Hudba pre masy

Hudba pre masy

Počas marcovej návštevy čínskeho Pekingu poskytol Andrew Fletcher domácim médiám minimum priestoru na rozhovor. Šťastie sa usmialo na pekingskú pobočku Global Times.

Skrýva sa za názvom Depeche Mode nejaký príbeh, či nápad?
Nie. Náš spevák v tých časoch študoval módu na strednej škole. Bol to názov francúzskeho časopisu. Ten názov nám znel dobre.

Neprišli by Depeche Mode radi aj do Pekingu?
Samozrejme, že by Depeche Mode radi zavítali do Číny. Uvedomujeme si, že Depeche Mode majú veľký príchod do Číny pred sebou. Počas našej kariéry sme niekoľkokrát hrali v Hong Kongu. Vieme, že sme tam veľmi populárni a takisto vieme, že aj v Číne sme veľmi populárni.

Od roku 1990 si fanúšikovia musia na každý nový album vždy nejaký čas počkať, z pravidla tri až štyri roky, prečo?
Pretože v začiatkoch našej kariéry sme boli Depeche Mode oddaní na 100%, no dnes už máme vlastné rodiny. Máme deti. Takže z toho času dnes musíme venovať rodinám a preto sú medzialbumové obdobia také dlhé.

V Depeche Mode si niečo ako hovorca, používaš aj nacvičené frázy?
Myslím, že v tom máte trochu chaos, pretože ľudia sledujú "normálne" kapely. Zoberte si takých The Rolling Stones, majú bassáka. Elektronické kapely sú iné. No a novinári ako vy s tým majú trochu problém, majú radšej klasické kapely s typickou zostavou, pretože tak môžu ľudom podať veci úplne jasne. Ale u kapiel, ako je tá naša, je to iné. Všetci sme do činnosti zapletený rovnako a robíme spolu tie isté veci.

Poďme si trochu pohovoriť o vývoji hudobných technológii.
V ranných časoch sme používali nástroje, ktoré sa ešte len drali na hudobnú scénu, ale v hudbe predsa o technológie vôbec nejde. Musíte mať dobré skladby a hlavne dobré nápady. Technológie iba ľudom uľahčujú využitie nápadov pri komponovaní. Nie je to teda len o elektronických hračkách.

Kedy si začal s DJ-ingom?
Začal som s tým s dievčatami z Client asi pred 12-timi rokmi. Ale venujem sa tomu prakticky celý život, vždy som amatérsky hrával na oslavách a podobne. Mám to rád a je to podľa mňa fajn. A hlavne môžem cestovať sám, bez kapely, čo sa mi páči takisto.

Tvoj názor na internetové hudobné pirátstvo?
Z viacerých uhlov pohľadu je to zlé, pretože tým trpí predaj našich nahrávok. Na druhej strane je Internet pre Depeche Mode veľmi prospešný, pretože väčšina fanúšikov Internet používa. Sme kapela založená na technológiách. Ani moje vlastné deti nechcú za hudbu platiť. Chcú ju jednoducho zadarmo. Najhoršie na tom všetkom je povedzme iTunes. Kvalita mp3 mi totiž robí starosti. Podľa mňa je nutné urobiť krok späť, pretože získavame hudbu z internetu, ktorej zvuková kvalita nie je najlepšia. Myslím, že skutočný hudobný fanúšik chce hudbu čo najlepšej zvukovej kvality.

Nesnažia sa Depeche Mode prísť s novými modelmi zarábania financii a bojovať tak proti hudobnému pirátstvu? Napr. vydávaním raritných remixov a podobne?
Nie, to ani nie. S EMI vždy podpisujeme zmluvu na jeden album, pretože zakaždým, keď sa chystáme nejaký vydať sa objaví nový spôsob distribúcie. Takže sa nechceme obmedzovať. Vždy hľadáme vlastné spôsoby vydávania nahrávok, ako aj robiť veci inak, keďže vývoj ide strašne rýchlo dopredu a nemôžete predvídať, čo bude o tri roky, keď budeme opäť vydávať ďalší album.

Máš v pláne vydať vlastný album?
Nie, ja nekomponujem, takže žiadne plány. Byť dobrým skladateľom, to je vlastne dar. Mám šťastie, že Vince, Martin a Dave dokážu skomponovať veľmi dobré skladby. Ja dobré skladby písať neviem.

Tvoje dojmy z Číny?
Na toto sa dosť ťažko odpovedá, nie? Strávil som tu štyri dni. Bol som v centre Pekingu, no nemyslím si, že som tak získal reálny obraz o vašej krajine.

Tvoj obľúbený hudobný štýl?
Nemám žiaden konkrétny, počúvam toho strašne veľa. Doma niekedy počúvam klasiku. Niekedy zasa disko 1970-tych rokov. Počúvam doslova všetko.

Môžeš nám odporučiť nejaký minuloročný album?
Ani nie. Podľa mňa bol minulý rok dosť zložitý. Pre mňa obzvlášť, pretože som sa vrátil k dj-ingu. Doslova som poľoval po dobrých skladbách. Hudobne to až taký dobrý rok nebol.

A na záver... novinári až z ôsmych denníkov na teba čakali celé dopoludnie a ty si sa vôbec neukázal. Čo sa stalo?
Tak o tom vážne nič neviem.

Názory Devotees (2)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa