Hardline s Martinom (03/2023)

Hardline s Martinom (03/2023)

Martin Gore v krátkom rozhovore pre nemecký rock/metalový magazín Hardline, v ktorom padli otázky týkajúce sa aktuálneho albumu "Memento Mori". Nič nové, ale aspoň zopár slov o "Wagging Tongue" a "Caroline´s Monkey".

Myslím, že "Memento Mori" je jedným z Vašich najsilnejších albumov posledných rokov, tematicky je dokonca akýmsi pokračovanám predošlého albumu, ktorý sa takisto zaoberal otázkami ako: existuje ešte ľudskosť? ... Je to všetko o stratenej nevinnosti?
Martin: Väčšina skladieb je, podľa mňa, o smrti. A okrem toho, s výrazom "Memento Mori" som sa po prvýkrát stretol pred asi rokom. Debatil som s kamarátom, ktorý to náhodou spomenul, následne mi ho vysvetlil a dokonca mi odporučil wiki stránku, kde je to veľmi dobre vysvetlené. Povedal som si, že aký skvelý a silný názov, skvele pasujúci ku skladbám, ktoré som práve napísal.

Zasiahol do všetkých tých úvah o smrti a vlastnej pominuteľnosti aj Covid?
Zrejme som mal šťastie, pretože som patril k tým málo ľuďom, ktorý tomu všetkému unikli a mohli počas pandémie aj pracovať, keďže mám svoje vlastné domáce štúdio. Ak by som ho nemal, možno by som sa z toho všetkého aj trochu zbláznil. O pandémií sa toho veľa pozitívneho povedať nedá, ale mne samotnému poskytla omnoho viac času na písanie. Musím však poznamenať, že počas pandémie som v písaní veľkú kreativitu nepociťoval, pretože do písania aj musíte niečo vložiť, aby z toho niečo vzišlo. Dokonca bolo obdobie, kedy som veľa inšpirácie nemal. Ale so skvelými nápadmi prichádzal Richard Butler. Práve v obdobiach, kedy som pociťoval až akútny nedostatok inšpirácie som vždy dúfal, že mi pošle zopár slov, či nejaký nápad a všetko sa opäť dá do pohybu. Nakoniec z tej spolupráce vzišli štyri albumové skladby.

Tak prehoďme zopár slov o novom albume, napr. o singly "Ghosts Again". Na jednej strane má skvelú melódiu, na strane druhej, takisto skvelý text. Vyznieva ako o hľadaní niečoho strateného, nevinného. Ako veľmi si s touto skladbou spokojný?
Je to jedna z vecí, ktorú som napísal spolu s Richardom Butlerom. Veľmi skoro sme si uvedomili, že na tej skladbe je niečo výnimočné, nakoľko nás nikdy neomrzela. Mohli sme ju počúvať stále znova a znova. A rovnako nám pomohla aj v skutočnom svete, pretože ju začali hrať takmer na všetkých rozhlasových staniciach, dokonca aj na takých, kde nás nehrali celé roky. S veľkým rešpektom sa dokonca stretla aj v tých najpodivnejších alternatívnych rádiách, takže sa zdá, že táto skladba má univerzálny dosah.

Potom tu je, ako som pátraním zistil, Vaša spoločná skladba s Davidom Gahanom, "Wagging Tounge". Z môjho pohľadu vrchol albumu ...
S touto skladbou som nadmieru spokojný. Síce popovejšia v porovnaní s ostatnými, ale má veľmi vydarenú melódiu.

Mojou ďalšou obľúbenou skladbou je "Caroline´s Monkey". Aký je príbeh tejto piesne?
Aj táto pochádza z tých štyroch, ktoré som napísal s Richardom. Je to skladba o drogovo závislej osobe, o samotnej závislosti, o tom, ako si nosíte opicu na pleci.

A na záver trochu smutná téma. 26.mája 2022 tento svet navždy opustil Váš kamarát, kolega, Andrew Fletcher. Musí to byť zvláštne robiť všetky tie zaužívané veci bez neho ...
Správu o jeho smrti som prijal s absolútnym zdesením. S Davidom sme potom fungovali tak neutrálne. Ani viec, ako bolo zvykom, ani menej. Je to neuveriteľne obtiažne, keď stratíte najbližšieho priateľa. S Andym sme sa poznali dávno predtým, než sme založili kapelu. A nech to vyznie akokoľvek hlúpo, bola to práve práca na albume, ktorá nám to s Davidom pomohla všetko prekonať a boli sme radi, že máme hudbu. S Davidom nás Andyho smrť veľmi zblížila, nieč iné nám nezostávalo. Andy bol totiž vždy tým, ktorý nás držal pohromade a udržiaval nás v spojení. Teraz je to všetko iné a dnes sa neustále bavíme o tom, koľkokrát sa musíme ešte, v tej ktorej situácií, predstaviť prvýkrát bez Andyho. Prvýkrát sme bez neho nahrávali album, potom prišlo prvé fotografovanie, teraz sú to promo vystúpenia ... to všetko bez neho! Všetko to pôsobí veľmi čudne. Dnes večer nás čaká vystúpenie v divadlo, čo je ďalšia "premiéra". Verte mi, je to veľmi ťažké!

Názory Devotees (6)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa