Fletch: ‘Alan mi strašne chýba.’

Singapurský portál channelnewsasia.com zverejnil na svojich stránkach telefonický rozhovor s Andym Fletcherom, v ktorom sa priznáva k veciam, o ktorých doteraz viac menej mlčal. Šokujúco však pôsobí jeho vyjadrenie, že mu veľmi chýba Alan Wilder.

Depeche Mode sa na novom albume vracajú ku svojim koreňom

Zatiaľ čo velikáni ako Duran Duran sa stále motajú okolo retro štýlu, Depeche Mode vzišli zo svojich skromných začiatkov v roku 1980 aby sa stali jednou zo stálic britských skupín všetkých čias.

Už je to viac ako 25 rokov, čo sa Depeche Mode dali dokopy, stali sa "dodávateľmi" tiesnivej elektronickej hudby a zároveň ovplyvnili dnešných populárnych umelcov. Doteraz predali celosvetovo odhadom viac ako 70 miliónov a klasiky ako "Music For The Masses" (1987), "Violator" (1990) a "Songs Of Faith And Devotion" (1993) sú ich fanúšikmi považované za ich tri najvrcholnejšie diela.

Za celý ten čas Depeche Mode uspokojili stále narastajúci zástup retro fanúšikov aj v Singapúre s takými hitmi ako "Somebody", "People Are People", "Enjoy The Silence" a "Just Can't Get Enough", a to aj napriek strate svojich dvoch kľúčových členov - zakladateľa Vinceho Clarka, ktorý neskôr založil Erasure, a Alana Wildera, ktorý skupinu opustil, pretože ho úloha producenta už prestala baviť.

17.októbra tohto roku vydáva zakladateľské trio v zložení Dave Gahan, Martin Gore a Andy Fletcher v poradí jedenásty štúdiový album "Playing The Angel", ktorým sa približujú ku svojim koreňom a zároveň je považovaný za ich najlepší album od obdobia "Songs Of Faith And Devotion" z roku 1993.

Za tento čas prešiel David Gahan množstvom problémov, kedy stratil svoju rodinu, stal sa drogovo závislým, čo vyústilo do údajného pokusu o samovraždu v auguste roku 1995. V máji nasledujúceho roku došlo po predávkovaní sa v losangelskom hoteli k dvojminútovej zástave jeho srdca. Lekárom sa ho podarilo oživiť a následne mu bola Kalifornským súdom nariadená rehabilitácia v protidrogovom centre. Zabralo to - spevák je už 9 rokov "čistý".

"Och, neslávne Songs Of Faith And Devotion turné," spomína dnes už z úsmevom v parížskej kancelárií nahrávacej spoločnosti Andrew Fletcher.

"Je pravda, že to boli pre skupinu pravdepodobne najhoršie časy. Ja som z celého toho koncertovania trpel depresiami, David sa topil v drogách a celá skupina medzi sebou nebola schopná komunikácie. A najzábavnejšie na tom je, že jediná vec, ktorú si z toho turné pamätám najviac, je vystúpenie práve v Singapúre, kde sme v roku 1994 hrali na miestnom Indoor štadióne. Bol to skutočne vydarený koncert, hoci sme celý čas trávili všetci oddelene, bolo to pre nás všetkých ťažké," dodáva tento prívetivý 40-tnik. "Je smutné, ako to nakoniec všetko dopadlo, hlavne odchod Alana Wildera. Strašne mi chýba, je to dobrý priateľ. Jednoducho, bolo to pre skupinu veľmi zložité obdobie."

Hoci sa post-Wilderovské albumy "Ultra" (1996) a "Exciter" (2001) stretli s rôznymi ohlasmi (niektorí kritici sa nechali počuť, že sa zdravé jadro skupiny po odchode Wildera rozpadlo), Fletch o nahrávaní nového albumu "Playing The Angel" prehlásil, že v ňom zanechalo extrémnu dávku optimizmu.

"Aby som bol úprimný, očakával som, že pre skupinu bude nahrávanie po tak dlhej prestávke trochu náročné. Viete, sú to už štyri roky, čo sme vydali album "Exciter" a mal som oprávené obavy, že veci sa nebudú vyvíjať tým správnym smerom. Ale mýlil som sa, musím priznať, že to šlo skvele," dodáva.

Prvýkrát po 23 rokoch bol zrušený aj monopol skladateľa Martina Goreho, keďže David Gahan napísal pre album hneď tri skladby ("I Want It All", "Suffer Well" a "Nothing´s Impossible").

Mesiace pred samotným nahrávaním Gahan totiž verejne prehlásil, že sa mu doterajší spôsob nahrávania skupiny vôbec nepáči. Posilnený úspechom svojho debutového albumu z roku 2003, "Paper Monsters", preto položil ultimátum: Buď sa budem spolupodieľať na nahrávaní alebo končím.

"V súvislosti s Davidom musíte pochopiť jednu vec, on totiž berie poskytovanie rozhovorov ako určitý druh terapie," pokračuje Fletch. "Nakoniec sa však potvrdilo, že pes, čo beše, nehryzie. Myslím, že bol len mierne frustrovaný z toho, že nemôže ničím prispieť k novému materiálu. Jeho vlastný album mu pridal na sebadôvere, takže možno preto chcel veci trochu zmeniť."

Výsledok je však pre skupinu uspokojivý - Fletch sa domnieva, že ide o momentálne najlepší album Depeche Mode.

"Zažili sme to najlepšie nahrávanie za celé tie roky, veľmi plodné a úspešné. Oprášili sme dokonca naše staré analogové synťáky, takže zvuk je viac organický a hudba temná," hovorí. "Ale takisto si myslím, že nové skladby sú trochu optimistické, hoci väčšina z nich sa točí okolo udalostí spätých s Martinovým rozvodom."

"Nuž ale takí sú Depeche Mode, zaoberajú sa realitou. Nedokázali by sme viac písať o politike. A hoci sme s celou politickou situáciou príšerne nespokojní, radšej nech to vyriešia tí prekliati politici."

Takže aká je vlastne Andyho úloha?

Pre dlhoročných fanúšikov Depeche Mode zostáva jedna otázka stále nezodpovedaná: Čo robi Fletcher v skupine naozaj?

Dokument "101" z roku 1989 jasne demonštroval vplyv a význam skupiny, kedy odohrali koncert pred 80 000-ovým publikom v aréne Rose Bowl v Los Angeles. No zároveň poodhalil prekvapivú skutočnosť - David Gahan spieva, Martin Gore píše texty, Alan Wilder produkuje ich nahrávky a Fletcher, no, tak ten tancuje na pódiu a robí v skupine skutočné minimum.

Keď som mu ohľadne tejto skutočnosti položil otázku, ozval sa z telefónu hlasitý smiech.

"Je pravdou, že nepíšem skladby. Ani o to nemám záujem. Hrám trochu na klávesoch, ale svoj záujem sústreďujem na obchodné záležitosti skupiny, týkajúce sa našich bežných záležitostí a predaja našich nahrávok," priznáva. "Martin s Davidom sú chrbtovou časťou skupiny, a ja som ten, ktorí ich drží pokope."

No Fletcher je pyšný na 25-ročné dedičstvo Depeche Mode, ktoré za sebou zanechali.

"Moje deti majú našu hudbu veľmi radi, čo je naozaj skvelé," dodáva. "K hudbe sa dostali len vďaka Depeche Mode. A musím priznať, že moja 14-ročná dcéra Megan hrá na klávesy lepšie ako ja. A to je fakt skvelé, no nie?"

Autor: Zul Othman
zdroj: channelnewsasia.com

Názory Devotees (66)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa