Dobrí chlapci z Essexu

Dobrí chlapci z Essexu

S nedávnom uverejneným rozhovorom s Martinom a Andym, pre francúzsku mutáciu magazínu Rolling Stone, sa objavil aj jeho upravený prepis.

Martin

Ktorí umelci ťa v živote inšpirovali?
Myslím, že najväčšou inšpiráciou v mojom živote bol David Bowie.

Ako si udržuješ a oživuješ svoju kreativitu?
Myslím, že dobrá vec v tomto smere je práca v štvorročných cykloch, pretože sa tak vyhneme konštantnému tlaku k písaniu nových skladieb. V 1980tych rokoch sme vydávali nový album každý rok. Dnes by sme toho neboli schopní, stratili by sme tak svoju česť. Takže, ten štvorročný cyklus zdá sa funguje. Myslím, že práve súčasný stav sveta mi veľmi pomohol pri písaní nových skladieb. Tam vonku je až príliš veľa inšpirácie.

Tie najtemnejšie skladby z albumu si napísal v roku 2015. Súvisí so skladbami ako "Going Backwards" alebo "Scum" nejaká konkrétna udalosť?
Myslím, že pri týchto skladbách ide o akési nahromadenie udalostí. Odohralo sa toho skutočne veľa. Kríza v Sýrii bola jednou z tých najhorších humanitárnych kríz, aké sa dali sledovať. V Spojených štátoch zasa prevládal pocit, že ľudské práva sú na ústupe, akosi sa tam všetko vracalo v čase späť, spolu so všetkými tými príbehmi, ako policajní dôstojníci strieľajú čiernych. A okrem toho, tieto udalosti sú dnes dobre zaznamenané, no všetko pôsobí vyzerá tak, akoby policajti neurobili nič zlé, čo vyvolalo v Amerike veľké rozhorčenie. Americké voľby si tentokrát vyžiadali veľmi dlhý čas. Vždy je to veľký cirkus, fiasko a vždy to dopadne horšie, než sa očakáva. Na konci roka 2015 sme boli na jednej veľkej hojdačke.

V roku 2016 si písal viac optimistickejšie skladby, ako "Eternal" alebo "So Much Love". Ako si vysvetľuješ túto zmenu postoja?
Ak označíme "Eternal" za optimistickú alebo radostnú skladbu, tak len v súvislosti s ostatnými skladbami albumu. Pojednáva o veľkom čiernom atómovom hríbe a nukleárnej radiácii. Som otec malej ročnej dcéry a táto skladba bola napísaná pre ňu. No pozerá sa na svet smutnejšie, je to úvaha o tom, čo by sa mohlo udiať práve teraz, pretože svet je v príšernom stave, s Trumpom pri moci ... k tomu situácia v Severnej Kórei ... kto vie, ako to nakoniec celé dopadne.

Naozaj si myslíš, že sme to "posrali"? (ako to spievaš vo "Fail")
Áno, presne tak to teraz cítim. Ale, poslednú skladbu, ktorú som pre album napísal, bola "So Much Love", pretože som mal pocit, že musím napísať niečo pozitívne. Musel som jednoducho povedať, že napriek všetkému, čo sa udialo, bezohľadu na to, čo by mi kto urobil, vždy bude vo mne množstvo lásky.

Myslíš, že potrebujeme revolúciu?
Myslím, že potrebujeme zmenu. Americký systém nefunguje správne. Je plný lobizmu. Určite má história zaznamenané aj momenty, kedy lobisti robili aj dobré veci pre ľudí, ale dnes už tomu tak nie je. Majú pod kontrolou až príliš veľa. Tohto sa musíme nejakým spôsobom zbaviť.

Andy

Čo vo Vás vyvoláva fakt, že idete znova na turné?
Sme nadšení. Pracujeme v štvorročných cykloch, kedy trávime čas s rodinami, potom sa vrhneme na nahrávanie albumu, za ktorým nasleduje turné. Takže, nie sme po celý čas na cestách. Práve preto sa na to tak tešíme.

Akú rolu si zohrával v procese vzniku albumu?
V štúdiu pracujeme ako tím: kapela, producent James Ford a chlapík menom Matrixxman. Ide o skutočne tímovú snahu a métou je získať z našich skladieb to najlepšie.

Vždy sa hovorí, že v kapele pôsobíš ako "sudca". Je ťažké byť uprostred Martina a Davida?
Takto to nefunguje. Väčšinou sa spolu zhodneme. Máme jedno zlaté pravidlo: ak je jeden z nás naozaj proti niečomu, tak sa držíme jeho rady. Niekedy som to ja a Dave, ktorí súhlasíme, inakedy sa zhodnú Martin s Davidom a ja som proti ... je to skutočne tímová práca.

V čom tkvie tajomstvo dlhovekosti vašej kapely?
Myslím, že jedna z najdôležitejších vecí je písanie skladieb. Martin, a dnes aj Dave, pravidelne píšu veľmi dobré skladby. A myslím, že to je jedno z našich tajomstiev.

Si znepokojený súčasným stavom sveta?
Áno. Zaujímavé na tom je, že ja som z kapely jediný, kto stále žijem v Londýne. Martin a Dave žijú v Spojených štátoch, takže sa viac orientujú na americkú politiku.V Spojených štátoch som bol minulý rok, počas nahrávania albumu a tak ma tie udalosti do seba vtiahli ... no a potom tu bol Brexit.

Máš z Brexitu obavy?
Áno, to my všetci. Celá kapela to vnímame ako príšernú vec. Podľa mňa, na ústavnú zmenu by to bolo za stavu 60/40 or 70/30, nie 50/50, pretože v podstate polovica voličov hlasovala za a polovica proti. Ja som z Londýna mesto vo väčšine hlasovalo za zotrvanie v Únii.

Dave o Vás nedávnom povedal, že ste boli traja "rebeli" z Essexu. Čo sa z Vás stalo o 35 rokov neskôr?
David bol rebel! My sme boli dobrí chlapci.

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa