DM sa opäť snažia doraziť na Floridu

DM sa opäť snažia doraziť na Floridu

Pred očakávaným príchodom Depeche Mode na Južnú Floridu si novinári z The Miami Herald odchytili Andyho Fletchera na krátky rozhovor, ktorý sa tentoraz sústredil viac na hudbu samotnú, ako na Andyho úlohu v kapele.

Ako pokračuje turné, ako sa darí Davidovi?
Je to veľmi zvláštne turné. Máme za sebou niekoľko najlepších koncertov našej kariéry, hlavne v Paríži a Miláne, ako aj v Hollywood Bowl, kde sme hrali po prvýkrát. No niektoré časti turné boli kalamitné, museli sme zopár koncertov zrušiť. Ale Dave bojuje a po všetkých tých chorobách, ktoré prekonal, už niet ani stopy. Momentálne je na tom hlasovo skvele, takže pokiaľ ide o koncert v Miami, sme veľmi optimistickí (smiech). Myslím, že naposledy sme Miami vynechali. Vtedy tam zúril hurikán, koncert sme museli zrušiť, nakoľko na zabezpečenie koncertu sme mali k dispozícii málo policajtov. Nakoniec, bude to posledný koncert amerického turné, takže by to malo byť v pohode.

Čo teda môžeme očakávať?
Setlist sme sa pokúsili zostaviť tak, aby mapoval našu kariéru. Ale úprimne, setlist sa zakaždým, ako sme na turné, stane problémom, nakoľko máme k dispozícii tak veľa skladieb. Je veľmi ťažké nesklamať niektorých fanúšikov. Napríklad, na tomto turné hráme "Enjoy The Silence" a "Personal Jesus", no vynechali sme "Just Can´t Get Enough". Ale setlist samotný je dobrý. Vybrali sme zopár zaujímavých starých skladieb, spojili ich s veľkými hitmi a k tomu samozrejme zopár skladieb z nového albmu "Sounds Of The Universe".

Depeche Mode mali nemalý vplyv na množstvo súčasných kapiel, od Pet Shop Boys cez Killers po Radiohead, ako aj elektronických formácii ako Kruder & Dorfmeister a The Crystal Method. Kto ovplyvnil v 1980-tych rokoch vás?
Myslím, že sme ako 16-roční mali obrovské šťastie, keďže vtedy v Anglicku explodoval punk so Sex Pistols. Bolo to úžasné obdobie, nemuseli ste byť úžasným hudobníkom, aby ste čosi nahrali. Následne po tom sa rozbehla elektronická scéna a my sme samozrejme boli veľkými fanúšikmi Kraftwerku, dokonca aj ranní Human League boli veľmi inšpiratívni. Začali sme ako gitarová kapela, no veľmi skoro sme všetci presedlali na syntezátory, čo pre nás nebol až taký problém, keďže v tom čase po prvýkrát klesli ceny týchto nástrojov. Pohybovali sa okolo 150 libier.

Vieš si spomenúť na tie pocity, kedy ste urobili niečo prevratné?
Prevratní sme určite boli, nakoľko Kraftwerk využívali veľké počítače a to, čo sme mali my, boli malé monofonické syntezátory. Takže, hlavne keď sme prišli do Ameriky, tak sme mali pocit, že také čosi ešte nikto tuná nevidel.

Tvoj názor na projekty Vinceho Clarka, Yazzo a Erasure?
No ja som samozrejme ich oddaný fanúšik. Myslím, že Vince je jedným z najlepších skladateľov, akí vzišli z Británie za posledných 30 rokov. Je to pocta mať ho za priateľa, ako bola aj pocta mať ho istý čas v kapele. Vlastne som to bol ja s Vincem, kto sme založili Depeche Mode. On bol dokonca veľmi silným hnacím motorom kapely. Bol pevne rozhodnutý uspieť.

Bolo by férové povedať, že jeho odchod dopomohol Depeche Mode vo vývoji a smerovaní temného zvuku?
Áno, myslím, že ak by Vince zostal... viete, Erasure, ako aj Yazoo, znejú dosť podobne, nie? Nesú ochrannú známku Vinceho vnímania popu. Ale pokiaľ ide o jeho odchod, máte pravdu. Martin je totiž úplne iný skladateľ. Ale pre mňa bolo šťastím byť v kapele s dvoma úžasnými skladateľmi.

Si s Vincentom stále v kontakte?
Stále sa pokladáme za priateľov, hoci sa až tak často nestretávame. Dnes žije v Maine a verte, či nie, žije doslova v divočine. Vždy bol samotár, tak sa mu to asi páči.

Tvoj názor na Miami?
Dosť veľké mesto, nie? V South Beach som strávil pár dní dovolenky a s kapelou sa tam na turné vždy ubytujeme. Nikdy si však neviem zapamätať, kde ten hotel stojí. Vždy sa však v Miami skvele bavíme a máme dokonca šťastie, že tu žije zopár našich priateľov, takže je vždy fajn, keď tam zájdeme.

Názory Devotees (3)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa