Gahan: Sme priatelia a zároveň nie sme

Januárové číslo magazínu Q prinieslo štvorstranový článok venovaný Depeche Mode. Reportéri sa pripojili ku skupine tesne pred koncertom v Chicagu (29/11/2005) a venovali sa ako dôležitým medzníkom skupiny, tak aj atmosfére pred koncertom a samozrejme aj po jeho skončení.

Pozn. na úvod. Bohužiaľ aktuálne dostupné skeny článku sú v mizernej kvalite, veľmi zle čitateľné. Väčšia časť článku však rozoberá veci, ktoré boli na týchto stránkach už publikované. Zaujímavá je až záverečná časť a tá bola vďakabohu čitateľná.

Ako je to zvykom u skupín, ktoré sú medzi nami už tak dlho, vrtkavé módne záležitosti je možné pozorovať aj v aktuálnej tvorbe Depeche Mode, v tomto prípade ide o "návrat do formy"; predchádzajúce dva albumy, boli totiž oproti ich štandardu vnímané ako príliš pochmúrne.
"Výraz 'pochmúrne' možno v tomto prípade nie je ten správny," povie Martin nervózne. "Boli viac atmosférické a uvoľnenejšie. Osobne sa mi veľmi páčia. No vo všeobecnosti sa verejnosti páčime viac v tanečnom rytme."
Následne dodal, že po dvadsiatich piatich rokoch strávených uvažovaním o bolesti a utrpení, sa už neštíti žiadnej otázky. A hoci sa posledných päť rokov jeho život podobal životu "v raji", svoje duchovno nebol schopný pozdvihnúť. "Viete, Santa Barbara je v podstate mesto po celý rok zaliate slnkom a tamojšia scenéria je úchvatná. Ale má v sebe malomeštiacku mentalitu. A to ma trochu obmedzuje. Práve som sa rozviedol, takže to všetko vnímam inak ako predtým."

Gore sa odlúčil od Suzanne, ktorá vlastní v Santa Barbare kúpele Avia Day, začiatkom roku 2005, po jedenástich rokoch manželstva. Majú tri deti, dcéry Viva Lee a Eva Lee, a syna Cala. "Teraz žijem o dve míle ďalej, kúsok po ulici dolu. Stále som s deťmi trikrát do týždňa. Ak s nimi nie som, tak mi veľmi často robí spoločnosť alkohol. Ale vďaka zopár skutočným priateľom, veď viete, je to OK."

Každého z Depeche Mode som požiadal, aby o zvyšných dvoch kolegoch povedal čosi skvelé.
Fletch: "Martin, toho poznám od svojich jedenástich, a je to jeden z najmilších ľudí, akých som v živote stretol. David, svojim strhujúcim vystúpením ma každý večer šokuje."
Gore: "Dave je až extrémne disciplinovaný. A Andy je priam posadnutý organizovaním. Až to niekedy vyvoláva hnev."
Gahan: "No,(prešlo deväť sekúnd)... povedať o nich niečo skvelé? Hmm, je to ťažšie, než som si myslel. O sebe vám nič skvelé povedať neviem. Tak teda, Martin, (prešlo osem sekúnd)... viete čo? To je vážne ťažká otázka. Teraz ste ma fakt dostali (Päť sekúnd). A Fletch je, mmm... (13 sekúnd). Naozaj ma nič nenapadá. Mohli by ste mi povedať, čo povedali oni?"

A sme v zákulisí v chicagskej Allstate arény, porovnateľnej s londýnskou Wembley arénou, motáme sa okolo šatní Depeche Mode. Ochranka sa drží bokom, ale každého pozorne sleduje. Gore a Fletcher obsadili spoločenskú miestnosť so stolným futbalom, farebným osvetlením, bufetom s vínom a pizzou, zatiaľ čo Gahan trávi čas sám, vo svojich priestoroch so stolovými lampami, šatníkom plným oblekov od Dior, sviečkami s vôňou vanilky a rôznymi, samozrejme "mládeži prístupnými" vecami.

"Nikdy, od rannej mladosti, sme nepostrádali vľúdnosť jeden k druhému," vysvetľuje Gahan, ktorý sa pridal ku svojim kamarátom Goremu a Fletcherovi v roku 1980, kedy títo dvaja už mali skupinu Composition Of Sounds. "Sme priatelia a zároveň nie sme."
No zároveň súhlasí, že Depeche Mode sú práve teraz na to správnom mieste. Včera dokonca dosiahli historický medzník. "Po prvýkrát po pätnástich rokoch sme si my traja kľudne sadli a urobili si míting. Bez našich sprostredkovateľov. Normálne sme v tomto absolútne nefunkčný. No po všetkých tých rokoch sa učíme, ako na to."
So všetkou obozretnosťou a zistením, že turné sa dobre vyvíja a zatiaľ bez akejkoľvek traumy, hlasovali všetci traja za predĺženie turné až do augusta 2006.

Samotná koncertná šou je famózna: Gahan svojim čarom a prefíkanosťou prinúti každého počas záveru "Never Let Me Down Again" mávať rukami zo strany na stranu, no je úžasné vidieť 13 000-ový zástup, ktorý robí naraz tú istú vec.
Po koncerte usporiadali Gore s Fletcherom v spoločenskej miestnosti malú párty. Chalanov z predkapely, The Raveonettes, vyzvali na zápas v stolnom futbale, v ktorom DM dvakrát po sebe prehrali 10:0. "Celé roky mám problém s Martinovou obranou," zdôvodňuje prehru Fletcher. "Jeho rozvod poznačil aj jeho hru. Myslí pri nej na úplne iné veci."

Fletcher sa nakoniec so zopár ľuďmi zo štábu ešte vybral do mesta. Snažil sa ešte zavolať do hotela, aby bar zostal otvorený, ale už bolo príliš neskoro. "Potrebujeme viac vína!" rozkazoval, no viac sebe ako komukoľvek inému. Situáciu vyriešil nakoniec tak, že zašiel za Gorem a skúsili pub na druhej strane ulice. Gahan sa samozrejme už dávno predtým uložil do postele.

Zdroj: Q, 01/2006

Názory Devotees (20)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa