‘John The Revelator’ Promo

Hoci je vydanie štvrtého singla z albumu "Playing The Angel", "John The Revelator", ohlásené až na 16. júna 2006, už dnes je dostupné remixové promo cd, ktoré sa stalo súčasťou kampane na podporu aktuálneho turné skupiny. Promo disk mala k dispozícií na vypočutie aj moja maličkosť a tu je môj postreh.

Hneď v úvode pokladám za potrebné pripomenúť, že na počúvanie tohto promo cd, ako aj neskôr po vydaní samostatných remixových singlov, je a bude potrebné dostatočné množstvo síl a hlavne presvedčenia vydržať počúvať ich až do samotného konca. Nie, že by išlo o nepočúvateľné veci, ale fanúšika Depeche Mode dnes už sotva očaria monotónne záležitosti obohatené o vysamplované zvuky jeho obľúbenej skladby. Úvodné ponaučenie máme za sebou, hor sa na remixy.

Samotný promodisk začína vskutku zaujímavo a fanúšik analógovej elektroniky si príde naozaj na svoje. DJ známy pod menom Tiefschwarz (jeho práce možno nájsť na singloch Goldfrapp, či Missy Elliot) totiž poňal skladbu "John The Revelator" v kraftwerkovskom štýle a tak jeho prvý remix "Tiefschwarz Dub", odhliadnúc od mierne rušivých samplovaných vokálov v záverečnej časti, si zaslúži skutočne vysoko kladné hodnotenie, nakoľko pri jeho počúvaní nadobudnete dojem, že tento chlapík sa skôr pokúšal zmixovať tvorbu dusseldorfskej legendy do úctyhodných ôsmych minút, akoby sa mal hrať so singlom Depeche Mode. Priaznivcom skupín Kraftwerk, či Komputer, môžem tento remix len a len odporúčať. Obdobne by to bolo aj v prípade druhého Tiefschwarzovho remixu, s podivným podtitulom "Dave Is In The Disco", tu už však autor uzdu svojej fantázie trochu pritiahol, vokály dostali väčší priestor, pôvodná skladba je omnoho viac identifikovateľná, i keď sa podľa mňa nájdu zo dve veľmi krátke pasáže, ktoré by sa veľmi dobre vynímali aj v originále a skladbu by rozhodne obohatili. Remix je, čo sa týka tempa a zvukovej koláže veľmi rôznorodý a nakoniec opäť skĺzne do "kraftwerkovských" nálad.

Po zvládnutí týchto dvoch, povedzme pozoruhodných záležitostí, vás čaká smrtiaca paľba troch remixov, o ktoré sa postarala miamská house legenda Murk a tie zrejme zvládnu už len skutočne odolné nátury. "Murk Miami Mix", ktorý trojicu remixov otvára, začína tým najklasickejším house úvodom, aký si kto dokáže predstaviť. Približne minútova bicia slučka, do ktorej sa postupne začnú namotávať samplované Davidove vokály, doplnené zvukmi identifikujúce originál, a to celé samozrejme natiahnuté do nekonečných deviatich minút. Napriek únavnému tempu a ešte únavnejšej dĺžke má remix jedno veľké pozitívum. V druhej minúte a dvadsiatej sekunde sa ozve prekrásne vysamplovaná Goreho gitara, ktorú je v originálne veľmi ťažké identifikovať. Tých 45 sekúnd naozaj stojí za vypočutie.

Osobne by som v po uplynutí onej trištvrte minútovej pasáže odporúčal disk z prehrávača vysunúť, nakoľko dvojičky s názvom "Murk Mode Dub" a "Murk Mode Mix" si nielenže akoby z oka vypadli, ale okrem monotónnosti a neskutočne dlhej minutáže (priemerne 8 minút) vás absolútne ničím neočaria. V prípade záverečného "Boosta Extended Club" remixu, ktorý má znesiteľných 5 minút, je treba oceniť zaujímavé poňatie autora, nakoľko ak si necháte v ušiach remix znieť bez sústredeného počúvania, môže sa vám zapáčiť tak ako mne:).

Je evidentné, že priaznivci tanečnej scény si nájdu v tejto ponuke svoje pozitíva a ak niekoho z vás napadne otázka, ako môže toto niekto počúvať, odpoveď je jednoduchá: Remixová kultúra rokmi, a svojim vývojom, povýšila na umenie a umenie, ako také, si vždy nájde svoje publikum.

Čo dodať na záver? Treba skúsiť, vypočuť a urobiť si vlastný názor.

Tracklist promodisku:

01 - John The Revelator - Tiefschwarz Dub
02 - John The Revelator - "Dave Is In The Disco" Tiefschwarz Dub
03 - John The Revelator - Murk Miami Mix
04 - John The Revelator - Murk Mode Dub
05 - John The Revelator - Murk Mode MIx
06 - John The Revelator - Boosta Estended Club Mix

Názory Devotees (11)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa