Je to ťažké, no nikam neodchádzame (03/2023)

Je to ťažké, no nikam neodchádzame (03/2023)

Dave a Martin o smrti zakladajúceho člena Depeche Mode, Anyho Fletchera, a o novom albume "Memento Mori" pre britský denník The Sun. A samozrejme ... Alan Wilder ...

""Memento Mori" znamená pamätaj, že musíš zomrieť," povie David. "No takisto, že musíš svoj život žiť naplno. A to sa nám až neuveriteľne ukázalo, keď sme stratili Fletcha."

Dave Gahan (60) sedí v hoteli, v centre Londýna, a zhovára sa s nami o 15. štúdiovom, melancholickom, albume Depeche Mode. Propagácia tohto albumu, bez ich zakladajúceho člena a priateľa, ich tvrdo zasiahla.

"Stále mi to príde neskutočné," povie. "Zakaždým, keď niečo takéto robíme, tak čakáme, že vôjde do miestnosti Fletch. Vystúpenia v TV, fotografovanie, či filmovanie s Antonom Corbijnom, všetky tieto záležitosti sú dnes úplne iné."

Kapela začala na albume "Memento Mori" pracovať už počas pandémie a tak sa prirodzene objavila téma smrteľnosti. "Tak ako každý, aj ja som sa obával, že sa nakazím Covidom," povie Martin Gore, ten tichší z dvojice zostávajúcich členov.

"S manželkou sme boli veľmi opatrí a odolali sme mu až do roku 2022. Vždy ste sa obávali, že sa ocitnete v tej skupine ľudí, ktorí to dostanú a jednoducho ... veď viete, zomrú."

Martin sa obával, že lockdown ovplyvní jeho tvorivé schopnosti. "Nastala pandémia a ja som začal uvažovať, 'Och Bože, tých stimulov asi veľa nebude'. Prechádzal som sa po záhrade a to bolo asi tak všetko. Našťastie sa mi však ozval, v apríli 2020, sms-kou Richard Buttler a navhol mi, aby sme spolu niečo napísal."

Za tie roky sa Richard a Martin spolu stretli niekoľkokrát, ale nikdy spolu nepracovali. "Odpísal som mu, poslal mi zopár veršov a tie som zhudobnil. Dokončili sme skladbu a rozhodli sa pokračovať, čoho výsledkom je sedem skladieb na albume. V tom čase sme však uvažovali o bočnom hudobnom projekte, lenže, mne sa tie skladby veľmi páčili a mal som pocit, že pasujú do estetiky Depeche Mode. Tak som mu zavolal, ozrejmil som mu to a on s nadšením súhlasil, čo ma veľmi potešilo. Viete, nikdy predtým som s nikým mimo kapely piesne nepísal ."

David bol rovnako z nových skladieb ohromený, no už nie tak z Butlerovho spevu. "Prvé demo, ktoré mi poslali, bola skladba "My Favourite Strange", ktoré naspieval Richard. Pri všetkej úcte k nemu, ja ho ako umelca milujem, ale povedal som Martinovi, 'Musíš sa ho zbaviť,'" zasmeje sa.

"Požiadal som Martina, aby mi poslal inštrumentálnu verziu, do ktorej by som mohol vložiť vlastné vokály. Martin mi povedal, že napísal s Richardom zopár skladieb. Ja na to, 'To mi je jedno, aj keby si ich napísal s posratým futbalovým klubom Arsenal. Ak máš dobrú skladbu a Richard je s nami v pohode, potom som v pohode aj ja'."

Prvý album Depeche Mode, na ktorý prispel David vlastnými textami, bol "Playing The Angel" a na tom aktuálnom sa prezentuje troma autorskými vecami: "Wagging Tongue" (ďalšia vzácna spolupráca s Martinom), "Speak To Me" a "Before Drown", ktorú možno označiť za jeho doteraz najlepšiu.

Keď som s Depeche Mode robil rozhovor naposledy, v súvislosti s albumom "Spirit" (2017), Martin priznal, že je pre neho zložité, deliť sa o povinnosti súvisiace s komponovaním. Dnes je v tomto smere otvorenejší.

"Keď Dave začal s písaním, bolo to zložité. V mojich predstavách som bol skladateľom ja. Dovtedy to bola moja práce, bolo preto prirodzené vnímať to ako vlastné územie. Ale postupom času mi to prišlo prirodzenejšie. Dnes som s tým už v pohode. A myslím, že sa Dave s každým ďalším albumom zlepšuje."

Melancholická radosť

Album "Memento Mori" je ich najlepším za posledné roky. "Soul With Me", ktorú naspieval Martin, je božsky nádherná skladba, zatiaľ čo "Never Let Me Go" a "People Are Good", o pozitivite, sú klasické hymnusy Depeche Mode. Reakcia fanúšikov na pilotný singel, "Ghosts Again", bola pre kapelu povzbudzujúca a Martin dodáva: "Boli sme radi, že sme singel vydali a že má takú úžasnú odozvu, nakoľko sme album dokončili už pekne dávno a my sme doslova túžili ísť s ním na trh a hrať naživo."

David: "Je to skladba o dokonalej melancholickej radosti. Vďaka nej sa cítite šťastný, no zároveň Vás napĺňa smútkom. Už v momente, ako som počul jej demo, som si povedal, 'Do tohto idem!' Totiž, práve v momente, ked som si myslel, že som z toho kolotoča vonku, bol som vtiahnutý späť."

Dave priznáva, že pred pandémiou sa návratu do kapely zdráhal a sám seba sa pýtal, že by mal nahrať ďalší album s Depeche Mode. "Dosiahnete bod, kde máte pocit, že stačilo a možno by to mala kapela ukončiť. A presne taký pocit som mal pred začatím nahrávania tohto albumu. Fungovať v kapele, to je pre rodinu a priateľov veľmi náročná záležitosť. Musíte sa totiž do toho vrhnúť celý, naplno, ja to totiž inak nedokážem. Čo sa týka tvorby a koncertov, som si sám sebe nastavil latku veľmi vysoko. No a turné Depeche Mode, to je niečo ako posratá vojenská operácia. Všetko ohľadne koncertu ma kompletne pohltí. Na nič iné potom už nemám energiu a to má vplyv aj na moju rodinu. Takže, bolo to niečo, čo som musek zvážiť, v štýle, 'počujte, čo si o tom myslíte?'"

Dave si teda najal osobné trénera, ktorý mu pomohol dostať sa, pred mamutím turné, ktoré začalo včera v Kalifornií, do formy. "Pripravoval som sa na to počas minulého roka a spolupracoval s trénerom, ktorý pracuje pre futbalové, basketbalové a tanečné tímy. Makali sme spolu 4x do týždňa a používali tie "Dickensovské mučiace" zariadenia. Spočiatku to bolo peklo, doslova mučenie. Myslel som si, že zomieram, ale postupne som sa posúval tak ďaleko, ako sa len dalo. Takže dnes, pred turné, mám pocit, že som dal do toho všetko."

Žiť život na plno, to je niečo, čo Dave, po náhlom úmrtí Andyho Fletchera, vníma veľmi intenzívne. "Mám skvelý život a každý deň sa uštipnem, aby som to cítil. Žijem v New Yorku, mám krásny byt, fantastickú rodinu a život presahujúci moje najdivokejšie sny. Som vďačný za to, čo mám. Ale strata Andyho bola zložitá. Keď mi to náš manažér, Jonathan, oznámil, myslel som si, že omdliem. Keď som zložil telefón, sadol som si a vzlykal. Posledná rozlúčka bola brutálna. Keď sme s Martinom zazreli Daniela Millera, podišli sme k sebe, objal nás ... pre nás troch to bola obrovská strata."

Udržiavanie súdržnosti

"Neskôr to už bolo znesiteľnejšie, obzvlášť, keď sme spomínali na tie skvelé zážitky s Fletchom a smiali sa, čo by asi povedal. Na prvý zápas Chelsea, po jeho smrti, som sa ani nedokázal pozerať. Martin je totiž veľký fanúšik Arsenalu a Andy fandil Chelsea, vždy sa v tomto smere doberali. Vždy to bola medzi nami veľká téma."

"Keď sme nahrávali, obzvlášť, keď prišlo na vokály, tak som tam neustále cítil jeho prítomnosť. Kiežby som bol k nemu milší. Martin tvrdí, že zmýšľam hlúpo, že sme Fletcha predsa milovali a mňa miloval takisto. Fletch bol najväčší podporovateľ Depeche Mode, najväčší fanúšik. Udržiaval súdržnosť, to bola jeho úloha. Som veľmi rád, že som sa s ním videl vo Westmister Hall, keď sme tam, na konci roka 2021, hrali so Soulsavers. Vtedy sme sa videli naposledy, podedatili, objali sa ... vďaka Bohu!"

Dave si zaspomínal, ako mu Fletch povedal (napodobnil jeho drsný hlas), "'Vyzerá to dobre, Dave. Skvelá šou'. Viete, on si tie nové skladby už nestihol vypočuť. Chystal sa za nami, do Spojených štátov, vyraziť. S Jamesom Fordom a Martou Salogni sme pripravili demá 12 skladieb a on si ich mal prísť vypočuť, k čomu už nedošlo."

Martin pri debate o Andym reaguje emotívne a priznáva, že jeho kamarát a kolega z kapely, odišiel navždy. "Andy bol môj najlepší kamarát, poznali sme sa veľmi dlho. Chodili sme spolu do školy, ešte pred založením kapely, takže som hol poznal 50 rokov. Jeho smrť prišla náhle, nemal žiadne zdravotné problémy, o ktorých by niekto vedel. Pre tých, ktorí po ňom zostali, že veľmi ťažké sa s tým vyrovnať."

Spýtal som sa Martina, ako vníma špekulácie fanúšikov, že po Andyho náhlom odchode sa do kapely vráti klávesák Alan Wilder, ktorý kapelu opustil v roku 1995.

"Fanúšikovia nás milujú, ale my nikdy nemôžeme vyhrať. S Alanom sme sa o tomto nerozprávali a ani si nemyslím, že by sa Alan chcel vrátiť. Ani sme o tejto možnosti neuvažovali. Máme však šťastie, že máme takú fanúšikovskú základňu a sú to vždy, keď niečo nové vydáme. A vždy získavame mladších fanúšikov, tentoraz aj vďaka televíznemu seriálu "Last Of Us", kde použili náš singel "Never Let Me Down Again"."

Je čo oslavovať

"Turné bude výnimočné, nakoľko od nášlo posledného albumu ubehlo už šesť rokov a my sme museli pokračovať bez Andyho. Je to dobrý pocit, opäť s ľuďmi komunikovať."

David dodáva: "Bude to zložité, ale rozhodne to bude začiatok niečoho nového." Zároveň popiera tvrdenie, že Depeche Mode plánujú ukončiť činnosť. Spomenie pri tom, ako v roku 1981 zvládli odchod zakladajúceho člena, Vince Clarkea.

"Keď od nás odišiel Vince, neskôr Alan, ľudia si mysleli, že to môže byť koniec, no my sme pokračovali. Aktuálne sme ohlásili ďalšie koncerty a budeme hrať na veľkých štadiónoch po cele Európe, napr. na londýnskom Twickenhame, či na Maladide Clastle v Dunbline. Všetky tie koncerty sú vypredané, čo je úplne šialené. Bude to ťažké, ale máme čo oslavovať a nikam neodchádzame. Nevieme robiť nič lepšie, než toto."

Názory Devotees (3)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa