Hmmm… to stojí za zamyslenie

Pri príležitosti vystúpenia v programe CD:UK, poskytli Depeche Mode krátky a v celku príjemný rozhovor. Ako sa ukázalo, Depeche Mode je teraz zoskupením troch skladateľov, ale viac v preloženom rozhovore.

Takže, počuli sme o chlapíkovi z Poľska, ktorý ukradol a zverejnil online váš nový materiál. Navštívite ho vo väzení, ak sa tam dostane?
Fletch: On sa predsa nechcel dostať do väzenia. Nechcel...
Dave: Ale pôjde.
F: Ále, dostane iba pokutu. 50 Euro je v pohode.
D: To nie je iba o downloade. Je to o tom, že vás niekto okradne ešte skôr, ako niečo dokončíte. Ak vám niekto šiahne do vrecka a ukradne desať libier, budete pekne naštvatý.

Skomponovali ste kopec hitových singlov, ale ani jeden sa nestal No.1. Zmení to teraz "Precious"?
D: No, mohol by byť kľúčovým. Akonáhle dosiahneme prvú pozíciu, mohlo by to skončiť!
Martin: Jediné, čo tým dosiahnete je, že potom idete z kopca.
D: Stále máme dostatok priestoru. Momentálne je pre nás najlepšie zostať na pekných nižších pozíciách v rebríčku, ale ono to je vždy inak - naši fanúšikovia sú blázniví...

Nový album má 12 skladieb. Vyžiadal si viac ako štyri roky. To je menej ako tri skladby za jeden rok. Budete teraz zasa leňošiť alebo vydáte viacej skladieb?
F: Ešte ich zopár bude. Teraz máme v talóne ešte nejaké béčka.
D: Keď sme začínali s nahrávaním, mali sme hotových asi 20 skladieb, taký stav bol doteraz pre nás neznámy. Myslím, že sme zvyčajne začínali s troma, či štyrmi...

Dave, tentoraz si niekoľko skladieb napísal aj ty sám. Nemá toto na svedomí fanúšik Chelsea, Fletch, ktorý ako Jose Mourinho, donútil teba a Martina k súpereniu na poli komponovania?
F: To je celkom dobré prirovnanie!
D: Hra na dve polovice?
F: Myslím si, že po tom, čo Dave vydal svoj sólový album to bola pre neho prirodzená voľba. Prinieslo to pre album jeden veľký kompromis.

Vy vlastne všetci skladáte piesne, však?
D: Fletch mal vlastný sólový album dávno predtým, ako sme vydali albumy ja s Martinom.

Záhadný album coververzií...
D: Áno, viete o ňom?

Áno, ale zatiaľ som ho nepočul...
D: No, Martin vám s tým pomôže. Vždy pomôže každému, kto ho ide počúvať po prvýkrát.

Bude niekedy vydaný?
F: Nie!
M: Ako vieš? Si predsa umelec.

Zdá sa, že nový album bude tvrdší a rýchlejší, ako ktorýkoľvek pre ním. Je to správny opis?
M: Vcelku výstižný. Posledné dva albumy síce boli výsledkom toho najlepšieho, čo bolo v nás, ale pre nás samotných boli pomerne pochmúrne. Teraz sme sa pokúsili o niečo úplne odlišné, chceli sme zmenu.
D: Viete, v danej chvíli môžete nahrať ten najlepší album, aký len dokážete a budete s ním relatívne spokojný celé roky. Viac sa mu už venovať nemôžete. Tentoraz sme pracovali so skutočne skvelým tímom, a hlavne bol produkovaný Benom Hillierom. To nám dodávalo patričný entuziazmus, ktorý sme v štúdiu tak potrebovali.

Máte za sebou 25 rokov kariéry. Ako ju chcete osláviť?
F: No problém je, že tých dátumov 25-teho výročia je viacero. Jeden z tých, kedy sme začali pôsobiť ako skupina, už máme za sebou, ale nejak moc sme to neoslávili. Povedali sme si: "Máme to za sebou! 25 rokov!", to sme boli práve v štúdiu. Potom tu je výročie vydania prvého singla...
D: ... a prvého koncertu.
F: To sa už neoslavuje. Ale pre Rock & Rollovú sieň slávy je podstatné 25.výročie vydania prvej nahrávky.
D: Konkrétne prvého albumu.
F: Zaujímavé, neviem kto iný z roku 1981 pôsobí stále aktívne. Spandau?
D: Platí tam však jedno pravidlo, musíte byť stále aktívny a nahrávať - teraz neviem, či to oni spĺňajú. Ale je tu tendencia obchádzať toto pravidlo, pokiaľ je skupina stále v pôvodnej zostave: Pamätám sa na The Four Tops, som si istý, že im v pôvodnej zostave chýbal jeden člen. Trochu smutné...

Nebol by som tu, keby nebolo vás - jednoducho preto, že ste boli prvou skupinou, ktorá ma nasmerovala k tej "správnej hudbe". Myslíte si, že s rovnakým efektom môžete zapôsobiť aj na novú generáciu poslucháčov?
D: Hmmmm....
F: S každou našou novou nahrávku pritiahneme nových poslucháčov. Myslím, že tvoríme dobrú hudbu. Radi získame nových fanúšikov, tak ako sme ich získali za posledných pár rokov.

Myslíte, že budete mať ešte v kariére ďalší zlomový moment, akým bol koncert v Passadene?
D: Myslím, že ak taký moment má prísť, tak príde. Keď ich však plánujete, či sa o ne pokúšate, tak to zvyčajne nevyjde. Ale za tých 25 rokov, čo sme spolu, bolo takých zlomových momentov niekoľko - chvíle, kedy sa napriek všetkým očakávania stane čosi nepredvídané. Aby som pravdu povedal, jedným takým zlomom je skutočnosť, že sme spolu nahrali ďalší album a máme z toho radosť, čo je po všetkých tých rokoch fakt skvelé.
M: Z Passadeny sa stala veľká vec len preto, že bola skvele zdokumentovaná. Ale v skutočnosti sme na poslednom turné hrali v Nemecku na dvoch koncertoch pred väčším publikom, ako v Passadene. Bolo tam 80 000 ľudí! Len sme to nefilmovali.
D: Hmmm... to stojí za zamyslenie!

Názory Devotees (5)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa