Dave: Stále sme inšpiráciou pre mladých

Dave: Stále sme inšpiráciou pre mladých

Ďalší z množstva rozhovorov poskytnutých v milánskom hoteli Four Season, v októbri 2016. Dave Gahan tradične o "nešťastnom" koncertom setliste, ale aj o hudbe ako takej.

Vedel si si v mladosti predstaviť, že raz budeš popovou hviezdou?
(smiech) Nie... ešte dlho predtým, než som prišiel do Depeche Mode, kedy som sa po prvýkrát začal skutočne zaujímať o hudbu a začal chodiť na koncerty - to bolo možno začiatkom 1970tych rokov, boli to koncerty Davida Bowieho a T-Rex - ani vtedy som ani len neuvažoval, že by som mohol byť popovou hviezdou. Ale veľmi som sa zaujímal o ľudí z hudobnej branže, chcel som vedieť kde a ako žijú. Sledoval som ich v televízii, hlavne Bowieho, myslím, že práve on ma k hudbe pritiahol. Ale skutočne prvá kapela, ktorú som videl naživo a pri ktorej som nadobudol pocit, že by som chcel robiť niečo podobné, boli The Damned. Hlavne David Vanian vo mne vyvolal vieru, že by som zvládol veci ako on.

Chystáte vydanie nového albumu, máte pritom za sebou 35-ročnú kariéru s mnohými vydanými singlami, ako pri takom množstve tvoríte setlist vašich koncertov?
Prispôsobujem všetko tomu, aby som koncert zvládol. V úvode koncertu sa snažím o nastavenie atmosféry, vždy uvažujem o tom, ktorou skladbou by sme mali začať a v tomto máme také pravidlo, že prvá skladba je niečo z nového albumu: je to spôsob, ako prezentovať, že sme stále aktuálni. Potom sa sústredíme na skladby, ktoré sú pre nás, ako kapelu, veľmi dôležité: napr. "I Feel You", "In Your Room", "Barrel Of A Gun", "Never Let Me Down Again", "Enjoy The Silence", "Personal Jesus"... Všetky tie skladby jednoducho v setliste mať musíme. V strede koncertu zasa ja preferujem skladby, ktoré chcem, aby spieval Martin. Vlastne, v tej časti koncertu je to pre mňa krátka pauza, ktorú naozaj potrebujem! (smiech) Martin tieto momenty miluje a mimo iného, udržujú pozitívny efekt. Často ide o akustické kompozície, no často tie skladby ani nemajú súvis s hlavnou obsahovou stránkou koncertu. Práve z tohto dôvodu si môžu Martin s Petrom Gordenom vybrať akúkoľvek skladbu, niekedy sú to práve tie, ktoré sme nehrali celé roky.

Máte v repertoári skladby, ktoré by ste najradšej ani nehrali, ale musíte ich hrať, pretože viete, že ich fanúšikovia milujú?
Nie! My hráme iba tie skladby, ktoré hrať chceme.

A čo život na cestách? Zobudíš sa ráno a ...
Dám si zopár šálok kávy! Rád si prečítam noviny a pozriem si správy. Samozrejme, záleží to od toho, aký máme v danom dni program, ale rád robím ráno niečo, čím si vyčistím myseľ, dám sa dohromady, napr. nejakým cvičením.

Si stále v skvelej forme. Máš nejaký osobný tréningový plán?
Som permanentne v pohybe, ale takisto trávim veľa času strečingom a posilovaním, rôznymi formami meditácie, napr. jógou.

Máš vôbec čas pozrieť si na turné jednotlivé mestá?
Nie veľmi. Vždy sa až príliš sústredím na vystúpenie. Niekedy to zaberie celý deň, skutočne, sú také prípady. Ešte aj víkendy trávime presúvaním na iné miesta.

A ako tráviš čas v New Yorku?
Žijem tam posledných 20 rokov. Milujem to mesto a rád sa po jeho uliciach prechádzam. Chodievam pešo z môjho domu do štúdia v Chelsea. Tam som stretol môjho kamaráta, Kurta Uenala. Takmer každý deň trávime v štúdiu. Pracujeme, píšeme skladby ...

Keďže Martin a Fletch bývajú v iných mestách, koľko času trávite na skúškach a prípravách pre svetové turné?
Naša kapela - Fletch, Martin, Christin, Peter - spolu s naším tímom sa zíde v Santa Barbare, kde žije Martin. Tam sa začnú práce na skladbách, ktoré chceme hrať. Ja som vtedy ale v New Yorku a pripravujem sa vo vlastnom štúdiu. Oni sa potom ku mne v pripoja. Obyčajne pracujú 2-3 týždne v Santa Barbare a potom ďalšie 2-3 týždne pracujeme spolu v New Yorku.

Stáva sa Vám, že sa na pódiu niečo nevydarí? Zlý zvuk, častovanie, zabudneš text ...
No samozrejme!

A ako sa s tým vysporiadavate? Predsalen, ste pred tisíckami ľudí ...
Snažíme sa to okamžite napraviť a pokračovať v hraní skladby (smiech). Samozrejme, že robíme chyby. A veľa! Nedá sa spomenúť na všetky, ale naše publikum nám vždy pomôže.

Ešte stále ti prináša radosť práca na piesňach, od ich nahrávania až po koncertné prevedenie?
Áno, to, čomu sa venujem, mi prináša veľkú radosť. Teší ma práca s Depeche Mode, ako aj moje sólové práce so Soulsavers ... Sám seba vnímam ako kreatívnu osobu a skutočne rád pracujem.

Aký je to pocit, ovplyvňovať životy toľkých ľudí, obzvlášť, keď väčšina z nich je od teba omnoho mladšia?
Je skvelé, keď sa ľuďom páči to, čo robíme, čo znamená, že sme vlastne dôležití a naša hudba pokračuje v inšpirovaní mladých, aby sa sami venovali hudbe a koncertom, a pritom stále obdivovali kapely akou sme my.

Máš tri deti. Čo ich priatelia, sú fanúšikmi Depeche Mode?
Nie, to si nemyslím!

Akú hudbu počúvajú tvoje deti?
Neviem, akú hudbu počúvajú naozaj! Jack má 29, počúva nie bežné veci, väčšiou inštrumentálne záležitosti a elektroniku. Jimmy (24) počúva Nicka Cavea a podobné veci. Moja dcéra, Stella Rose (17), má rada veci ako Florence And The Machine, The Black Keys, Adele ... tak rôzne.

Ako by si opísal hudbu Depeche Mode niekomu, kto ju ešte nikdy nepočul?
Nie je to jednoduché. Podľa mňa je naša hudba rocková, má v sebe silu a núti vás premýšľať. Myslím, že naša hudba je potravou pre premýšľanie a súčasne Vás skúša. Nemyslím si, že sa naša hudba počúva ľahko :)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa