Depeche Mode: Hudba plná reality

Depeche Mode: Hudba plná reality

Exkluzívny rozhovor s Alanom a Davidom pre rakúsku štátnu televíziu ORF, ktorý poskytli krátko pred ukončením európskej časti Masses Tour 1987.

Alan: Zdravím, ja som Alan Wilder...
Dave: ... a ja som Dave Gahan, sme z Depeche Mode a radi by sme Vám popriali Šťastné Vianoce...

Pamätáte si na moment, kedy sa zrodili Depeche Mode?
Dave:
Nie. Ďalšia otázka? (smiech)... Nie, vlastne, my sme to celé začali pred siedmymi rokmi, Alan v tých časoch ešte nepatril ku kapele a my ostatní sme hrali len tak pre zábavu, bol to relax, namiesto toho, aby sme chodili do pubu piť a podobne. Asi tak po roku sme sa konečne rozhodli pristupovať k tomu serióznejšie a následne sme vydali náš prvý singel, "Dreaming Of Me", na značke Mute Records, ktorý sa celkom uchytil. No a potom ďalší singel, "New Life", ktorý bol v Anglicku veľkým hitom. Následne "Just Can´t Get Enough", ktorý bol ešte väčším hitom, no a potom už nasledoval debutový album "Speak & Spell". No a krátko potom kapelu opustil Vince Clarke a prišiel Alan. To ostatné je už história. Teraz sme tu.

Takže štvorica mládencov z malého anglického mestečka, Basildon, produkovala úchvatné popové songy.. jeden za druhým... a ešte sa dokonca zvládla vyrovnať s odchodom zakladajúceho člena, Vincenta Clarka. Martin Gore, miláčik dievčat, prevzal rolu kreatívneho mysliteľa a demonštroval tak svetu svoje "rebríčkové" kvality. Depeche Mode majú do dnešných dní na svojom konte 20 hitov.
Alan:
Viete, ja som chcel byť vždy hudobníkom, takže som začal pracovať v štúdiách. Myslím, že po hudobnej stránke mi bolo súdené byť súčasťou nejakého projektu.
Dave: No mojim najväčším snom v detstve, keď som mal asi 10, bolo stať sa filmovou porno hviezdou. Aby som to upresnil, bola to jedna z mojich najväčších ambícii, vážne.

Na rozmedzí zvukového experimentu a destilovaného disca začali Depeche Mode veľmi skoro koketovať so syntezátormi. Ako vidíte dnes budúcnosť electro popu?
Dave:
Sami vidíte, že sa neustále vyvíjajú nové technológie. Neustále sa ohlasujú nové veci a my sami sa neustále snažíme objavovať a skúšať nové nástroje. Nemáme žiadne striktné pravidlá, využívame skutočne všetko - ak sa to hodí k atmosfére skladby, tak použijeme gitaru alebo piáno, alebo tam jednoducho pridáme samplovaný zvuk.

Alan: Dnes máte, pokiaľ ide o zvuk a samplovanie, neuveriteľne veľa možností. Môžete skúsiť a robiť čokoľvek. Jediné, čo vás môže v tomto limitovať, je vaša vlastná predstavivosť. Ale ako povedal Dave, neustále sa objavujú nové nástroje, a čo je na tom najdôležitejšie je fakt, že tieto nové nástroje sú lacnejšie a lacnejšie, tým pádom ľuďom dostupnejšie.

Postupom času sa však už o Depeche Mode až tak veľa nehovorilo. Ani sa vaša hudba nehráva veľmi v rádiách. Možno preto, že sa Vaša hudba stala temnejšou, komplikovanejšou, či dokonca dômyselnejšou.
Alan:
Pre nás je veľmi zložité zanalyzovať, čo a prečo sa v našej hudbe zmenilo. My si totiž nevieme naše veci predstaviť z pohľadu nezasväteného človeka.

Dave: Viete, čím ste starší... vlastne, ono to všetko súvisí s pribúdajúcim vekom, prípadne s prirodzeným dozrievaním osobnosti.

Alan: Myslím, že sa snažíme komponovať realistickú hudbu, bez zbytočne prikrášleného optimizmu. Ľudia to však považujú za čosi temné a ťažko pochopiteľné a pritom my chceme iba ukázať veci také, aké naozaj sú, čiže ukázať realitu.

Dave: Nie sú to vždy iba šťastné, optimistické veci. To, ako ich vidíme my, ako vnímame iných, to všetko sa odráža v našej hudbe a preto je reálna.

Dave je nielenže starší a zrelejší, ale aktuálne aj čerstvý otec jeho malého syna.
Dave:
Nemyslím si, že som na dieťa primladý. Mám správny vek na dieťa. Mám 25, s mojou manželkou sme spolu už 8 rokov a dieťa sme chceli obaja. Je to čisto osobná vec a s hudbou to nemá absolútne nič spoločné. Možno ak by som bol bankovým úradníkom, tak by som mal dieťa takisto. Jednoducho život ide vpred. To len preto, že ste v kapele, tak by ste ani mimo nej nemali viesť stereotypný život?

Momentálne sú Depeche Mode na cestách s turné k albumu "Music For The Masses". Mnohí rakúski fanúšikovia nosia v srdciach opravnenú otázku: zavítajú Depeche Mode takisto aj do Rakúska (Austria)?
Dave:
Samozrejme, že prídeme aj do Austrálie.

Austria, Rakúsko...
Alan:
No jasné.
Dave: To neviem.
Alan: Možno, že do Rakúska zavítame začiatkom budúceho roka. Jasné, máme v pláne ísť do Rakúska, na jar, ale stále to ešte nie je potvrdené.
Dave: Viete, toto pod kontrolou nemáme. Je jasné, že by sme radi k Vám zavítali, musí sa však nájsť promotér, ktorý si nás rezervuje.

No tak dúfajme, že sa to nakoniec podarí a tu je najnovšie video z ich posledného albumu...


Názory Devotees (4)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa