Depeche Mode v laboratóriu

Depeche Mode v laboratóriu

Dave Gahan by veľmi rád vyrazil na cesty so Soulsavers, britským produkčným duom, s ktorým nedávno vydal album "The Light The Dead See". Lenže je tu ešte ďalšia kapela, v ktorej pôsobí...

Gahan je momentálne usadený, aj so svojim spoluhráčmi - Martinom Gorem a Andym Fletcherom, v New Yorku, kde pracujú na ďalšom albume Depeche Mode po tom, čo odviedli "poriadny kus práce v Kalifornii". Ďalej Billboardu prezradil, že kapela je "odhadom tak v štvrtine cesty k dokončeniu albumu", ktorý bude nasledovníkom "Sounds Of The Universe" (2009). Produkciu má pod palcom Ben Hillier, za asistencie Christoffera Berga (The knife, Fever Ray)

"Máme k dispozícii viac skladieb, ako kedykoľvek predtým v tomto štádiu nahrávania," pokračuje Gahan. "Martin je veľmi produktívny, napísal niekoľko skvelých skladieb. Mám takisto zopár k dispozícii, pracujeme na nich a začína sa z toho rysovať niečo perfektné. Som nadšený z toho, ako sa to vyvíja; myslím, že to bude omnoho priamejšia, živšia nahrávka. To je všetko, čo môžem v tomto momente povedať; u Depeche Mode sa však môže počas procesu nahrávania čokoľvek zmeniť."

To samozrejme znamená, že časový plán je irelevantný. "Je to veľmi dlhý proces," potvrdí Gahan. "Pravdepodobne nebudeme hotoví skôr, než ku koncu roka a debatíme o koncertovaní v budúcom roku. Teraz to tu však pripomína skôr vedecké laboratórium. Aktuálne pracujeme v dvoch miestnostiach plných gitár, elektroniky a každý z nás je veľmi kreatívny. Je to ako v laboratóriu."

Rovnako však Gahana uspokojovala aj práca so Soulsavers. S týmto duom, ktoré v minulosti pracovalo s vokalistami ako Mark Lanegan, Gibby Haynes, Mike Patton, či Jason Pierce, sa zoznámil cez priateľa, bassáka Martyna LeNobla a následne sa s Richom Machinom a Ianom Gloverom spriatelil v období, kedy Soulsavers otvárali koncerty Depeche Mode na ich poslednom turné. "S Richom sme rozoberali úskalia skladateľského procesu, rozprávali sme o tom, ako každý z nás komponuje a prišli sme na to, že naše spôsoby nemajú od seba ďaleko," spomína Gahan. "Povedal, "Tak ti môžem niečo poslať, uvidíš, či z toho niečo bude... " Ani by ma nenapadlo, že sa z toho niečo vykľuje, no on mi naozaj niečo poslal a mňa okamžite prepadla inšpirácia."

Trvalo to síce rok, no Gahan, Machin a Glover tomu prepadli a vznikol z toho náležitý projekt. "Nič nebolo plánované," poznamená Machin. "Išlo to úplne hladko a tak rýchlo, že sme 5, či 6 skladieb, čiže polovicu albumu, mali k dispozícii ešte predtým, než padla otázka -- "Čo to tu do pekla robíme? To nahrávame album? No, vyzerá, že áno." Vládla tam neuveriteľná chémia, čo je dnes veľmi vzácne. Bolo by hanebné, keby sme v tom nepokračovali."

Pri Gahanovom vyťažení v Depeche Mode sa zdá byť veľmi nepravdepodobné, že by album "The Light The Dead See" podporili koncertami. No obe strany majú v úmysle pokračovať v tandeme Gahan - Soulsavers. Machin sa už nechal počuť, že "už sme s novými skladbami v podstate začali... a zrejme pôjde o to najlepšie, čo sme doteraz spolu urobili. Som si viac ako istý, že nakoniec z toho bude ďalší album," a Gahan sa v tomto smere s ním zhoduje.

"Nechcem privolať smolu, pretože to naozaj ide samo a neplánovane," poznamená s úsmevom. "Síce máme pred sebou niekoľko vyťažených rokov, ale som absolútne otvorený myšlienke, že spolu urobíme ešte viac záležitostí. Bolo to tak dobré, že by bolo hanbou v tom prestať a nechať za sebou iba tento jeden album."

Názory Devotees (5)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa