Excluzívne s Alanom (2008)

Excluzívne s Alanom (2008)

Alan Wilder odpovedal v roku 2008, prostredníctvom stránok Home, na zvedavé otázky fanúšikov. Samozrejme, absolútna väčšina z nich sa týkala obdobia jeho fungovania v Depeche Mode.

Získal si vďaka nedávnej účasti na príprave znovuvydaní albumov DM nový pohľad na ne, prípadne na obdobie Tvojho pôsobenia v kapele? Bol si o účasť na tomto projekte požiadaný alebo si sa prihlásil ako dobrovoľník?
Nepovedal by som, že som začal na tie albumy nazerať novým spôsobom. Ich opätovné počúvanie mi však vyvolalo množstvo spomienok. Odhalenie niektorých zvukov vyvolalo spomienky na ich nahrávanie, čo mi pripomenulo množstvo debát a to, ako sme medzi sebou fungovali v rôznych obdobiach kapely.

Cieľom bolo prinútiť producentov jednotlivých albumov vžiť sa do pozície konzultanta. Mňa takisto požiadali o konzultácie a to aj preto, že ak jediný som mal prístup k určitým konkrétnym zvukom, ktoré sa na pásky počas nahrávania nedostali. Všetko som si totiž ukladal na záložné DAT pásky pre účely využitia v koncertých verziách jednotlivých skladieb.

Takže, keď sa obhliadneš späť, existujú nejaké skladby, prípadne albumy, ktoré sa Ti dnes páčia viac (alebo menej) než v období, keď boli pôvodne nahraté?
Zopár určite, ale nie je ich veľa. Napr. "Rush", zdá sa, že čím je staršia, tým je lepšia. Ale vo všeobecnosti vnímam tie skladby rovnako, ako v čase ich vzniku. Niektoré milujem, niektoré neznášam.

Ako vlastne fungujú Tvoje dnešné vzťahy s Depeche Mode tímom, vzhľadom na opätovné vydania albumov a pod. a so súčasnými členmi kapely?
Ak sa bavíme o tíme Depeche Mode, tak tých kontaktov je minimum. Chcem tým vlastne povedať, že ohľadne konzultácií v prípadne znovuvydania albumov a pod., prípadne záležitostí ohľadne tantiémov, sa nepotrebujem priamo kontaktovať s ostatnými z kapely. Napr. ohľadne znovuvydania nahrávok komunikujem priamo s Mute. V minulosti sa stalo len raz, či dvakrát, kedy bolo nutné priamo odsúhlasiť nejaké veci ohľadne vydania balíkov singlov. Inak mám viacmenej pravidelný mailový kontat s Davidom, no čisto na sociálnej báze.

Prečo si nepatricipoval na DVD verzií filmu "101"? Myslíš, že sa ten film až tak nevydaril?
Ale požiadaný som samozrejme bol (dokonca ma až prosili), nemal som však pocit, že by to bol dobrý nápad. Nepáčila sa mi predstava, že by sme spolu sedeli v nejakej miestnosti, sledoval film a mali k tomu nejaké hlúpe komentáre, ktoré by sa nahrali do komentovanej stopy. Mal som pocit, že Mute sa len narýchlo snažili prísť s nejakým extra doplnkom, než by ponúkli naozaj vhodný a dobrý nápad.

Pokiaľ ide o film, mám pocit, že funguje na jednej úrovni a zachytáva konkrétny moment v čase vcelku vtipným spôsobom, ale mohlo tam byť toho omnoho viac. Tým neobviňujem Pennebakera, ten len natočil film o tom, čo videl, ale kapela mohla do toho pridať omnoho viac, film by tak získal väčšiu hĺbku.

Toto sa síce netýka výlučne Depeche Mode, hoci mám pocit, že odpoveď sa kapely týkať bude: Tri skladby, pri ktorých ľutuješ, že si sa na ich nahrávaní podieľal.
"It´s A Called A Heart", "Pleasure Little Treasure" a "But Not Tonight".

Skladba Depeche Mode, prípadne album, ktorú/ktorý si počúval naposledy a prečo?
"Rush" (Amyl Nitrate Mix), pretože sa v tej dobe veľmi páčila a neustále ju doma púšťala.

Pri odchode z kapely si v stanovisku spomínal nedostatok vďaky a uznania v rámci kapely. Bola nejaká udalosť ktorá bola tou povestnou kvapkou v pohári trpezlivosti?
Žiadna konkrétna udalosť. To bolo niečo, čo akumulovalo a vyvrcholilo počas nahrávania albumu SOFAD. V tom období som bol veľmi nešťastný a počas nahrávania som sa zaprisahal, že nič podobné už zažiť nechcem. Kapela, to bol jeden chaos, žiadne nadšenie, len problémy s drogami, apatia, napätie a hádky. A to, že sme sa snažili spoločne žiť v konkrétnom čase a na konkrétnom mieste vôbec nepomáhalo.

Na ktorej z "po-Alanových" skladieb by si rád spolupracoval?
Pravdepodobne na "Home", aj keď Tim Simenon odviedol na nej už beztak skvelú prácu. Skutočne sa mi tie slákové aranžmány páčia, rovnako skladba samotná, či už po textovej alebo melodickej stránke. Mám pocit, že Martin vystaval slohy na základoch "Lucy In The Sky". Porovnajte si akordovú štruktúru.

Ak by si mal možnosť znovu zažiť niektorý moment v Depeche Mode, ktorý by to bol?
Tak to je ťažké - na kreatívnej úrovni ... tam by to boli tie výnimočné chvíle, keď si uvedomujete, že sa Vám niečo naozaj podarilo. Napr. keď sme dokončili "In Your Room" (čo bolo samo o sebe zložité) vďaka tomu, že sme efektívne spojili tri pracovné verzie a vytvorili tú finálnu. Všetci sme tam sedeli, počúvali a spoločne skonštatovali ... uááu, áno, to je presne ono! Ale v skutočnosti by som rád znovu prežil niektoré chvíle prežité na tých skvelých pokoncertných žúrkach!

Povedz nám niečo o videách, ktoré si natočil počas obdobia Tvojho fungovania v kapele.
No, veľa z toho je súkromného charakteru a možno nikdy nebudú publikované - kopec z toho sú hlúposti zo štúdia počas berlínskeho obdobia, zopár vecí z turné, z hotelov, letísk, z ciest na koncerty, blázniví fanúšikovia - zvukové skúšky, kde všetci vyzerajú úplne príšerne a chladne. Takisto mám vtipné veci z výletov do Japonska a iných zvláštnych miest. Nevidel som tie veci celé roky.

Je mi jasné, že si myslíš, že DM postrádajú kontrolu kvality. Súhlasil by si však s vydaním akéhosi retrospektívneho boxu s demonahrávkami alebo vecami, ktoré neboli doposiaľ vydané a podobne?
Nie, také niečo by som nechcel. To je dokonalý prípad nekontrolovania kvality. Demá sú demá, je to len ukážka pre tých, ktorí na hudbe pracujú, aby si mohli vypočuť danú skladbu vo veľmi základnej, ešte nerozvinutej podobe. Nikdy neboli určené pre verejnú distribúciu a v takej podobe by aj mali zostať (teda až nebudem už dlho po smrti :) )

Nie si už unavený, prípadne chorý z toho, že sa Ťa ľudia stále pýtajú na Depeche Mode?
Áno.

Ktorý z doterajších albumov Recoil je Tvoj najobľúbenejší? Ktorý z nich by si pre zmenu odporučil niekomu, kto s objavovovaním Tvojej hudby iba začína? Aký máš dojem z jednotlivých albumov Recoil?
Najobľúbenejší nemám. A ak by som mal niekomu nejaký odporučiť, tak ten aktuálny a začínajúcemu poslucháčovi možno "Unsound Methods". Pokiaľ ide o dojem z jednotlivých albumov, "Liquid" je trochu nezvyčajný, možno zložitejší, hoci ho mám rovnako rád ako "Unsound Methods" alebo "subHuman". Albumy predtým, ako "Hydrology" a "Bloodline" nie sú úplne rozvinuté, hoci z "Bloodline" mám rád väčšinu skladieb. Myslím, že po skončení nahrávania albumom "Violator" a "SOFAD" boli moje produkčné schopnosti oveľa precíznejšie.

Z čoho pramení Tvoja motivácia pri práci na novej nahrávke? Máš takmer jasnú predstavu o tom, akým smerom sa chceš uberať alebo je to niečo, čo sa vyvíja počas celého procesu?
Nie je tam žiadny konkrétny nápad, ani motivácia. Je pre mňa skutočne problém pustiť sa do niečoho nového. A tá vyhliadka, že som na začiatku na hony vzdialený koncu, a že nemám ani k dispozícií potrebné množstvo napísaných skladieb, vie byť pekne skľučujúca. Presne v takej situácii sa aktuálne nachádzam a úprimne povedané, bojujem s tým. Ale keď sa mi podarí túto prekážku zdolať, veci sa zvyčajne opäť rozbehnú.

Za posledný rok si sa venoval s projektom Recoil takým viac ľudskejším veciam, robil si promo k albumu "subHuman", stretával sa čo najviac s fanúšikmi ... Aké má toto výhody, profesionálne, aj osobne?
Je to šanca stretávať sa s ľuďmi, byť viac spoločenský, keďže som väčšinou len zamknutý doma. Často som obviňovaný z nevľúdnosti, dokonca aj zo strany najbližších priateľov. Je to niečo, čo sa snažím na sebe zmeniť. Takže cez tie promo výlety som nútený sa s ľuďmi stretávať, komunikovať a to mi pomáha. Po profesionálnej stránke sa snažím robiť všetko pre to, aby som pomohol propagovať moju hudbu (teda mimo živého hrania). Niekedy je to v podstate bez efektu, no v dnešnej dobe je zložité získať zmysluplnú podporu zo strany tlače, či reklamy. Pre projekty podobné Recoil existuje veľmi málo miest, kde je takáto hudba dostupná.

Mohol by si prosím Hep požiadať, že by Ťa častejšie vyháňala z gauča? Možno by to pomohlo Tvojej kreativite, z čoho by sme mali aj my úžitok :)
Nemajte v tomto smere obavy, nedávno som teda v tomto smere dostal riadny kopanec ... ak to bude takto pokračovať, už čoskoro to prinesie ovocie.

Xbox, PS alebo Wii? Vyber svoj obľúbenú hernú konzolu.
Žiadnu z nich som nikdy nepoužil, hoci Wii znie celkom dobre, mohla by to byť zábava.

Názory Devotees (1)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa