Gahana nemáme dosť

Gahana nemáme dosť

“Aj napriek dvojminútovej klinickej smrti po predávkovaní, je Dave Gahan z Depeche Mode stále jedným z najlepších frontmanov,“ tvrdí Barry Egan z írskeho Independent.

Začiatkom roka sa známy americký neonacista, Richard Spencer, nechal na konferencii Conservative Political Action počuť, že "Depeche Mode sú oficiálnou kapelou alternatívnej pravice." Bolo to vyhlásenie, ktoré vyznelo ohavnejšie, než ktorýkoľvek z niekdajších koncertných outfitov kapely. Líder Depeche Mode, Dave Gahan, doslova vybuchol od hnevu. "Na ľudoch ako RIchard Spencer je nebezpečné hlavne to, že je to diletant, bohužiaľ však vzdelaný a to je na to ešte strašnejšie. Za tie roky sa stalo nespočetne krát, že boli veci, s nami súvisiace, nesprávne interpretované, buď šlo o náš imidž alebo niečo, čo si ľudia nesprávne prečítali medzi riadkami. Ak už nič iné, v našom industríálne znejúcom estetične videli niektorí niečo socialistické, spájané s pracujúcou triedou."

Hlboko existenciálna genialita ich hudby - majú toľko nezabudnuteľných skladieb ako "Enjoy The Silence", "Personal Jesus", "Walking In My Shoes", "Shake The Disease", "Just Can´t Get Enough" a "Policy Of Truth" - urobila z Depeche Mode jednu z najväčších kapiel na svete. Piesne o smrti, vnútornom trýznení, Bohu a odcudzení nie sú práve piesňami, pri ktorých si dokážete predstaviť, že si ich po svete pospevujú milióny ľudí. A keď Depeche Mode vystúpia 15.novembra v takmer vypredanej 3 Aréne, v Dubline, môžete očakávať, že 12 000-ový dav bude hľadať vykúpenie v speve s Gahanom, v skladbách ako "Shake The Disease" ("I'm not going down on my knees/ Begging you to adore me/ Can't you see it's misery. And torture for me.") alebo "Everything Counts" ("The turning point of a career in Korea, being insincere").

Kapela vznikla v roku 1980, v Basildone, Essex, no Depeche Mode rozhodne nie sú bežnou kapelou. Ani byť nemohli. Keď sa Gahan, ako 11-ročný, vrátil zo školy, bol konfrontovaný s mužom sediacim vedľa jeho matky. Povedala mu, že "ten muž bol mojím otcom." Dovtedy totiž veril, že nevlastný otec, ktorý zomrel, keď bolo Gahanovi 9, bol jeho biologickým otcom.

"Vysvitlo, že nás skutočný otec opustil, keď som bol veľmi malý ... po tom, čo som ho spoznal, som začal fungovať v štýle, "seriem na všetko!". Takže som lietal z jedného problému do druhého, kradol som autá a bol zo mňa zlodej. Ako 15-ročného ma poslali do polepšovne na celých šesť týždňov- Bolo to skutočné väzenie pre deti. Cez halu ste museli pochodovať, dali vám prikrývku, nové oblečenie, kričali na Vás a bili. To, že som sa pridal k Depeche Mode, mi v podstate zachránilo život."

Dave Gahan je jedným z najvýznamnejších frontmanov 21.storočia. A na význame mu pridáva aj skutočnosť, že porazil smrť. 28.mája 1996 sa prebral k životu po dvoch minútach oficiálnej smrti, ktorá u neho nastala po predávkovaní sa v hoteli Sunset Marquis, v Los Angeles. Jeho srdce sa na dve minúty zastavilo, kým sa ho záchranárovi nepodarilo oživiť. Gahan neskôr prehlásil, že v tej chvíli videl, alebo počul, ako ho jeho neskoršia priateľka Jennifer volá späť na tento svet. "Mal som v tej chvíli pocit, že ona bola tým svetlom, dobrou vecou v mojom živote."

"Neskôr som zistil, že Jennifer, ktorá bola v tej chvíli v New Yorku, mala neskutočne zvláštny pocit, že sa so mnou deje niečo príšerné. V prvom momente bolo všetko, čo som videl a cítil, len absolútna temnota. Nikdy predtým, ani potom, som sa neocitol v priestore tak čiernom a spomínam si na ten pocit, že čokoľvek som dovtedy urobil, bolo absolútne zlé."
V roku 2009 povedal v rozhovore pre americký magazín Blender, že po tom, čo takmer zomrel, sa rozhodol vzdať drog. "Aj tak mi však trvalo ďalšie dva roky, než som požiadal o pomoc. To som už dostal aj nariadené súdom zostať čistý. Buď toto alebo väzenie. Šiel som teda najskôr na odvykaciu kúru, kde nám náhodne kontrolovali moč na prítomnosť drog. Celé to bolo o skutočnej pokore, no na druhej strane som sa cítil najlepšie za celý svoj dovtedajší život."

Názory Devotees (6)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa