Hudba pre masy

Krátko pred vydaním albumu "Exciter", zverejnil portál AskMen.com rozhovor s Depeche Mode. Keďže na stránkach portálu nie je uvedené, kto z DM sa rozhovoru zúčastnil, zostáva len domnienka, že to bol Martin s Andym, bez Davida.

Vitajte späť na hudobnej scéne.
Ďakujeme.

Skúste nám priblížiť zvuk albumu "Exciter", je podobný vášmu poslednému albumu, či práve naopak?
Album ako taký, je síce typický album Depeche Mode s hlasom Davida Gahana, ale sami máme pocit, že ide o viac "minimal" album. Zrelaxovaní a sebaistejší Depeche Mode nahrali tento album v radostnej nálade a sme na to hrdí.

Spomenuli ste slovo "radostný", to vyznelo, akoby sa predošlé nehrávky produkovali práve v opačnej atmosfére, či nie?
No, ono to trochu korešpondovalo s problémami, ktoré sme mali v osobných životoch. Faktom je, že keď počúvate "Songs Of Faith And Devotion", či "Ultra", cítiť v nich napätie, ktoré vládlo aj v štúdiu. Smutné na tom je, že hoci medzi nami vládlo napätie, podľa nás sme vytvorili kopec dobrej muziky, lenže tento album bol nahrávaný v pokojných a radostných podmienkach a pracovať na ňom bola skutočná radosť.

Nie, že ste vytvorili kopec dobrej muziky, vytvorili ste kopec úžasnej muziky - naši čitatelia vyhlásili Violator za najlepší album alternatívnej scény všetkých čias.
To je skvelé. Myslím, že album Violator je nespochybniteľný album a zaslúži si všetky uznania. Mnoho fanúšikov, ktorý si vypočuli nový album, ho označujú za najlepší od čias Violator-a, prípadne ho stavajú na rovnakú úroveň.

Na rozdiel od vášho predošlého albumu, tento album sa dostane do rúk ľuďom ešte skôr ako vyjde oficiálne. Ako vnímate Napster a podobné záležitosti?
O tomto sme v skupine dosť debatovali a dospeli sme k záveru, že je to dobrá vec. Myslím, že nahrávacie spoločnosti sú trochu pomalé v nasadzovaní nových technológií a Napster práve poukazuje na nedostatky nahrávacieho priemyslu. Na jednej strane, pre mnoho ľudí je to jediný spôsob, ako sa dostať k hudbe a na druhej strane tým rastie ich záujem o hudbu. V každej krajine máte milióny deciek, ktoré hudba nezaujíma, a takto sa k nej dostanú.
Samozrejme, postupne sa to vyselektuje, bude sa za hudbu platiť a podobne, ale aj tak si myslíme, že tieto technológie sú prínosom pre každého, vrátane Depeche Mode.

Pripravujete sa na turné... Malo by sa začať 15.júna v Montreali. Čo však viac preferujete, prácu v štúdiu, či koncerty?
Ide o dve rozdielne veci... viete, polovicu našej kariéry tvorí práca v štúdiu a produkcia albumov, čo máme veľmi radi. Tú druhú polovicu tvorí živé hranie, čo máme takisto radi. Sú to veci rozdielne, ale obe veľmi dôležité. Predviezť piesne z albumu Exciter naživo, v inej podobe, je pre nás určitou výzvou. A sami ju vnímame ako výzvu v pozitívnom svetle.

V ktorom meste vystupujete najradšej?
Bože, tých je veľa, máme úžasné šťastie na publikum, je fantastické kdekoľvek hráme... naozaj sa to ťažko hodnotí. Ale jedno z najúžasnejších miest je práve Montreal, kde odštartujeme prvý koncert.

Popíšte nám, ako má vyzerať podľa vás perfektný koncert?
Neviem. V pláne máme koncert v Berlíne, pôjde o ope air, v lese, úžasné publikum, veľmi ambientné. To môže byť skvelý koncert. Ale čo sa týka koncertu ako celku: potrebujete dobré ozvučenie, musíme byť v kondícií a dav musí byť s nami v spojení. Sme trochu rozmaznaní, pretože toto zažívame skoro každú noc.

To si viem predstaviť. A čo fanynky a party, býva to divoké? Spomeňte si na najbláznivejšiu vec, čo ste na turné zažili...
Tak tie sú bezcharakterné:))... najviac to ukázalo turné Devotional, ktoré bolo až skazené. Ale teraz toho bude pomenenej, máme v pláne všetko robiť inak, musíme sa udržiavať v zdravšej forme...

DM fans sú vám bezvýhradne oddaní. Omnoho viac ako fanúšikovia iných skupín. Ako si tento fenomén vysvetľujete?
Produkujeme stále dobré nahrávky, no a samozrejme fakt, že sú nám oddaní, nám dáva väčšiu slobodu v tom, že komponujeme hudbu akú chceme, bez toho, aby nám do toho zasahovala nahrávacia spoločnosť. A možno nám to umožňuje aj viac experimentovať, teda pokiaľ sa to publiku páči.

Otázka od fanúšika:
Na webe koluje množstvo bootlegov Depeche Mode. Jeden z najpopulárnejších je "Live At The Bridgehouse", nahratý v roku 1981, ale vo veľmi slabej zvukovej kvalite. Fanúšikovia často diskutujú o tom, či boli skladby "Reason Man", "Let's Get Together", "TV Set", "Tomorrow's Dance", a "I Like It" nahraté v demo podobe, prípadne, či budú niekedy dostupné v oficiálnom vydaní. Sú to úžasné skladby a jednoznačne by bol o ne záujem.

Nie, cestou späť sa nikdy nevydáme. Nenahrali sme ich z určitého dôvodu, teda z viacerých dôvodov. Inak, v demo podobe existujú, možno sú dostupné aj cez internet. Raz nám jeden chlapík poslal demá skladieb, ktoré sme nikdy nenahrali; ani neriešime, ako sa vôbec k takému čosi dostal.

Máte predstavu, ako dlho ešte vydržíte produkovať hudbu a koncertovať?
Raz sa nás niekto opýtal, "viete si predstaviť, že by ste nahrali ďalších 10 albumov?". Odpovedal som mu, že ak zoberiem v úvahu možnosť - jeden album za 4 roky, tak pri tom desiatom budem mať 84. Rád by som veril, že keď budem mať 84, nevypustím do sveta žiadnu nahrávku.
Odpoveď na samotnú otázku - my plánujeme veci len rok dopredu. Čiže naše plány končia týmto rokom a chceme si to tým pádom aj užiť. Snažíme sa byť v pohode.

Ak raz opustíte scénu, ako by mali ľudia na Depeche Mode spomínať?
To vážne neviem, rád by som veril, že sme aspoň trochu rozšírili hudobné obzory. Sme ovplyvnení mnohými hudobnými žánrami a je pravda, že oslovujeme ľudí. Myslím, že keď komponujeme, chceme tým ľudí osloviť a zároveň chceme, aby to tak ľudia aj cítili.

Je niečo čo ľutujete vo vašej kariére?
Nie, nie, hoci máme nejaké dosť pochybné videoklipy, fotografie a samozrejme, nájdu sa aj skladby, s ktorými nie sme veľmi spokojní, ale to je len časť našej kariéry.

Váš absolútne najobľúbenejší album DM?
Tým mojím naj je "Violator". Takisto sa mi veľmi páči "Black Celebration", no a samozrejme momentálne sa mi veľmi páči "Exciter". Ale Violator je nespochybniteľný.

Vaša najobľúbenejšia skladba DM?
"World In My Eyes" - osobne vo mne vyvoláva množstvo spomienok a v tejto jedinej skladbe je vystihnutá celá podstata Depeche Mode. Máme silnú celosvetovú podporu fanúšikov a to hovorí za všetko.

Váš najobľúbenejší umelec a kto vás najviac ovplyvnil? Kedysi a aj dnes.
Očividne to boli Kraftwerk, Bowie a mnohí ďalší. Ale tých je hrozne veľa. Všetci traja počúvame obrovské množstvo rozlišnej hudby.

To sa odráža aj vo vašom zvuku.
Tiež si to myslím.

Čo by ste poradili začínajúcim umelcom, ktorý nechcú podľahnúť konvenčným hudobným štandartom.
Bez pochýb môžem povedať, že by nemali prestať s písaním piesní. Stále sa treba zlepšovať a zlepšovať, a aj pri poslednej skladbe, ktorú napíšete musíte zistiť, že sa dá urobiť aj lepšie. Musíte sa do tých skladieb úplne ponoriť.

Máte vlastnú webovú stránku - ako využívate Internet o svoj prospech?
Čo sa týka našej oficiálnej stránky (www.depechemode.com), dlho sme ju zanedbávali, rok dozadu na nej vlastne nebolo nič aktuálne, ale asi pred šiestimi mesiacmi sme to zasa rozbehli. Je to momentálne jedna z najaktualizovanejších stránok, teda, keď si ju prezerám, tak vždy viem, čo kedy budeme robiť :))

Experimentujete s množstvom hudby. Je nejaký štýl, ktorý by ste ani neskúsili, ako napr. rap? A čo tak polka:) ?
Nič také, vážne, keď pracujeme so skladbou, snažíme sa jej dodať tú najlepšiu atmosféru, takže vkladáme do skladby všetko, čo znesie.

Kritika vás veľmi často porovnáva so zvučnými skupinami minulosti, obťažuje vás to, alebo je pre vás vlastne česť?
V podstate je to česť, ale myslím, že pre nás je dobré, že sme očividne trochu ovplyvnili scénu techna, house a elektronickej hudby. Na druhej strane, keď sme pred rokmi vydali tributový album, bolo príjemné zistiť, že sme ovplyvnili aj rockové skupiny, ako Smashing Pumpkins, Monster Magnet a mnohé ďalšie.

Čo s vami robí všetko ten úspech a sláva, ktorú ste okúsili?
Nás fakt zaujíma len hudba a jej produkcia. Robím niečo, o čom si myslím, že je to to najlepšie, čo robiť viem. Sme jednou z mála skupín, ktoré sa rokmi zlepšujú. Takže je to vlastne niečo, čo nám prináša radosť.

Vediete skutočný rock&rollový život, ku ktorému patria aj drogy?
No, to bola časť našej minulosti, nedbali sme o seba tak, ako je tomu teraz, David už vonkoncom nie, niekoľkokrát sme oňho skoro úplne prišli.

Aká bola spolupráca s Davidom v čase, keď ho ovládali jeho démoni?
Bolo to veľmi divné, ale musím podotknúť, že teraz je to úplne fantastické. Myslím, že keby sa to nezmenilo, Exciter by nikdy nevyšiel, nakoľko by ten album nemal absolútne žiadnu hodnotu.

Ktorý moment bol ten zlomový v kariére Depeche Mode?
Myslím, že to bol koncert v Rose Bowl - 101, monumentálny koncert, keď sme to všetko dokončili, začalo sa nám ešte viac dariť.

GAP použili vašu "Just Can´t Get Enough" - ako to na vás zapôsobilo?
Ani nevieme, videli ste sami, čo sa dialo, keď to GAP vypustili, povedali, že chceli po nás jednu zo skladieb, ktorú skomponoval Vince Clarke. Vince im dal k tomu súhlas, lenže mi nie. Takže čo potom urobili, nahrali novú verziu tejo skladby, náš originál nepoužili, len ho okopírovali. Keďže im Vince dal súhlas, mohli to tak urobiť.

Čo budete robiť do začiatku turné?
Budeme skúšať, nahrávať video k "I Feel Loved" v Los Angeles. Skúšanie začíname už budúci týždeň, a potrvá po celý čas, až do júna, kedy začína turné.

Ďakujem vám za venovaný čas a uvidíme sa na turné.

Názory Devotees (10)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa