‘Good evening, Bratislavia!!! ...’

"...was it well?" ... tak na túto vetu čakalo niekoľko stoviek slovenských skalných fanúšikov Depeche Mode až príliš dlho. A spolu s vypredanou halou bratislavskej Incheby, si historický koncert Dave Gahana, ktorý sa uskutočnil večer 8. novembra 2003, užilo spolu s ním skutočne na plné pecky.

Predkapela "Save the Cookie" v nevďačnej úlohe predskokana síce podala úctyhodný výkon, ale preplnená hala, kde sa chvíľami aj klimatizácia zdala ako úplne zbytočná vec, čakala na niečo úplne iné a jasne to v každej možnej chvíli dávala najavo. Kto vie, čo Dave spolu s kapelou od koncertu očakávali, pravda je však taká, že zostali v parádnom šoku. Len samotný nástup na pódium jasne ukázal, teda aspoň z "kotla" to tak vyznelo, že slovenskí fans, ale aj prítomní hudobní fajnšmejkri, si to dnes prišli užiť.


Dirty Sticky Floors naštartovala motor extázy, ktorý sa na plné obrátky rozbehol depešáckou klasikou A Question Of Time, pri ktorej Davidovi zrejme došlo, že ak si dnes myslel o koncerte čokoľvek, nijak inak ako famóznym úspechom to skončiť jednoducho nemôže.
Od tej chvíle totiž každou skladbou sila publika a obojstranná radosť len a len rástla. A ako bolo vidieť, Dave tú radosť nasával plným dúškom, nakoľko sa chvíľami javil, akoby z tej eufórie strácal nad sebou kontrolu. A tak bratislavské publikum, ktoré z väčšej časti tvorili fanúšikovia z celého Slovenska, ale aj z Čiech, Moravy, Rakúska a Poľska, zborovo odspievalo skladby I need You, Bottle Living a vybuchlo do absolútneho šialenstva pri depešáckych peckách ako Walking In My Shoes, Personal Jesus, či I Feel You. Mikrofón bol neustále smerovaný k publiku a slová chvály a vďaky z pódia nemali konca kraja. "This show really rocks!!!!!" zakričal Dave, ktorý s kapelou hral tak, akoby to bolo posledný krát v živote a chceli si to skutočne vychutnať.


Vrchol večera však prišiel až v podobe nesmrteľnej Never Let Me Down Again s tak typickým mávaním rúk... v tých chvíľach bola na nohách snáď celá hala a po návrate na pódium neostávalo Davidovi nič iné, len skonštatovať "This is the best show which we played on the tour... I think...", čo halu vyburcovalo ešte viac a posledný prídavok v podobe Policy Of Truth, Enjoy The Silence a Just Can´t Get Enough bol plne v jej réžii. Davidovi nezostalo nič iné, len s typickým úsmevom dirigovaním udržiavať rytmus.

Je vôbec nutné niečo na záver skonštatovať? Asi len toľko, že treba dúfať, že tento koncert otvoril slovenským promotérom oči, nakoľko som dnes s miernym sklamaním prijal fakt, že nebyť ponuky z pražskej strany, koncert by sa možno vôbec neuskutočnil, čo však výsledný dojem nijak neovplyvní. A ak sa Dave s Martinom dohodnú a svetlo sveta uzrie nový album Depeche Mode, tak snáď chalani neobídu ani Slovensko. Úspech je totiž od dnes už pamätného dátumu, 8. november 2003, úplne zaručený.


Na záver čosi osobné, snáď mi to odpustíte. Tí, s ktorými som absolvoval Davidove koncerty v Budapešti a Prahe, boli z môjho večerného nadšenia, či už pred koncertom, alebo priamo počas neho, zrejme prekvapení. Svoj názor na Davida a na jeho počínanie sa samozrejme u mňa nijak nemení, ale určitá dávka patriotizmu a hrdosti, že aj našej krajine sa dostalo pocty ho vidieť a zažiť, urobila svoje, a tak som spolu s ostatnými odskákal a odspieval celý koncert priamo "v kotli". Vďaka patrí nielen Ellite-ovi a Shine-ovi, že som mnou bránili pozície v dave, ale aj všetkým v hľadisku, ktorí svojou účasťou dali za pravdu slovám, ktoré som vyslovil večer pred koncertom, že tento večer bude naozaj nezabudnuteľný, čo sa do bodky naplnilo.

Setlist, Bratislava, 8.11.2003
01 - Dirty Sticky Floors
02 - Hidden Houses
03 - Black And Blue Again
04 - A Question Of Time
05 - Bitter Apple
06 - A Little Piece
07 - Useless
08 - I Need You
09 - Walking In My Shoes
10 - Bottle Living
11 - Personal Jesus
12 - Goodbye

13 - Hold On
14 - I Feel You
15 - Never Let Me Down Again

16 - Dream On (Akusticky)
17 - Policy Of Truth (Akusticky)
18 - Enjoy The Silence / Just Can't Get Enough (Akusticky)


Zloženie na pódiu
Dave Gahan - spev, harmonika
Knox Chandler - gitara
Martyn Lenoble - basa, pomocné vokály
Victor Indrizzo - bicie, pomocné vokály
Vince Jones - klávesy, pomocné vokály

Reportáž a fotografie z koncertu nájdete tiež na www.gregi.net a mi.rage.cz

Názory Devotees (65)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa