Depeche - život v čiernom

Napätie medzi tradičnými autoritami a mládežou existuje odjakživa. Nie všetkých uspokojuje konvenčný život podľa vzoru väčšinovej kultúry. Preto vznikajú rozmanité životné štýly označované ako subkultúry. Jednu z najpočetnejších v našich končinách tvoria fanúšikovia skupiny Depeche Mode.

Hoci časy svojej najväčšej slávy kapela zažívala pred dvadsiatimi rokmi, depešáci majú aj dnes svoje vlastné fankluby, komunikujú prostredníctvom webových stránok a organizujú spoločné DM parties.

Máloktorá skupina má takých verných fanúšikov ako Depeche Mode. V bývalom Československu, a nielen tam, si získali postavenie kultovej kapely už v 80. rokoch a udržujú si ho dodnes. Hoci medzi mladými dnes bezkonkurenčne kraľuje hip hop, hudba Depeche Mode dokáže osloviť vždy ďalšiu a ďalšiu generáciu. Čím to je? Charizmou speváka Davida Gahana a lídra kapely Martina Goreho? Jedinečným elektronickým soundom, ktorý sa neustále vyvíja? Melancholickými pesničkami o láske, priateľstve a Bohu?

Len na základe textov a hudby by sa ťažko dalo hovoriť o životnej filozofii, no spolu so špecifickým imidžom tvorí depešáctvo jedinečný celok. Subkultúra, ktorá je natoľko odlišná, že sa nedá porovnať prakticky s ničím iným.

V 80. rokoch depešákom, uhladeným milovníkom synth popu s nagélovanými vlasmi, konkurovali iba metalisti. Obe skupiny sa nenávideli na život a na smrť, no obe spájal odpor k spoločnému nepriateľovi - vtedajšiemu režimu, ktorý ich obmedzoval.

Celý článek zde: izurnal - Depeche - život v čiernom

Názory Devotees (6)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa