Je to naša práca a pracujeme poctivo!

Je to naša práca a pracujeme poctivo!

Andy Fletcher exkluzívne pre ukrajinský magazín Playboy No.1, v ktorom si zaspomína aj na éru výnimočných b-strán singlov Depeche Mode.

Playboy: Pán Fletcher, chcem sa Vám priznať k dlhoročnej oddanosti k Depeche Mode.
Fletcher: Ďakujem. Prosím, kľudne ma oslovujte Andy.

Ako sa Vám aktuálne darí?
Včera sme koncertovali v Dusseldorfe a zajtra už letíme do Amsterdamu. Čaká nás ešte týždeň koncertovania, následne si užijeme niečo ako vianočné prázdniny a v januári opäť vyrážame na cesty. Aj v Kyjeve sa objavíme.

No to sa rozumie! Spomínaš si na minulý koncert v Kyjeve?
Všetko bolo ako má byť - skvelé publikum, výborná atmosféra, jednoducho sa nám všetko páčilo, aj preto sa k Vám opäť vraciame.

Už Vás netrpezlivo očakávame. A čo plánuješ na Vianoce?
Budem s rodinou. Na cestách sme už dlho a svojich najbližších som už teda dlhý čas nevidel. Pre mňa sú tieto sviatky dlhé roky spájané s oddychom, bez stresu. Na druhej strane, koncerty prebiehajú úplne skvele a ja som v takej eufórii, že ani necítim únavu.

Vo vašom prípade sa až ťažko verí, že počas dňa v tom ktorom meste o koncerte ani nepočuť.
Veci plánujeme tak, aby sme medzi koncertami mali aspoň deň voľna.

Asi je to zložité.
Zložité, zvlášť dnes, keď už nie sme najmladší.

A ako trávite čas medzi koncertami?
No nijak, rozpŕcheme po hoteli. Niekedy sa vyberieme na prechádzku po meste, väčšinou každý sám. Nie je to plnohodnotný oddych a ja osobne hotely nemám v obľube. Nie je nič lepšie, než sa vyspať vo svojej vlastnej posteli. Ale zasa, sťažovať sa naozaj nemusím, je to naša práca, baví nás to, takže sa nedá povedať, že by sme nejak týmto všetkým trpeli.

Po zhliadnutí vášho koncertu ma napadne, že na konci musíte všetci padnúť mŕtvi od únavy.
Po samotnom koncert potrebujem pár hodín pokoja. Dorazím na hotel, niekedy si doprajem pivo s priateľmi, pozriem si telku...

A pri prechádzkach mestom Vás neobťažujú fanúšikovia?
Máme kľudných a milých fanúšikov (smiech). Keď je vonku teplo, tak sa prechádzam rád. Dnes bolo však v Nemecku veľmi chladno, takže sa mi von ani nežiadalo. No v lete je to pre mňa doslova nutné.

Po skončení takého plodného koncertného obdobia sa zrejme veľmi ťažko privyká na normálny rutinný život.
Dnes už nie. Čím som totiž starší, tým viac sa mi páči nič nerobiť. Rád trávim čas s rodinou, proste, jednoducho povedané, žijem tak, ako sa mi žiť chce.

Je šanca, že bude aj ďalší album Depeche Mode?
Som si viac než istý.

Čo tvoj projekt Client a label Toast Hawaii - už si to uzavrel? Producentská práca ťa už neláka?
Už viac nie, je to vekom. Už som starý na to, aby som sa učil niečo nové. Client sa rozpadli, dnes fungujú inak a na riadenie labela nemám nielen čas, ale ani silu.

Potom je dobré, že zostávajú sily pre Depeche Mode.
Spomína si na 80-te, ale aj 90-te roky... to bol nepretržitý proces, nezastavovali sme sa, boli sme neustále spútaní s hudbou a bez problémov sme všetko zvládali. Dnes je všetko inak. Sami ste si určite všimli, že sa u nás vyprofiloval akýsi štvorročný cyklus, z čoho dva a pol roka sme zamestaní albumom a turné, no a rok a pol potom máme každý pre seba.

To ale dáva fanúšikom nádej a veriu, že sa dočkajú ďalšieho albumu!
Moment, moment, ešte musíme ukončiť cyklus tohto albumu.

Už vieš, čím sa budeš zaoberať po skončení tohto turné?
Zapáčilo sa mi cestovanie. A takisto dj-ing. Nakoniec, aj naposledy som do Kyjeva prišiel ako DJ. Na budúci rok plánujem s rodinou mesačné putovanie Islandom. A mimo toho tie obyčajné veci, stretávať sa s kamošmi v puboch, debatiť o ničom... proste chcem oddychovať, tak ako to bežne ľudia robia.

Teraz otázka z iného súdka. Ako k tomu došlo, že sa skladba "But Not Tonight" dostala do aktuálneho koncertného setlistu? Kto prišiel s týmto nápadom? Bežní poslucháči túto skladbu takmer nepoznajú.
To je fakt, keďže je to b-strana singla "Stripped". Martin niekde počul piáno verziu tejto skladby a jemu sa strašne zapáčila. Zahral ju raz v štúdiu a všetci sme začali uvažovať, že by bolo fajn ju zaradiť do setlistu. Neskôr sme boli sami prekvapení, ako skvele ju publikum prijalo. Bol to úspech! A to, ako Martinovi všetci na konci pomáhajú so spevom, aj v Kyjeve tomu tak bolo! Ale je fakt, že februárový setlist v Kyjeve sa bude od toho júnového líšiť. Oprášili sme ďalšie staré hity. Väčšia časť vstupeniek na koncert je už predaná. Takže, príďte, čakáme vás. Opäť bude zábava!

Ako teda prebieha diskusia ohľadne výberu skladieb v setliste? Je mi jasné, že skladieb "Never Let Me Down Again", či "Personal Jesus" sa nik nechce vzdať...
Koncept setlistu je zložený z dvoch častí - zo skladieb, ktoré hráme celá kapela a zo skladieb, ktoré spieva Martin sólo. V podslednej dobe sa však snažíme vyberať piesne, ktoré spolu budú fungovať hlavne na akustickej úrovni. Kedysi sme si svojich kandidátov zapisovali a robil sa výber, dnes už každý k diskusii príde s jasnými želaniami.

Ktoré z vašich singlových b-strán by si ty rád videl v setliste?
Často sa zamýšľam, že by nebolo zlá zahrať si opäť "Ice Machine", čo je b-strana nášho úplne prvého singla "Dreaming Of Me". Táto téma je pre mňa dnes ešte zaujímavejšia. Keď sme svojho času vyberali single k albumom, tak nám na tom veľmi záležalo, pretože single ako také zvyšujú predajnosť albumov. K b-stranám, ktoré vlastne len podporovali singel, a na album sa nedostali, sme pristupovali trochu ľahostajnejšie. Dnes, s odstupom času, sa mi však niektoré b-strany javia kvalitnejšie, než niektoré skladby na albumoch!

S tým úplne súhlasím.
Vám sa páči ktorá b-strana?

Takmer všetky, no najviac "My Joy". No nemyslím si, že by ste ju niekedy zahrali naživo.
Prečo nie, treba to prebrať s Martinom...

Ktorých umelcov z hudobného sveta s vážiš? Kto zo súčasných umelcov vás dokáže zaujať?
Na toto Vám odpovedať nemôžem. Súčasnú scénu už vôbec nepočúvam. Už dávno ma nič nové nenadchlo... Dnes už na také ani nemám čas, mám jednoducho v sebe zafixované staré albumy.

Napríklad?
No koho by som z môjho playlistu spomenul... Elvis Presley, Sex Pistols... ale z tých nových si teraz narýchlo na nikoho nespomeniem. Síce predsa! Vystupovali sme s Bat For Lashes, tak tí sa mi páčili. Vlastne sa mi páčia vždy všetky kapely, ktoré nám predskakujú.

A tvoje deti počúvajú čo?
Syn má všestranný hudobných vkus, počúva takmer všetko. Dcéra Megan takisto, ale skôr ju zaujímajú veci, čo aktuálne kraľujú hitparádam. Depeche Mode sa im páči takisto, čo ma teší.

zdroj: dmtvarchives.com

Názory Devotees (7)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa