Deň s veľkým D (DM v Prahe 1988)

Honosná myšlienka zorganizovať koncert Depeche Mode v Prahe roku 1988, bola od začiatku zahalená mnohými obavami. Najväčšie obavy boli z toho, či vôbec sa podarí predať dostatočné množstvo lístkov, aby boli pokryté honoráre skupiny. Tento problém však prerástol opačne, nakoľko agentúra nedokázala uspokojiť vysoký záujem.

Správy o koncerte sa začali šíriť zvláštnym spôsobom. 30. januára sa pri dvoch koncertoch Zlatých slávikov rozdávali oxeroxované informácie o chystanom vystúpení Depeche Mode. Už o niekoľko dní sa začali hromadiť objednávky z celého Československa. Lístky sa začali oficiálne predávať po celom území 1. marca a vznikla ďalšia obava, že záujemcovia budú sfetovaní pološialenci oháňajúci sa reťazami. Z obavy, aby hala po koncerte nezostala v troskách, usporiadateľ prikročil ako hovoril k "mimoriadne mimoriadnym" opatreniam. Plocha je vyprataná (nezostala ani jedna stolička), pod 170 centrov vysokým pódiom stoja dobre zaistené kovové zábrany takisto ako aj okolo zvukárov. Do haly a okolo nej bol nasadený poriadkový oddiel celého siedmeho pražského obvodu. 11. marec 1988, tento dátum sa zapísal mnoho fanúšikom DM.

"Depeche aj s kuchárkou" (denník Smena, 4.3.1988) Dvadsaťsedem technikov a vlastnú kuchárku si privezie na pražský koncert populárna britská skupina Depeche Mode. Technické a ďalšie požiadavky spísala na tridsať stránok, podobne ako Elton John, ktorý účinkoval pred niekoľkými rokmi v Paláci kultúry. Koncertu v pražskej Športovej hale 11. marca predchádza vystúpenie v Budapešti a po účinkovaní v našom hlavnom meste odlieta štvorica do Viedne. Umelecká agentúra Pragokoncert, ktorá pražské koncertovanie organizuje, dostala 70 tisíc objednávok na vstupenky. Takú veľkú sálu alebo iný podobný priestor v celej republike však nenájdeme. Koncert umiestnila teda do Športovej haly, kde veľká časť divákov môže stáť alebo sedieť na drevenej podlahe - palubovke na mieste ľadovej plochy. Depeche Mode bude po Uriah Heep druhou kapelou, ktorá z "rockového kontinentu" navštívi Československo.

Takéto správy prichádzali vo vtedajších médiách a pre mnoho fanúšikov to bola ohromujúca výzva, nakoľko nebolo moc tých, ktorý sa mohli dostať na takýto koncert za hranice ČSSR.

(denník Smena, 11.3.1988) Nie 70000 žiadostí, ale dvojnásobok dostala čs. umelecká agentúra... ...Dopoludnia prechádzajú cez hraničný prechod v Rusovciach kamióny s technickými zariadeniami a ... ...je škoda, že koncert nezaznamená ani televízia... ...požiadavky manažéra Depeche Mode na sprostredkovanie záznamu boli totiž privysoké a nedostupné možnostiam agentúry.

Už od skorého rána začali do Prahy prichádzať černoodetý fanúšikovia. Veľké množstvo fanúšikov, sa zišlo napoludnie na Václavskom námestí, odkiaľ sa dav začal strácať v metre. Tí, ktorý prišli bez lístka, začali podľa svojich možností zháňať vstupenku. Nebolo to jednoduché a stálo to niekoľko hodinové obavy v totálnej tlačenici, z ktorej sem-tam niekto unikol aby si kúpil lístok za niekoľko násobnú cenu, lebo do predaja tesne pred koncertom sa dostalo len pár stoviek lístkov a fans tam bolo na tisíce.


Václavák 11.3.1988 okolo 12:30


Pred halou sa sčernáva


Prvé kroky na ruziňskom letišti 11.3.1988


Cesta z letiska


Fans pred halou

Výzva: Ak náhodou vlastníte "historické" materiály (fotky, články alebo výstrižky z časopisov) z koncertu Depeche Mode v Prahe 11.3.1988, budeme radi, ak sa nám ozvete . Ďakujeme

Názory Devotees (11)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa