Je veľmi nepravdepodobné, že by som s DM zostal ...

8 rokov uplynulo od chvíle, kedy sa depešácky svet musel vyrovnať s najkrutejšou správou, ktorej do dnešných dní nechcú mnohí uveriť. Alan Charles Wilder dobrovoľne a definitívne, po dlhých a zrelých úvahách, opustil Depeche Mode. Popísali sa o tom tony papiera, táto skutočnosť je v neustálom pretrase v diskusných fórach.

A hoci je Alan známy tým, že na otázky fanúšikov často odpovedá, na jeho stránkach nájdete skutočne výborne usporiadanú sekciu FAQ, kde sa nachádzajú definitívne Alanove odpovede na najčastejšie kladené otázky. Vybrali sme z nich tie najzaujímavejšie, ktoré sa týkajú jeho odchodu z kapely.

Keď sa teraz obzrieš späť na tých 14 rokov strávených v DM, ako ich hodnotíš? Prevažujú viac príjemné spomienky nad napätím a komplikáciami, ktoré vznikli v posledných rokoch a vyústili tvojim odchodom?
Áno, musím súhlasiť. Moje rozhodnutie nebolo nijak rázne ani unáhlené - nepomohli mi, a to bolo podstatné. Ako som už povedal, ten čas som bral ako privilégium vidieť svet a získať niekoľko ocenení. Iba zopár ľudí má štastie niečo také dokázať.

Je niekto, s kým si stratil kontakt odkedy si odišiel z DM a chýba ti niekto z ľudí, s ktorými si to ťahal počas nahrávania a koncertovania?
Kľúčoví ľudia sú mi stále nablízku, ako Daniel, Johnny Kessler, J.D a iní ...príležitostne hodím reč s Floodom a stále som v kontakte s Darylom Bamontem a Johnnym. V poslednej dobe sem-tam skecnem s Andym Franksom. Antona som nevidel celé roky hoci na druhý deň po mojom odchode som obdržal od neho prekrásny odkaz.

Ako reagovali Martin s Andy, keď si oznámil odchod z kapely a kontaktoval ťa David ohladne toho?
Martin to prijal trochu rozpačito a potriasol mi rukou, Fletch sa k tomu nevyjadroval, ale vyzeral, akoby to zobral osobne - skutočne nechápem prečo, veď čo som odišiel, som na nikoho nič zlé nepovedal. Davidovu reakciu som nepočul, ale Hep a ja sme obdržali od neho kyticu kvetov, keď sa narodila Paris, pár dní potom sme ho náhodou videli. Som si istý, že pochopil, prečo som opustil kapelu a nezachoval sa inak, ako dokonalý gentleman, čo sa celej veci týka.

Aj napriek tomu, že si svoj odchod vysvetlil v oficiálnom vyhlásení, povieš nám niekedy skutočnú pravdu, prečo si odišiel?
Všetko, čo som povedal o dôvodoch odchodu je skutočná pravda. Prečo by som mal klamať? Povedal som, že by sa to všetko nemalo nafukovať, prepierať to na verejnosti a neželám si to rozoberať ani na tomto fóre. Som presvedčený, že raz niekto napíše kvalitnú biografiu, ktorá vnesie viac svetla do záležitostí v kapele.

Hneváš sa na ostatnými? Zostali ste priateľmi a si s nimi v kontakte?
Nikdy som sa nehneval na zvyšok kapely - to bola len domnienka, ktorú niekto priniesol po jednej tlačovke k "Ultra". Stále udržiavam priateľstvo s Davidom a stále mám s Depeche Mode spoločné finančné záležitosti a bude to tak aj v budúcnosti. Je dôležité, že všetko máme založené na dobrých vzťahoch.

Celé tie roky strávené v DM považuješ za šťastné? Z tvojich odpovedí akoby bolo cítiť, že ani nie.
Z veľkej časti áno. Bolo samozrejme kopec nudných chvíľ, ako napr. čakanie na letisku a pod., čo mi pripomenulo Charlieho Wattsa s jeho odpoveďou na otázku, aké to bolo byť tak dlho (25 rokov) členom The Rolling Stones: "V skutočnosti som v kapele strávil iba 5 rokov, a 20 rokov som sa túlal..." - je to celkom výstižné.

V 1989-tom sa ťa niekto spýtal, čo budeš robiť ďalších 10 rokov. Odpovedal si: "Dúfam, že komponovať skladby bez kompromisov a užívať si voľna, pohody a šťastného života". Vedel si už vtedy, že dlhšie ako 10 rokov v kapele nezostaneš?
V 1989-tom som nemal žiadne plány opustiť kapelu, ak to myslíš takto, ale na druhej strane, nepredpokladal som, že zotrvám v kapele po zbytok života. Je to trochu skľučujúci pocit, byť v stredných rokoch v popovej kapele.

Teraz, keď si opustil Depeche Mode, kto im bude nahrávať "backing tapes" na ďalších turné? Myslíš, že použijú niektoré z tých , čo si vytvoril?
Myslím, že je nepravdepodobné, že použijú niektoré staré záznamy, ale nemôžem hovoriť o ich koncertných plánoch.

Ako zareagoval Daniel a Mute na tvoj odchod? Podporovali ťa od začiatku? Nebolo to pre teba nepríjemné z pohľadu toho, že si DM opustil?
Nemôžem povedať, že to bolo celé nepríjemné. Myslím, že Daniel vyčítal môj odchod z pohľadníc, čo som mu posielal a možno bol trochu smutný, keď videl, čo sa deje. No vždy vedel veci pochopiť a plne podporoval projekt Recoil.

Myslíš,že by si zostal v DM, keby sa veci vyvinuli inak? Čo by sa muselo udiať a zmeniť, aby si zostal?
Je veľmi nepravdepodobné, že by som s DM zostal, pretože som nikdy nechcel po zbytok života pôsobiť v popovej skupine - nech by som vyzeral akokoľvek mladistvo ... Čim je človek starší, tým menej chce zotrvávať v skupine tých istých ľudí a pri tej istej činnosti.

zdroj: recoil.co.uk

Názory Devotees (6)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa