“Exciter” - press release (2001)

Depeche Mode nazvali svoj veľmi očakávaný nový štúdiový album "Exciter", s termínom vydania 14.máj 2001, pod značkou vydavateľstva Reprise. Podľa slov skladateľa Martina Gorea, ktorý aktuálne sedí za mixážnym pultom v nahrávacom štúdiu, v New York City", má tento album "v sebe stále temnotu. Mne však príde povznášajúci."

"Exciter" je akýmsi znamením novej kreatívnej éry tria v zložení Dave Gahan, Andrew Fletcher a Martin Gore. Zvuky (elektronické a akustické) sú nápadne rozmanité, samotné skladby emotívne bohaté a Gahanove vokály sú zvučnejšie, než kedykoľvek predtým.

Album "Exciter" je vlastne prvým albumom s novým materiálom od roku 1997, kedy kapela vydala album "Ultra" (celosvetovo sa z neho predalo 4 milióny kópií) a pokračujú tak v tradícii tvorby pamätných hitových singlov ("Barrel Of A Gun", "It´s No Good") pri zachovaní hudobnej integrity a vízie kapely. "Exciter" je vlastne nasledovníkom albumu najväčších hitov, "Singles 86>98" (z roku 1998), ako aj následného svetového turné (The Singles Tour), v rámci ktorého odohrala kapela 64 koncertov v 18-tich krajinách sveta, pred zrakmi 650 000 fanúšikov. Každý z koncertov tohto 5-mesačného turné bol vypredaný, vrátane trojice koncertov v new yorkskej Madison Square Garden, dvojice koncertov v los angelskom The Forum a takisto dvoch koncertoch v Anaheim Pond. K výnimočným koncertom patrili vystúpenia v Paríži (Bercy), v Berlíne a Londýne (Wembley). V spomenutých troch metropolách odohrali po dva koncerty.

"Po našom poslednom turné," povedal Gahan, "som si nebol istý, čo sa bude diať ďalej. Hranie starých skladieb som si skutočne užíval, doslova som im na pódiu prepadával. Mal som pocit, že ak má byť toto definitívny koniec kapely, tak je to v poriadku. Takže, aby som bol úprimný, nahrávanie nového albumu bolo pre mňa skutočným prekvapením."

Gahan neskrýva nadšenie a obdiv, v súvislosti s producentom Markom Bellom, s ktorým sa kapela rozhodla spolupracovať hlavne vďaka albumom, ktoré Bell produkoval speváčke Bjork (Homogenic a Selmasongs). "Mark je veľmi muzikálne založený, až extrémne intuitívny, pokiaľ ide o vokály a prácu s nimi. Dodával mi odvahu posúvať sa ďalej." Fletch len potvrdzuje Gahanove slová: "V prípade Bjork pracoval Mark s jej hlasom ako s ďalším nástrojom. Pracuje veľmi húževnato a zdá sa, že má cit na to, čo je správne, či už po hudobnej alebo vokálnej stránke. Jeho úloha, pri vzniku tohto albumu, bola veľmi dôležitá." Martin Gore dodáva: "Mark nerobí nikdy nič priamočiaro. Dokonca by nikdy neurobil nič, čo by sa dalo označiť za klišé, čo je naozaj skvelé. Rozmýšľa úplne inak."

Samotným základom albumu "Exciter", ktorý bol nahrávaný v Santa Barbare, New Yorku a v Londýne, je dobrodružstvo. Skladba "Dream On", ktorá bude vydaná v podobe pilotného singla v apríli, je kontrastom skitteringových beatov s akustickou gitarou. "The Sweatest Condition" mieša hlboké groove s vlnivým rytmom a mystickými, psychedelickými zvukmi. Napätie budujúca "When The Body Speaks" sa pohráva s voľne brnkajúcou gitarou a prekvapivo intímnymi Gahanovým vokálmi, v ktorých spieva "What the flesh requires keep the heart imprisoned." Iná skladba, "Breathe", ktorú naspieval Martin dáva pocit nešťastnej lásky. A záverečná skladba albumu, "Goodnight Lovers" je akousi uspávankou s osviežujúcimi veršami ako "when you´re born a lover you´re born tu suffer."

Gahan tvrdí, že skladby nového albumu "by mohli vlastne reprezovať skladby Depeche Mode z rôznych období. Ide akoby o výber najväčších hitov, ktoré doteraz neboli vydané. Netvrdím, že sa z nich stanú veľké hity, či niečo podobné. Len mám v tomto smere jednoducho taký veľmi silný pocit."

Znovuzrodený Gahan v súvislosti s týmto albumom priznáva: "Po vokálnej stránke si dnes verím omnoho viac. Chcel som do tých skladieb vniesť skutočne niečo krásne. Keď spievate nejakú pieseň, tak Vám to dáva pocit, že sa v nej môžete úplne stratiť. Nedokážem to opísať lepšie. Ja to tak presne robím, pre mňa je pieseň doslova luxusným priestorom. A chcem to tak zažívať pri každej jednej piesni. Na albume "Ultra" som takého niečoho nebol schopný aj preto, že som to nezvládal fyzicky, nedokázal som zo seba fyzicky vydať viac. Dnes mám ale pocit, že strieľam z plných zásobníkov."

Fletcher, odvolávajú sa na znovuobnovené puto členov kapely, tvrdí, že "Exciter" vníma "ako nejaký nový začiatok. Hlavne preto, že kreativita počas posledných dvoch štúdiových albumov mala klesajúcu tendenciu. Vzťahy sú dnes medzi nami omnoho lepšie, než tomu bolo v posledných rokoch a to sa prenieslo aj na samotný album. Ten reprezentuje skutočný pocit kapely, ktorá dokáže spolupracovať a užívať si vzájomnú spoločnosť. Keď počúvate nové skladby, tak podľa mňa akoby prinášali nový vietor do plachiet. Mne osobne nový alum pripomína jeden z našej minulosti, konkrétne "Black Celebration", na ktorom bolo veľa veľa dobrých skladieb, ktoré sa od seba neuveriteľne líšili, no na albume spolu skvele fungovali."

Nové, emotívne silné skladby sa však držia spoločnej témy. Ako tvrdí Gore: "Moje skladby sú o vzťahoch, pretože tieto témy ma najviac oslovujú. Takéto témy mnou dokážu najviac pohnúť a dokážem o nich vášnivo písať. Mojim jediným zámerom je pohnúť ľuďmi, podpichnúť ich emócie."

Gahan sa tak opäť raz musel vžiť do Goreho textov. "Dave ná veľmi výrazný hlas," povie Martin. "Má vynikajúcu tóninu a skutočnú agresiu, ktorou ja nedisponujem, čo je pre rockovú hviezdu skutočne dôležité. A to je presne to, čo Dave vkladá do našich skladieb. Každý hlas je samostatným nástrojom a ten jeho má skvelú hĺbku." Dave dodáva: "Po textovej stránke majú Martinove skladby množstvo dimenzií. Mám rád ich grafickosť a emocionálnu plochu, ktorú pokrývajú: strata lásky, nutkanie, ovládanie, odmietanie, závislosť, žiadostivosť - všetky tie veci, s ktorými má každý z nás skúsenosť. Martin má zjavne schopnosť interpretovať tieto veci uveriteľným spôsobom. No a ja im dávam hlas, vychádzajúc pritom zo svojich vlastných skúseností a pocitov."

Depeche Mode zostávajú v kontakte so svojimi fanúšikmi po celom svete prostredníctvom internetu, cez svoju oficiálnu stránku depechemode.com. V sekcií "Novinky" mali návštevníci možnosť sledovať postup prác v štúdiu, spolu s fotografiami. V "Archíve" sú pre fanúšikov dostupné texty, audionahrávky rozhovorov z minulosti, rovnako majú možnosť sledovať videozáznamy z koncertných vystúpení. Takisto je tu možnosť registrácie do mailing listu a získavať tak prostredníctvom e-mailov aktuálne novinky a každý mesiac v losovaní získať nejakú tú cenu. Samozrejme, nechýba sekcia "Komunikácie" s odkazom na diskusné fórum, ako aj s linkami na ďalšie populárne fanúšikovské weby. Andy Fletcher k tomu len strocho dodal, "stretol som už s množstvo ľudí, párov, ktorí mi tvrdili, že sa spoznali a zosobášili vďaka "stretnutiu" na našej oficiálnej stránke."

A čo tkvie za tou pretrvávajúcou príťažlivosťou Depeche Mode? Od roku 1981 predali celosvetovo viac ako 50 miliónov albumov a stále v sebe majú nádych undergroundu, za ktorú by si väčšina svetových hviezd šla nohy zodrať.

Andy Fletcher: "Stále sa držíme ideálov punku a indie, na ktorých sme vyrastali. Aj vďaka tomu máme šancu sa neustále posúvať vpred a učiť sa nové veci. A hlavne máme šťastie, že máme ohromnú fanúšikovskú základňu, čo nám umožňuje stále vydávať nahrávky držiace sa mimo hlavného prúdu."

Martin Gore: "Neviem Vám vysvetliť, prečo sme už tak dlho populárni. Možno aj preto, že sme nikdy nezapadali do žiadneho z hudobných a módnych trendov."

Dave Gahan: "Mám rád výzvy a stále ich chcem zdolávať. Malo by to inak zmysel?"

Názory Devotees (7)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

Vytvorte si účet   Prihláste sa