Duša povie pravdu vždy

Duša povie pravdu vždy

Dave Gahan v rozhovore pre grécke rádio Red FM 96.3 o súčasnej hudbe, viere a vesmírnej energii.

Čo všetko bude v sebe zahŕňať Global Spirit turné?
Plánujeme veľmi veľkú a veľmi ambicióznu šou, počas leta budeme hrať na najväčších pódiach a opäť je s nami Anton Corbijn, ktorý sa nám opäť postaral o vizuály, spolu s tímom, ktorí má na starosti osvetlenie a dizajn pódia. Všetci spoločne pracujeme na tom, aby sme novým skladbám, rovnako aj tým starším, dali tú najlepšiu vizuálnu podobu. Koncert bude obsahovať niekoľko skladieb z nášho nového albumu, "Spirit", nakoľko vždy radi prezentujeme naše nové veci, ale samozrejme aj všetky naše staršie obľúbené veci, ktoré chce svet počuť. Chceme sa fanúšikom zavďačiť čo najviac, ako je to len možné, hlavne hraním skladieb, ktoré sú pre nich dôležité, no rovnako sú dôležité aj pre nás a radi ich hráme naživo.

Tvoj názor na súčasnú hudbu, myslím vzhľadom na jej súčasnú distribúciu, dominanciu Internet a podobne?
Za posledné roky sa spôsob počúvania hudby veľmi zmenil. Ja osobne si ešte stále kupujem cd disky a vinyle, no takisto si kupujem hudbu online. Ak sa mi niečo naozaj páči, najskôr sa po tom poobzerám na iTunes a ak sa mi album aj potom zapáči, kúpim si vinyl. Keď som bol mladší, tak keď som sa rozhodol kúpiť album, kúpil som si ho na kazete a mohol som to počúvať aj v aute, neskôr som takto fungoval aj s CD. Dnes sa ale počúvanie hudby celosvetovo veľmi zmenilo. Dnes toho môžete počúvať kvantun, takmer všetko je streamované ... Bohužiaľ, svet za hudbu menej platí, len si kupuje to, čo chce, čo si v konečnom dôsledku "odnesú" kapely a hudobníci. Je predsa veľmi dôležité, aby ste za svoju prácu dostali zaplatené a mohli tak pokračovať ďalej! Tak to predsa funguje s každou inou prácou. Je dôležité, aby to svet pochopil ... Ja osobne mám v tomto samozrejme šťastie. Za tie roky som si zarobil dostatok peňazí a o svoje živobitie sa nemusím obávať (za to som vďačný). Ale dôležité je to hlavne pre mladé kapely a umelcov. Ďalšia dôležitá vec pre mladých umelcov je to, aby si vedeli veci vybudovať po svojom, kam patrí aj vybudovanie vlastne webstránky, kde by mohli sami streamovať vlastné skladby, čím by si vybudovali vlastné publikum a k svojej hudbe tak pritiahli viac ľudí. A ešte dôležitejšia je možnosť prezentovať hudbu naživo. Dnešný hudobný priemysel mám ako svoje pozitíva, tak aj negatíva. Aby som bol úprimný, Depeche Mode sa vždy snažili od toho všetkého držať bokom, snažili sa vždy byť iní. Aj preto sme uspeli a stále ovplyvňujeme mladé kapely, nielen po hudobnej stránke, ale v zmysle, že má skutočne cenu robiť veci nezávisle a hlavne po svojom.

Ako sa cítiš na pódiu? Cítiš, aj po toľkých rokoch, pred koncertom nervozitu?
Na to existuje krátka odpoveď: áno. Nervozita je tam vždy, niekedy dokonca stiesnenosť. Ale našiel som vlastný spôsob prípravy. Pred koncertom som asi hodinu v šatni úplne sám, s nikým nehovorím, čím sa dokážem skoncentrovať, dokážem potom vystúpiť pred ľudí a predviesť všetkým, ktorí sa prišli pozrieť, ten najlepší možný výkon. Jednoducho na ten čas zmením svoju osobnosť. Na druhej strane, po koncerte trvá niekoľko hodín, kým sa dokážem k sebe vrátiť. Ale aj tak musím povedať, že mi trvá dve, tri prvé piesne, kým sa dostanem do toho správneho stavu.

Čiže máš rád pokoj a ticho? (Ako to spievate v "Enjoy The Silence")
No ten takisto :) Dnes viac, ako kedykoľvek predtým. Keď sa nemusím hýbať, cítim sa najšťastnejší. A v takom stave prichádzajú ku mne tie najlepšie nápady!

"Spirit" znamená duch a duch / duša, a to je podľa Aristotela niečo, čo dáva životu prirodzenosť. Myslíš, že Váš nový album dodáva kariére Depeche Mode novú silu?
Za posledných 20 rokov som sa, ako umelec, snažil dostať práve do tohto bodu, v ktorom dokážem počúvať vlastného ducha, či dušu a tieto pocity následne pretransformovať do hudby, piesne, textov, melódie, hoci niekedy sú texty a melódie niekoho iného, teda hlavne pochádzajú od Martina. Myslím, že niečo naozaj počujem: ducha, pocit, nejakú nadprirodzenú silu alebo čo to vlastne je. Niekedy sa Vám jednoducho stane, že sa dotknete niečoho zvláštneho. Ja si osobne myslím, že som toho schopný. Hlavne na pódiu, tam to mnou doslova prechádza a pretavuje sa to do mojej interpretácie piesní. Na druhej strane, všetci máme vlastného ducha, dušu a mali by sme ho/ju počúvať častejšie, než len o tom hovoriť, či len bezducho sledovať, počúvať prichádzajúce informácie. Naše zmysly nám totiž nie vždy povedia pravdu. Duša povie pravdu vždy. Nie vždy sa tým riadime, ale mali by sme to brať ako výzvu.

Duch / duša má v každom náboženstve iný význam. Si veriaci? Modlievaš sa? Kto je vlastne tvoj "osobný Ježiš"?
Hmm... to je príliš veľa otázok. Tu ide myslím o osobnú záležitosť, vieru ... áno, modlievam sa. To ale nutne neznamená, že kľačím na kolenách a modlím sa k niečomu, či k niekomu. Nepraktizujem žiadne náboženstvo. Verím však v ducha a dušu. Myslím, že keď si sadnete a meditujete, tak získavate nové informácie. Ja neviem, odkiaľ prichádzajú, ale vesmír je jedno veľmi silné a záhadné miesto. Myslím, že ešte veľa o ňom nevieme. Je príjemné posedávať a počúvať. Vždy sa snažím dostať k ľuďom bližšie a myslím, že prostredníctvom hudby sa mi to aj darí. Na osobnej úrovni ale veľmi nie. Ale neustále sa o to snažím.

Posledná otázka, súvisiaca s projektom Charity Water. Ak by si mohol zmeniť jedinú vec na svete, čo by to bolo?
Mohli by sme spolu nažívať v mieri, nájsť spôsob, ako sa neseparovať a vzájomne si pomáhať.

Názory Devotees (4)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa