DM sa vrátia aj do Rumunska

DM sa vrátia aj do Rumunska

Depeche Mode museli na poslednom turné zo známych dôvodov koncert v Rumunsku zrušiť. Na budúci rok sa vrátia tamojším fanúšikom splatiť dlh. Aj o tom porozprával Andy v exkluzívnom rozhovore pre stránky metropotam.ru.

Upozornenie: ide o nepresný preklad, nakoľko som použil Google translator na preklad z rumunštiny do angličtiny. Rozhovor mi však prišiel zaujímavý, tak som to skúsil ...

Rok 2006 bol pre fanúšikov Depeche Mode v Rumunsku úžasný. Pamätáš si na Váš prvý koncert v Rumunsku, alebo už je to dávno?
No áno, už je to fakt dávno. Ale pamätám si na Timisoara. Sú z Rumunska, nie? Mali predskakovať na našom druhom koncerte, no bohužiaľ sme museli turné prerušiť.

Nuž, áno, ak bol rok 2006 pre rumunských fanúšikov skvelý, tak rok 2009 bol príšerný.
Viem, ale niekedy v živote veci nejdú úplne hladko. Kedy sa vždy v živote veci len darili... samozrejme som bol z vývoja vecí vtedy hrozne sklamaný a vlastne sme boli sklamaní všetci. Bol to jednoducho stav núdze. Fanúšikovia situáciu pochopili a hoci to nakoniec dopadlo dobre, boli veľmi znepokojení. Dave je však dnes úplne uzdravený a hlavne je veľmi šťastný, že sa môže opäť vrátiť na pódia.

Takže Rumunsko sa dostalo na rozpis budúcoročného turné hlavne z dôvodu kompenzácie za posledných zrušený koncert?
Myslím, že je úplne jasné, že sme cítili doslova akési nutkanie zaradiť do zoznamu krajiny, kde sme museli naposledy koncerty zrušiť. Nechceme fanúšikov sklamať, takže si musíme byť absolútne istí, že všetky zrušené zastávky budú v zozname koncertov budúceho roka. Ľudia to od nás očakávajú, veď všetky tie zrušené koncerty boli totálne alebo takmer úplne vypredané... Povedali sme si, že sa do tých krajín jednoducho musíme vrátiť. Takže, ako som povedal na začiatku, budeme sa snažiť všetkých uspokojiť.

Mnoho kritikov pokladá váš posledný album, "Sounds Of The Universe", za váš vôbec najhorší. Tvoj názor?
Hmm... osobne tomu neverím... že by to bol náš najhorší album. Ale samotný album obsahuje veľmi dobrý singel, "Wrong". Je to veľmi silná skladba a zvyšok albumu si zachováva podobného ducha, takže... Som trochu sklamaný. Viete, keď nahrávate album, vkladáte doň strašne veľa a aj pri tomto novom albume je ťažké si predstaviť, že s ním zabodujeme. No nový album je energickejší, má veľmi dobre definovaný zvuk, ide o akési elektronické blues. Blues je vlastne základom albumu. Už sme z neho vypustili novú skladbu, je to taká klasika, dúfam, že sa fanúšikom páči. Z tejto skladby sa dá veľmi jasne pochopiť, ako bude znieť celý album.

Martin Gore sa nechal počuť, že jeho projekt s Vincem Clarkem (VCMG) mu dodal nevyhnutnú inšpiráciu k novému DM albumu. Čo si myslíš ty o ich spolupráci?
Myslím, že si celkom dobre zapasovali, hoci sa v podstate ani nestretli. Ono sa to totiž celé odohralo cez internet. Martin nahrával v Kalifornii, Vince v New Yorku. Ale obaja si to nesmierne užili.

Objavili sa aj povery, že by sa Clarke mohol vrátiť do Depeche Mode. Je to pravda?
Nie. Možno len pri nejakej významnej príležitosti. Na našom poslednom turné sme na charitatívnom koncerte pozvali na pódium Alana Wildera. Takže, nikdy nehovoríme "nie" takýmto "prekvapeniam", ale vždy to závisí od okolností. Udržujeme s ním veľmi dobré priateľstvo.

Myslím, že by mnohých zaujímalo pozadie vzniku niektorých "ikonických" skladieb DM. Čo je spúšťačom procesu komponovania vašich skladieb?
Je nie som kompozér, ale Martin tvrdí, že sa to rodí jednoducho v jeho hlave. Ide viac o duchovnú záležitosť, nie je to o tom, že sa zúfalo niečo snažíte urobiť... jednoducho sa to v jeho hlave zrodí. David takisto prispel perfektnými kúskami na nový album... ešte som to celé nepočul zmixované, ale už sa neviem dočkať, keď si to vypočujem v plnej kráse... finálna verzia bude pre mňa skutočným prekvapením.

Boli časy, kedy Martin s Davidom na tom neboli úplne najlepšie, hlavne vďaka rôznym závislostiam. Ovplyvnilo to nejakým spôsobom aj kvalitu Vašej hudby?
Viete, vždy sa pohybujete po tenkom ľade.. Nájdu sa takí, ktorí tvrdia, že keď boli či už na drogách alebo alkohole, tak vyprodukovali niekoľko skvelých nahrávok. Ide však o to, že takéto niečo sa vám môže podariť tak raz, možno... nie je predsa možné, aby to šlo dobre stále. Neviem, je v tom príliš veľa faktorov, ale nemôžem tvrdiť, že keď sú teraz obaja čistí, tak automaticky nie sú kreatívni. Skutočne je potrebné pri takomto uvažovaní brať v úvahu viacero faktorov, takže neviem...

Dave v tomto roku vydal nový album s kapelou Soulsavers, no jedných z dôvodov, prečo Depeche Mode dokončil nový album tak rýchle je fakt, že sa nakoniec rozhodol odložiť turné k albumu Soulsavers. Myslíš, že sa Dave naozaj rozhodol brať väčší ohľad na DM?
Je to možné. Dave je pre nás veľmi dôležitý. No jeho projekty sú dôležité takisto, hoci je evidentné, že Depeche Mode sú najdôležitejší.

Môžeš nám o novom albume prezradiť čosi viac? Ak sa nemýlim, pracovali ste s producentom kapely Fever Ray, Chrisom Bertom, takže čo okrem bluesového zvuku ešte môžeme očakávať?
Bohužiaľ, okrem toho, čo som už povedal, už viac prezradiť nemôžem. Áno, spolupracovali sme s Christopherom Bergom a nové skladby sú veľmi dobré. Keď počúvate album alebo nejakú skladbu, tak si skúste predstaviť, ako to asi bude znieť naživo... Takže, ak o niečo poviete, že to naživo znie skvele, tak možno prídete na to, že ide o vydarený štúdiový album.

Keď už hovoríme o novom albume a hudobných štýloch, ako vnímaš najnovší trend, kedy sa takmer všetky hudobné štýly nechávajú ovplyvňovať dubstepom? Napr. taký country speváčka Taylor Swift. Ten vydal nedávno nový singel, v ktorom možno nájsť dubstepové rytmy. Ďalším príkladom sú Muse. Dá sa očakávať, že by sa v budúcnosti nechali týmto štýlom ovplyvniť aj Depeche Mode?
Podľa mňa nie. Ide len o módny výstrelok, hoci ide v podstate o starú záležitosť. Ono sa to využíva už roky, čoho dôkazom je aj spomenutá Taylor Swift. Ak sa na to dala už aj ona, znamená to, že ide o žiadnu novinku. Uvidíte, že to veľmi rýchlo skončí. A aby som bol úprimný, je to pre mňa veľmi pomalé temo. To je tuším dvojtakt? Áno, je to pomalé.

Na ktorý z očakávaných koncertov v budúcom roku sa tešíš najviac?
No na ten v Rumunsku, samozrejme. Aby som bol úprimný, už sa neviem dočkať, kedy turné odštartuje. Čakajú nás ešte skúšky, návrh samotného pódia... Ono, samotný prvý koncert turné je vždy jeden z tých, z ktorých sme najviac nervózni. Publikum je však všade fantastické a musím povedať, že v Rumunsku je publikum veľmi dobré. Horšie je to v Poľsku, tam sa na verejnosti veľmi ukazovať nedá, ale v ostatných krajinách je to dobré. Takže sa tešíme na všetky koncerty.

Čo si vlastne z Rumunska pamätáš? Máš vôbec v rámci turné čas na nejaké návštevy pamiatok a podobne?
Na takéto niečo som mal viac času, keď som cestoval so svojim dj-ským setom, pretože som mal všetko vo vlastnej réžii. Mohol som priletieť do krajiny skôr, celý deň sa prechádzať mestom, čo to z neho vidieť. Lenže s Depeche Mode je to tak, ako keď príde do mesta obrovský cirkus. Hotel obklopuje množstvo fanúšikov... takže vtedy je to omnoho zložitejšie, ale samozrejme nie nemožné. V minulosti sa mi to niekoľkokrát podarilo, takže kto vie, možno bude šanca aj v budúcom roku. Aspoň v to dúfam.

Názory Devotees (16)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa