Enjoy The Silence

Enjoy The Silence

Skomponoval Martin Gore inštrumentálny album z dôvodu, že "slová sú prakticky zbytočné"?

Keď sa reportér Bryget Chrisfield po prvýkrát dopočul o tom, že Martin Gore z Depeche Mode pripravil inštrumentálny album "MG", okamžite sa mu pripomenul verš z "Enjoy The Silence": "Slová sú prakticky zbytočné". Vnímal to tak každý? "Nie, vy ste v podstate prvý," uškrnie sa Gore. "Ono je to v podstate o tom, že počas prác na albume "Delta Machine" som skomponoval niekoľko inštrumentálok, ktoré sme nakoniec nepoužili. Viete, v kapele máme teraz dvoch skladateľov - píšem ako ja, tak aj Dave, takže obaja sme mali skladby, ktoré sme nakoniec nemali kam umiestniť, hlavne inštrumentálky, dokonca ani na deluxe edíciu nie. Na konci nahrávania mi teda zostali tieto skladby a to bol moment, kedy som začal premýšľať o nahratí inštrumentálneho albumu."

"Jedna z vecí, ktoré mám na inštrumentálkach rád, je fakt, že ľudia majú k dispozícii len názov a tieto slová, alebo len slovo, v nich odštartujú predstavivosť a zavedú ich niekam do priestoru." Album "MG" v sebe jednoznačne nesie "filmové" prvky, no človek sa nevyhne myšlienke, že by sa skladby mohli stať základom zaujímavej choreografie. "Áno," súhlasí Gore. "Viete, minulý rok v júni som sa oženil a moja manželka je ako tanečnica, tak aj choreografka. Sama mi povedala, že ak sa najbližšie do nejakej choreografie pustí, rada by použila niektorú z tých skladieb. Viem, že sa jej veľmi páči "Creeper"."

Gore nám spomenul niekoľko jeho obľúbených inštrumentálnych diel: "Selected Ambient Works Volumes I. a II. od Aphex Twina a k tomu niekoľko záležitostí od Arvo Pärta, súčasného kompozéra z Estónska." Keď sme mu ale spomenula, že Jarreho "Oxygene" sa mi neponášalo na nič, čo som dovtedy počula, zasmial sa. "A nemali ste skôr pocit, že to znie ako spomalená "Popcorn" od Hot Butter?" Zaujímavé.

V súvislosti s názvom albumu sme sa Goreho spýtali, či niekedy šoféroval auto značky MG. "No, vtip je v tom, že ja nešoférujem! Som proste jeden z tých čudákov," uškrnie sa. "Nikdy som nešoféroval. Golfový vozík - s ním som sa dostal k šoférovaniu najbližšie."

Spokojne sa usmieva a každú odpoveď starostlivo zvažuje, s pridaním typického "hmm". Slová vyslovuje veľmi zreteľne a v jeho hlase cítiť hrdú spevavú intonáciu (pripomína detského televízneho moderátora). Už nejakú dobu pracujú Depeche Mode v štvorročných cykloch, čo Goremu umožňuje udržiavať akúsi kontrolu kvality, keďže nie sú do vydania albumu tlačení.

"V 1980-tych rokoch sme vydávali album takmer každý rok, čo je z dnešného pohľadu skutočne úžasné!" zaspomína. A keďže už dávno nie sú viazaní nezmyselnou zmluvou, ktorá by im určovala rok vydania nahrávok, tak Gore priznáva: "Mali sme skutočne šťastie, že sme sa upísali nezávislému vydavateľstvu a je tomu tak dodnes. Cítim sa šťastne. Daniel je úžasný človek a skutočne nie je tým typickým chlapíkom z nahrávacej spoločnosti." Čiže žiaden uhladený pánko v obleku? "NIe. Myslím, že má 63, či 64 a stále sa venuje DJ-ingu. Dodnes vie o syntezátoroch ďaleko viac, než sme my kedy vedeli. Aj dnes, keď pracujeme v štúdiu, tak za nami zájde. No a ak sa trápime s nejakým zvukom, tak sa pridá a povie, "Pustite ma k tomu!" Sám proste na tom začne pracovať. Viete, väčšina ľudí z nahrávacích spoločností nemá o hudbe ani poňatia. Berú ju viac ako produkt," zasmeje sa nahlas.

Niektoré z Goreho dj-ských setov sú dostupné cez službu Soundcloud. Aj jeho, ako dj-a, ľudia často otravujú nezmyselnými požiadavkami? "Nie, ľudia sa držia stranou. Vedia, že v podstate hrám to, čo chcem. Nejde o žiadne komerčné záležitosti a šanca, že vôbec rozpoznajú čo i len jedinú skladbu, je minimálna (smiech). Vlastne sa mi nikdy nestalo, že by za mnou niekto prišiel a požiadal ma o zahratie nejakého tracku."

Aj keď aktuálne beží kampaň k albumu "MG", Gore už začal s prípravou nového materiálu pre Depeche Mode a jedna skladba "sa už rysuje". "Je to vôbec prvá skladba, ktorú som napísal po dokončení projektu "MG", takže je vždy dobré, keď máte nejaké to eso v rukáve," pochváli sa. Zažil vôbec Gore niekedy skladateľský blok? "Myslím, že jediný krát, kedy som mal trochu ten pocit, síce to nebolo nič hrozné, ale nič také som predtým nezažil, bolo počas obdobia písania skladieb pre album "Exciter"." Keď sa ho spýtame, ako toto obdobie prekonal, zauvažuje. "Viete, keď komponujem skladby, tak pracujem sám v štúdiu a je to veľmi osobná záležitosť. Vtedy som sa dostal do bodu, kedy som si pomyslel, "tie veci proste nefungujú". Tak som si do štúdia prizval Garetha Jones, starého priateľa, s ktorým sme v minulosti niekoľkokrát spolupracovali. Dali sme dohromady zopár akordov, textov, vokálnych melódii a nakoniec sa nám podarilo vyprodukovať zopár demosnímkov. A práve toto mi pomohlo ten blok prekonať."

Rodia sa skladby Depeche Mode vždy vtedy, keď je Gore niekde vonku a zažije nejaké prekvapenie? "No, rozhodne ma nenapadá žiadne miesto, kde, ha ha... Viete, to sa proste v živote musíte prepracovať do bodu, kde je všetko také samozrejmé, že si to ani nevšimnete."
Počas našej debaty o hudbe znejúcej vo výťahoch a či k niečomu takému musia dať umelci súhlas, Gore kontruje: "Viete, sú proste určité pravidlá, podľa ktorých musíte hrať a napr. v podstate každý udelí povolenie na nahratie cover verzie, ak sa to až príliš nevzďaľuje od originálu alebo to nie je nejaká komediálna verzia... A zasa, je to vždy subjektívny pocit, je to komédia alebo nie? Ha ha."

Tak sa posuňme ďalej: Budú Depeche Mode koncertovať na našom kontinte? "Je to už pekne dávno, čo sme hrali niekde v blízkosti Austrálie a bolo by skvelé sa tam raz vrátiť," priznáva. "Teraz sme v štádiu, kedy komponujeme, potom príde nahrávanie a ak sa veci podaria, vydáme nový album, ku ktorému budeme plánovať turné. Takže, držte palce."

Keď príde reč na ich posledné austrálske turné, Gore dodá: "Myslím, že to bolo v roku 1994. Pre Austráliu boli plánované dva koncerty, v Sydney a Melbourne, no bohužiaľ sme koncert v Melbourne museli zrušiť, pretože Dave stratil hlas!" Na tú osudnú noc si Gore spomína takto: "Cítili sme sa hrozne, hlavne kvôli fanúšikom, pretože mali k dispozícii iba dva koncerty. Dave sa v priestoroch koncertu stretol s doktorom a ten mu v podstate povedal, že nie je šanca, že by mohol spievať. A to bolo tesne predtým, ako sa mali otvoriť vstupy do haly. Tesne pred Davidovým odchodom sme museli vydať vyhlásenie o zrušení koncertu. Fanúšikovia museli mať pocit, akoby im dal niekto parádnu facku."

Gore však zdôrazní: "Ak by Dave vyšiel vtedy na pódium, tak by asi nebol schopný to dobre odspievať, ale pravdepodobne by si ešte viac poškodil hlas a to by sme museli zrušiť nasledujúce štyri, či päť koncertov."

Názory Devotees (2)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa