdravo). Svedčí o tom aj aktuálny rozhovor (miestami nepresný) pre austrálsky denník Star Observer.

Austrálski fanúšikovia sa zrejme v roku 2009, kedy Depeche Mode ohlásili príchod Tour Of The Universe na ich kontinent, čo sa nakoniec neuskutočnilo, cítili podvedení. Dnes však všetky dôvody pre smútok pominuli. Jeden zo zakladajúcich členov kapely, Andy Fletcher, sa vracia a so sebou prináša nielen lásku, ale aj svoje gramofóny.

Znie to viac ako lacno pre niekoho, kto sa zotavoval z bezsenných nocí na Ukrajine, kde si to Andy naplno užíval s fanúšikmi Depeche Mode už na veľmi únavných "warm-up" večeroch. Krátko pred odchodom do Austrálie si však Andy predsalen našiel čas na rozhovor pre denník Star Observer.

"Zatiaľ sú reakcie publika, ako aj fanúšikov, viac než skvelé," prehlásil Andy.

"Na fanúšikoch Depeche Mode je dobré to, že nie sú tými štandardnými rockovými fanúšikmi. Sú otvorení všetkým druhom hudby, takže dúfam, že to bude platiť aj keď budem hrať v Austrálii."

Tridsať rokov singlov s neustále rastúcou zásobou tanečných remixov, vrátane nového remixového albumu, ktorý sa onedlho objaví na trhu, sú bezpochyby skvelým základom dj-ského setu, ktorým sa vzdá pocta svetovo najúspešnejšej elektronickej kapely. No aj tak nám pán majster, ktorý posledných pár mesiacov strávil v štúdiu a spolupracoval na tajných nových remixoch DM nechce nič prezradiť.

"Nie, nič vám nepoviem, budete si musieť jednoducho počkať," zasmeje sa.

To, čo nám však tento niekdajší majiteľ reštaurácie a zakladateľ labelu Toast Hawaii bol ochotný prezradiť, je fakt, že jeho dvojhodinový dj-ský set je "pozvoľna založený na mojom dedičstve v Depeche Mode - je to všetko o electre, ako novom, tak aj starom, Human League počnúc a Alexom Metricom končiac."

Nové mixy rešpektovaných producentov ako Eic Prydz, či Vince Clarke, budú do setu zakomponované spolu s klasikami typu "Personal Jesus" v remixe od Fracoisa K.

"Nekategorizujem samého seba. Jednoducho hrám to najlepšie, čo sa za posledný rok na tanečnej scéne objavilo," dodal. "Strašne sa teším na opätovnú návštevu Austrálie. Už je to veľmi dávno, čo som tam bol naposledy."

Aby sme boli presní, bolo to v roku 1994, kedy sa kapela prezentovala s turné "Devotional" - názov dokonale vystihuje reakcie publika, keď vidí týchto kráľov electro-popu na pódiu.

Fletch však priznáva, že sa javí celkom prirodzené, keď hudobník s 30-ročnou kariérou na poli progresívnej elektroniky siahne po DJ-ingu, no v tomto prípade tu je niekoľko kľúčových rozdielov.

"Keď ste v kapele, tak vlastníte len kúsok vlastného priestoru, pretože nie ste sám, sú tam s vami spoluhráči, viete? Keď však pri dj-ingu urobíte chybu, tak v momente každý vie, kto ju spôsobil," povie.

"Som lepší než väčšina "celebrity" dj-ov, no rozhodne sa nemôžem porovnávať s hviezdami ako Paul Van Dyke. Aj Martin Gore sa venuje dj-ingu, ale on sa venuje úplne inému štýlu (minimal techno) než ja. Je to na hony vzdialené mojej produkcii."

Fletch súhlasí, že doslova súkromné vystúpenia, ako to v City Hotel v Sydney, sú určené viacmenej pre fanúšikov z najtvrdšieho a najoddanejšieho jadra. Uškrnul sa, keď sme sa ho spýtali, aké to je vystupovať na podujatí s podtitulom "jedno z najintímnejších vystúpení jeho kariéry."

Jasné, vystupoval na štadiónoch pred desiatkami tisíc ľudí a spolu so svojimi spoluhráčmi ovplyvnil celý rad iných umelcov Pet Shop Boys počnúc aj DJ Shadowom a Marilyn Mansonom končiac. No ako každý hudobník, ktorý si svoj úspech vydrel, nemá problém vystúpiť v poloprázdnom pube.

"Úprimne, máme za sebou 30 rokov kariéry, no hlavne prvú tretinu sme odohrali v kluboch a puboch - jednoducho sme šli tou tradičnou celou kapely smerom k úspechu. Dnes sa umelci stanú hviezdami za jedinú noc. To my sme hrávali koncerty aj pre 50 ľudí."

O tri dekády neskôr je tu tak malá šanca, že Fletch bude bude hrať opäť pred menším publikom zloženom z fanúšikov a hudobníkov, ktorí pokračujú v objavovaní jedinečnej kvality 12-tich štúdiových albumov Depeche Mode. Ich posledný počin, album "Sounds Of The Universe" sa katapultoval na prvú pozíciu v rebríčkoch v 21 krajinách. No Fletch len potichu zafilozofuje o ich úspechu.

"Najskôr sme si všetko manažovali vo vlastnej réžii. Upísali sme sa malému vydavateľstvu, takže sme si mohli robiť čo sme chceli, do ničoho sme neboli nútení. V tomto sme mali skutočne veľké šťastie. Keď sme začínali, vedeli sme si predstaviť iba zopár rokov činnosti. Viete, ale mať takú silnú pozíciu aj po 30 rokoch, to je jednoducho splnený sen."

Info: Andy Fletcher odohrá špeciálny dj set v City Hotel, 349 Kent St. Sydney, v stredu 16.februára o 19:00. Takisto bude hrať v Room 68 v Melbourne, Level 1, 680 Glenferrie Rd, Hawthorn, vo štvrtok 17.februára. O deň neskôr sa so svojim setom predstaví na festivale Playground Weekender, Wiseman’s Ferry, NSW.

5 vecí, ktoré ste o Andym možno nevedeli:

1. Keď som preč z domu, chýba mi "Moja rodina a naše deti."
2. Ak by som sa nestal hudobníkom "robil by som zrejme toto (dj)."
3. Vinyl vs. iPod... "samozrejme vinyl, teda ak si potrpíte na kvalitu."
4. Obľúbený album... ""Rumours" od Fleetwood Mac. Asi som už príliš sentimentálny."
5. To najlepšie z novej hudby... "Tak toho je príšerne veľa a je ťažké z toho niečo vybrať."

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa