Depeche Mode v súkromí - II.

Depeche Mode v súkromí - II.

V druhej časti článku belgického magazínu Joepie sa porozprávame s večnými, a zrejme aj najlepšími, priateľmi z Depeche Mode: s Martinom Gorem a Andy Fletcherom.

Martin Gore

"Narodil som sa, aby som sa počas niekoľkých rokov stal "šéfom" kapely," povie Martin Gore. "Ja som ten, ktorý má vo výbere skladieb, ako aj vizuálneho aspektu, posledné slovo. No napriek tomu, stále nie som rodeným vodcom." Tento krásavec nám vyrozpráva, ako sa to vlastne stalo.

Vždy si si myslel, že budeš slávny?
To rozhodne nie. Ako dieťa som bol veľmi hanblivý. Vždy som bol buď bez priateľov, alebo ich mal len zopár. Väčšinu času som trávil sám v mojej izbe čítajúc rozprávky. Doslova som sa v tých knihách stratil a žil v úplne inom svete. V škole som si absolútne nedôveroval. Učitelia iba zriedkakedy počuli môj hlas.

Takže dnes je z teba úplne iný človek?
Presne tak, ale nemyslím si, že k tej zmene došlo z dňa na deň. Evidentne najväčší podiel mala na tom moja práca, pracoval som v banke, ako úradník. Keďže som bol veľmi mladý, tak moji kolegovia ku mne pristupovali s akýmsi materským citom. Postupne som však naberal viac a viac sebadôvery.

Si skutočne také "párty zviera" ako sa o tebe povráva?
Milujem oslavy. V čase voľna ma najčastejšie stretnete v londýnskych kluboch alebo v basildonských krčmách.

To stále žiješ v Basildone?
Áno. A stále sa mi páči spolunažívanie s mamou a dvoma sestrami. Moja nemecká priateľka žije v Berlíne, ale o presťahovaní do Nemecka neuvažujem. Berlín je milé, tajomné mesto, no neskutočne lipnem na Basildone.

Zdá sa, že máš rád výstredné obliekanie.
Áno, až tak, že tým začínam byť posadnutý. Všetko si to navrhujem spolu s niekoľkými ľuďmi, ktorí majú na starosti náš pódiový dizajn a kostýmy a s nimi aj organizujem fotografovanie. Nič pre mňa nie je dostatočne bláznivé. Absolútne sa nezdráham z času na čas skúsiť niečo z Christininho šatníka.

Tvoje obľúbené jedlo?
Už dva roky som presvedčený vegetarián. Tak ako Alan, aj ja som si povedal, že nastal čas žiť trochu zdravšie. Aj preto si chodím každé ráno zabehať s mojim psom Benom.

O pár dní budete vystupovať na Torhout-Werchter Festivale. Máš nejaké očakávania v súvislosti s týmito koncertami?
To rozhodne a nie malé. Už sa nám dostali do uší kritické názory v súvislosti s našou účasťou na tomto dvojfestivale. Vraj "komerčná" kapela ako Depeche Mode môže narušiť prestížny playlist festivalov. Takéto názory však obchádzame bez povšimnutia. Sme presvedčení, že množstvo Flámov a Holanďanov sa príde s nami zabaviť. A my ich rozhodne nechceme sklamať. Pre nás je to veľká pocta a my rozhodne nechceme sklamať organizátorov, ktorí nám tak veľmi dôverujú.


Andy Fletcher

"Keď vidím moje sestry, Susan a Karen, ako každé ráno odchádzajú za prácou do továrne, tak som strašne rád, že som hudobník," povie Andrew Fletcher. "No dnes nič nenasvedčuje tomu, že by som mal skončiť v popovom biznise." Najtichší člen Depeche Mode rozpráva o svojom úžasnom svete.

Na pódiu si zo všetkých najkľudnejší. To si taký aj v súkromí?
Áno. Ani ako dieťa som neprekypoval energiou. Bol som skautom, ale veľa úžitku zo mňa nemali. Okrem toho som bol nenapraviteľný pesimista, ktorý nikdy nevidel svetlú stránku života.

Čo ťa vlastne v tých dňoch zaujímalo najviac?
Čítanie. Obzvlášť knihy o histórii. Bol som vtedy presvedčený, že zo mňa bude učiteľ.

Kto ťa zmenil?
Martin Gore. On je niekto, koho môžete kľudne nazvať mojim protipólom, ale to aj preto, že sme spolu trávili čas. Nebyť jeho, asi by som všetky svoje sobotné večery strávil pred telkou. Vždy sa postaral o to, aby ma dostal z môjho obľúbeného kresla a zašli sme spolu do nejakého príjemného pubu alebo na diskotéku.

To spolu trávite aj dovolenky?
Jasné. Minulý rok sme sa boli spolu potápať v oceáne, to bolo niečo neskutočné. Okrem toho sme obaja vášnivý zberatelia starých hračiek. Takisto spolu často vymetáme second handy.

Máš stálu priateľku?
Áno. Volá sa Grainne a je to Írka. Študuje na univerzite biológiu a fyziológiu. Chce sa stať asistentkou na rontgenológii, tak ako jej matka. Síce spolu chodíme von len zriedka, no v tú noc, keď sme sa stretli, sme rozobrali snáď milión tém.

Chodí s tebou aj na turné?
Väčšinou. A som tomu aj veľmi rád, pretože je to ten najlepší spôsob, ako sa zbaviť nudy z cestovania autobusom.

Máš v tour tíme Depeche Mode veľa priateľov?
Áno, no je zarážajúce, že väčšinu z tých ľudí tvoria ženy. Už ako dieťa som si rozumel lepšie s dievčatami, než s chalanmi. Najzábavnejšia z tých všetkých ľudí je Jane Spears. Je dokonca veľmi zdatná aj po technickej stránke a má pod palcom ako osvetlenie pódia, tak aj pódiových robotov a všetky pohyblivé časti. A takisto má veľmi rada zábavu. Ale takisto sú veľmi milí aj naši dvaja kuchári.

Máš aj napriek vášmu ohromnému úspechu aj nejaké to tajné želanie?
Veľmi rád by som s Grainne podnikol výlet po Európe. Aj keby išlo len o návštevy historických miest. Veľa som totiž o tom čítal, tak by som si to rád pozrel aj na vlastné oči. Lenže, keď bude úspech Depeche Mode naďalej takto stúpať, tak jediné pamiatky, ktoré v mestách uvidíme budú koncertné haly a hotely. Bohužiaľ.

zdroj: Joepie, 1983

Názory Devotees (2)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa