DJ Vince Clarke

DJ Vince Clarke

Vince Clarke si momentálne, tak ako svojho času Andy, či Martin, užíva výslnie svojej dj-ske slávy. Pri zastávke v Mexico City sa dostal pod paľbu otázok magazínu Side-Line.

Aktuálne pracuješ na novom, Vianočnom, albume Erasure.
Andy (Bell) nechcel byť tento rok pod žiadnym tlakom, týkajúcim sa komplexného albumu, a na druhej strane nás náš manažér už dlhodobo tlačí do nahratia Vianočného albumu. Andy však nadobudol pocit, že na niečo také nastal ten správny čas. Polovica albumu budú tvoriť naše autorské práce, druhú polovicu budú tvoriť covery. Takže, tak či tak je tu na nás vyvíjaný menší tlak. Aby som bol úprimný, zo začiatku sa mi do toho veľmi nechcelo. Nepáčila sa mi predstava vianočných skladieb na syntezátoroch.

Keď som prvýkrát počul správy o tom, že chystáte Vianočný album, tak ma napadlo, že ak s tým naložíte ako so syntezátorovou hudbou, tak to bude znieť ako vianočná hudobná kulisa v supermarkete.
Presne! Ale neskôr ma napadol zvukový koncept, z ktorého som vcelku nadšený. Myslím, že pôjde o zvukovo jedinečnú záležitosť a bude to úplne odlišné od toho, čo sme robili v minulosti. Pôjde o niečo viac, než štandardný album coverov, s ktorým už máme skúsenosti. Viete, nakoľko dnes už prakticky každý prišiel s nejakým tým Vianočným songom, tak sami cítime potrebu uchopiť tieto skladby absolútne jedinečným spôsobom.

Tak nám skús priblížiť trochu zvukovú stránku.
No, tie skladby obnažíme čo najviac to len bude možné a ponúkneme ich v doslova minimalistickej podobe. Skladby sú sami o sebe skvelé a Andy bude spievať... no, viete, Andy je Andy, na to sa nedá nič meniť. Jediná vec, ktorá bude iná, bude hudba. Bude to značne 8-bitové a zvuky budú použité veľmi šetrne. Nie som si istý, či sa to bude ľuďom páčiť, ale chcem tomu veriť. Ako som však povedal, to, čo robíme dnes, je zvukovo na hony vzdialené tomu, čo sme robili v minulosti.

Hovorí sa, že pracuješ aj na EDM (Electronic Dance Music) albume.
Áno, presne tak. Začal som pracovať na niekoľkých skladbách a rozpracovalo sa to do podoby, kedy som sa jednej osoby spýtal, či by nechcel/nechcela spolupracovať. Na albume bude so mnou spolupracovať viacero ľudí. Rozhodne však nepôjde o záležitosť podobnú VCMG, na ktorej som spolupracoval s Martinom. Chcel som to uzavrieť a na tento album prizvať viac ľudí.

Hádam, že aj s týmto albumom zostaneš verný Mute.
Ale samozrejme, už viac ako 30 rokov som jednoznačne Mute človek!

Ako sa pozeráš potom na skutočnosť, že práve na tvoj katalóg nahrávok, ako aj iných umelcov z Mute, vlastní BMG?
No, z toho, čo som sa dozvedel... Daniel sa pokúšal všetky práva odkúpiť späť, ale BMG prišla v poslednej chvíli s omnoho väčšou ponukou. Myslím, že bol z toho veľmi sklamaný. Na druhej strane, je to pre nás v podstate výhodou, pretože sa Daniel bude omnoho viac koncentrovať na Mute Records a na kapely z ich stajne. Je lepšie sa spoliehať na to, čo kapely nahrajú, ako na to, čo už majú za sebou. Investoval veľmi veľa peňazí do získania nových kapiel, čo je podľa mňa veľmi dobre.

V minulosti si sa neraz nechal počuť, že netúžiš byť v centre pozornosti. Dnes sa venuješ aj dj-ingu, a nie je dj-ing tak trochu práve o tom?
No áno, to je jeho temná stránka (smiech). Dobré na tom je, že môžem prezentovať veci, ktoré mám rád a nie tie, o ktorých si myslím, že ich majú iní radi. Presne to som totiž urobil na začiatku, zostavil som playlist skladieb, o ktorých som bol presvedčený, že by sa ľuďom mohli páčiť, houseové skladby a tak... Lenže Andy mi neskôr povedal, "hraj v prvom rade to, čo sa páči tebe". A tak som to urobil.

Mimochodom, nemal si v pláne pripraviť nový album Yazzoo?
Nie, žiaden nový album Yazzoo nebude. Počul som nový singel, ktorým sa prezentuje Alison a znie to naozaj zaujímavo. Fakt sa mi páči a som pozitívne šokovaný jej novým smerovaním. Rozhodne som nič také nečakal.

Názory Devotees (5)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa