Depeche Mode na Rock Am Ring, 04/06/2006

Jeden z historických momentov skupiny a takisto vzácna chvíľa pre fanúšikov. Depeche Mode v nedeľu 4.júna 2006 presne o 22:23 štartujú svoj prvý koncert v priamom prenose (odhliadnuc od internet broadcastu koncertu pre KROQ) vysielaný vďaka MTV po celej Európe. Samozrejme, mali sme tu už vstup z Philadelphie v roku 2001, kedy na oslavu 20-teho výročia MTV prispeli v priamom prenose skladbou "Personal Jesus".

A tak ich tu máme opäť v plnej paráde, guľa zdraví všetkých "hello", na pódium nastupujú Gore, Fletcher, Eigner, Gordeno ... a nakoniec aj David. A všetci náležite oblečení v teplom. Vidieť Goreho vo svojom typickom mohawku a v koženej čiernej bunde, to stojí naozaj za to. David v slušivom saku a Fletch v typickej bunde dnešnej "gangsta" mládeže. Po úvodnej "A Pain That I´m Used To" malé prekvapenie, "A Question Of Time"... a zrazu ten nečakaný zvláštny pocit, kedy si človek nevie zvyknúť, že po toľkých odsledovaných koncertoch novodobých kapiel v priamom prenose sa zrazu pozerá na svojich obľúbencov, ktorých roky obdivoval za to, že nepodľahli tlaku médií a peňazí a zrazu toto... nie je to dvd, je to priamy prenos... a ešte k tomu s festivalovým publikom, ktoré sa chytá skutočne veľmi zľahka. David bude mať dnes večer čo robiť. "Suffer Well"... netrúfam si odhadnúť, koľko ľudí tvorí tú obrovskú masu, ktorá sleduje koncert priamo na mieste činu. Väčšina však len postáva a so zvedavosťou hľadí, o čom to celé je. Aj o tom je festival. Davidovi to však ide, hlasovo v skvelej forme, nálada v pohode, Fletch ako vždy máva a Gore... u toho chlapa nikdy nemáte šancu odhadnúť, ako mu práve je. Odozva na odohraté skladby je však veľmi slabá, možno na toto Martin narážal, keď vyhlásil, že radšej hrá v uzavretých priestoroch, kde všetko, vrátane hudobnej produkcie vyznie lepšie. A ďalšia perla, "Precious", v tichu noci znie naozaj prekrásne, hoci ten úžasný Goreho gitarový part sa v tom veľkom priestore trochu stráca. "Walking In My Shoes"... buď je to zvukom alebo je v publiku naozaj málo oddaných fans. Gore s Gahanom sa však dostávajú do tej správnej pohody, už si svorne hopkajú, čo je dôkazom, že na pódiu je naozaj všetko v poriadku. Zatiaľ skutočne žiadne zaváhanie, žiaden odklon od očakávaného 100% výkonu. Postráda to síce tu nefalšovanú festivalovú živelnosť, ale je im odpustené. Už len preto, že do playlistu zaradili "Stripped". Motory naštartovali, svetelný park pripomína 1980-te roky, publikum sa konečne chytá, záber na Goráčove ruky na klávesoch... v ktorom sme vlastne roku? Ožívajú vo mne všetky spomienky na to krásne, čo som pri tejto skladbe prežil. Už teraz som im vďačný. Bratislava, teš sa... na tento magický moment nezabudneš!

A nastal čas pre chlapíka, ktorý je autorom tej najkrajšej skladby, akú kedy pre Depeche Mode skomponoval. Martin spieva "Home"... mohawk letí k zemi a s ulízanými vlasmi a v kožennej bunde akoby sa premiestnil v čase z Masses Tour. Ale finále tejto skladby... to by som mohol do nekonečna... koho mi to s tým chodením na obe strany pódia pripomína?:D Zatiaľ všetko v presnej réžíí piatkového koncertu na sesterskom festivale Rock Im Park. "In Your Room" - a parádne našlapaná, Gore svoju milovanú gitaru krásne dráždi a v refréne z nej kúzli skutočne mrazivé tóny. Je to Boh! Toto som od neho nečakal! Nemôžem z toho chlapa... Už teraz viem, že tak ako v časoch "Exciter tour", tak aj tentoraz je táto skladba to najlepšie z celého playlistu. Kto pre zmenu ešte nepočul "Nothing´s Impossible" naživo z bootlegu, bude príjemne prekvapený. Mráz po chrbte, skľúčenosť a temnota od prvých sekúnd, Davidove úzkostlivé prežívanie každého tónu... skvelé! Toto sú praví Depeche Mode. Kto si to však celé najviac vychutnáva je určite Eigner, z neho cítiť totálne nadšenie pre svoju hru. Je pre skupinu naozaj požehnaním. A posledná nová skladba... všetkými tak milovaná "John The Revelator". Diabol David je opäť vo svojom živle, táto skladba je mu jednoducho absolútne šitá na mieru, nielen melodicky ale aj textovo. Tak kto to do čerta kričí? :D ...publikum rozhodne nie... hoci keď sa Dave opýta, ako sa im to páči, všetci svorne revú spokojnosťou.

A nastal čas na spomienky... "I Feel You", no kto by pri tom úvode nepadal do mdlôb. Na tomto turné sa im skutočne vydarila, nielen zvukovo, ale aj vizuálne. Mmmm... ale to žieňa na veľkoplošných obrazovkách... na to sa nedá netešiť... skutočne, "joy it brings". Davidko sa nám zasa hrá na Elvisa... vrchol večera začína. "Behind The Wheel" pre tých, ktorí radi čo najviac elektroniky, v zápätí osolená excelentnou "World In My Eyes". Radosť vidieť Goráča za klávesami, len ten ich rušivý tvar... a predstavujeme svetu Mr. Fletchera, ktorý si tento moment zakaždým vychutnáva. Is that all there is?... to rozhodne nie, pretože na rad prichádza dnes už nesmrteľná klasika, "Personal Jesus", ktorá prebudí aj posledného unudenca v publiku. Záverečný part... a skáčame na pódiu, v publiku, ale aj v obývačkách :D ... no tak sa už dotknite viery! Keď o týždeň v tejto časti koncertu tribúny na Interi nespadnú, vydržia všetko.
Záver hlavného setu.. čas pre slzy dievčat a rozbúchané srdcia toho silnejšieho pohlavia... "Enjoy The Silence", kto už by teraz radosťou neplesal? Magické... a spievame všetci... "all i ever wanted..." :) ...mmm a opäť Goreho úžasné sólo a k tomu "Ladies and gentlemen... Mr. Martin... L... Goooore"... a prvé "Thank You, Good Night".

A návrat na pódium. Sám Markus z MTV Germany je zvedavý, či si dnes užijeme "Photographic" alebo "Just Can´t Get Enough". Predtým však opäť sólo pre Martina a jeho "Judas"... krásne... kiež by sme to počuli aj o týždeň. ... a áno... "Photographic"... aj toto chceme v nedeľu počuť v celej svojej paráde. Táto verzia veľmi pripomína obdobie Bridge house.

Nuž a máme to tu... posledný song večera, song, na ktorý čaká každý, kto raz okúsil mágiu tejto, dnes už len trojky. "Never Let Me Down Again"... skúste si predstaviť nedeľnú polnoc, zo svojho tela vymačkáte posledné zbytky síl a s nadšeným krikom sa od začiatku pridáte k 32 000 párom rúk, ktoré pre samotnú skupinu a samozrejme aj pre vás, vytvoria nezabudnuteľný zážitok. Väčšina z vás to už zažila niekoľkokrát, ale vždy je to neopakovateľné a stojí to za všetky peniaze, ktoré ste do koncertu Depeche Mode vrazili... nádherné zábery, ktoré teraz bežia na obrazovke, mráz lezie po celom tele... 101 minút, ktoré dostali človeka do menšej extázy a vyvolali ešte väčšiu radosť a nadšenie nad všetkým, čo nás budúci víkend čaká...

"Good night, thank you..." ... tu už mi chýba len dodať... "We see you next week... in Bratislava!!!!"


Playlist koncertu:

01. Intro
02. A Pain That I'm Used To
03. A Question Of Time
04. Suffer Well
05. Precious
06. Walking In My Shoes
07. Stripped
08. Home
09. In Your Room
10. Nothing's Impossible
11. John The Revelator
12. I Feel You
13. Behind The Wheel
14. World In My Eyes
15. Personal Jesus
16. Enjoy The Silence

Prídavky:
17. Judas
18. Photographic
19. Never Let Me Down Again

Názory Devotees (117)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa