In Your Room

In Your Room

10. januára 1994 sa na trhu objavil posledný singel z albumu "Songs Of Faith And Devotion", a zároveň posledný singel s Alanom Wilderom, ako členom Depeche Mode. A že to bola "rozlúčka" ako sa patrí, nakoľko singel spôsobil menší šok.

Po šokovej terapii, v podobe pilotného singla z albumu "Songs Of Faith And Devotion", "I Feel You", ako aj nového imidžu kapely, obzvlášť jeho frontmana, mali fanúšikovia pocit, že ich kapela už sotva dokáže niečím prekvapiť. Veľkolepé turné, sprevádzané udalosťami, ktoré na povrch vyplávali až po rokoch, sa tešilo slušnej návštevnosti a spokojnosti divákov, no alt-rockovú verziu albumového eposu, skladby "In Your Room", asi sotva niekto čakal. A to mnohí ani netušili, že dnes známu verziu grunge producenta Butch Viga pôvodne Martin, Andy a Alan zavrhli. Najskôr však pár slov k albumovej verzii ...

"Tá skladba bola celkom zložitá. Nahrali sme ju asi v troch, či štyroch odlišných verziách. Jedna bola celá v štýle, aký môžete počuť v druhej slohe, s malým bicím setom a "groovy" bassovou linkou. Ale celkovo nebola dostatočne rytmicky silná; nikam to neviedlo. Štruktúra skladby nám bola jasná prakticky od začiatku. Vedeli sme, kde chceme mať umiestnené jednotlivé verše, refrény, prechody. Pustil som sa teda do hry na bicích v jednom konkrétnom štýle, na to som skúsil funky štýl a podobne. Činely po slove "flames" sa riešili neskôr, keď prišla potreba skladbu trochu, v určitom momente, "zdvihnúť". A následne sme to dali do mixu. Často sa stáva, a nie vždy až v stave mixovania, že sa ukáže zjavná potreba ďalšej časti. Počas nahrávania ale nikdy nemáte pocit, že veci znejú dostatočne dobre, takže pri mixovaní sa skladba prikrášľuje ďalšími prvkami, napr. spätnými činelmi." (Alan Wilder, Keyboard magazine, 05/1993)

"Myslím, že "In Your Room" by mohol byť potencionálne väčší singel ako "I Feel You", lenže má 6 a pol minúty. Mohli by sme ju zeditovať, no mám pocit, že jej krása tkvie aj v jej dĺžke. Práca s ňou bude obtiažna." (Martin Gore, Rolling Stone, 12/1993)

V júli 1993 sa k Depeche Mode na turné pripojil reportér magazínu Rolling Stone, ktorý neskôr uviedol: Gahan má pocit, že jeho kamaráti začínajú postupne chápať jeho novo objavenú filozofiu, teda až na nepatrné momenty, ako v prípade odmietnutia skvele zvládnutného remixu singla "In Your Room" od Butcha Viga.

Nakoniec však Vigov mix neodmietli, čo Andy Fletcher ozrejmil v rozhovore pre Drum Media, vo februári 1994.

V prípade Gahanovho návrhu, aby Butch Vig (producent albumov "Nevermind" Nirvany a "Siamese Dream" Smashing Pumpkins) zremixoval štvrtý singel z albumu "Songs Of Faith And Devotion", "In Your Room", došlo k tomu, že Vig si so sebou priniesol vlastného gitaristu a vlastne vytvoril úplne novú skladbu - najskôr praskot a potom prechod do zvukového víru - emotívna balada obohatená o bicie, v alt-rockovom spracovaní, s prekvapivou zdržanlivosťou uprostred klasickej Goreho melodrámy ... "Je to skutočne zaujímavý mix, absolútne odlišný od všetkého, čo sme robili v minulosti, hoci samozrejme preferujeme našu pôvodnú verziu," poznamenal Fletcher, napriek počiatočným klebetám, že v prvej fáze sa zvažovalo dielo uložit do trezoru a nikdy nezverejniť. Pre Fletchera je to otázka ich koreňov: "Stále sa nám páči náš európsky zvuk, ktorý je vzdialený americkému grunge. Na tento vlak rozhodne nemienime naskočiť."

"Bol som presvedčený o singlovom potenciály skladby a dôsledne som sa zasadzoval za jej albumovú verziu a to až do momentu, kedy boli vyskúšané rôzne iné verzie. Tie však boli nakoniec vylúčené v prospech remixu producenta Nirvany a guru grunge štýlu, ako ho označovali médiách, Butcha Viga. Bohužiaľ, ako sa to často stáva v prípade remixérov z prostredia mimo kapely, Vigova intepretácia sa nevzťahovala na mnohé aspekty pôvodnej skladby a tak singel stratil mnoho z charakteru Depeche Mode a samotná skladba bola ukrátená o svoju zmyseľnosť a intenzitu." (Alan Wilder, Singles 86-98 editiorial)

"Často sa pri skladbách, ako napr. "In Your Room", vrátite pocitovo do temnejších čias, ako tomu bolo napr. v mojom prípade. Bol som vtedy uzavretý v mojej vlastnej malej izbe, kde som sa cítil absolútne bezpečne, neporaziteľne. Mohol som ju opustiť kedy som chcel a rovnako sa tam vrátiť. Tá izba bola mojim bezpečným miestom, no dnes ma tá izba desí a skutočne sa tam už nechcem viac vrátiť. Takže, keď som na poslednom, Singles 86-98, turné spieval práve túto skladbu, tak som mal pocit, akoby som ju spieval spred dverí tej izby a tu a tam som do nej len nakukol. Bolo to omnoho zábavnejšie, ako keď som tú skladbu spieval každý večer na turné k albumu SOFAD. Vtedy som sa viezol na vlne temnoty, bolo to skutočne zlé obdobie môjho života a hlavne to bola parádna nuda." (David Gahan, Exciter EPK, 2001)

""In Your Room" ... myslím, že momentálne patrí k mojim obľúbeným, pokiaľ ide o koncerty" (David Gahan, Stirile Pro, 2016)

zdroj: depechemode-live.com

Názory Devotees (15)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa