Dave na Rock Am Ring

Sobota 7.júna, festival Rock Am Ring, Nemecko, krátko po polnoci. Vďaka televízií WDR má celá Európa možnosť v priamom prenose sledovať vystúpenie Davida Gahana a jeho skupiny. Moderátor televízie avizuje menšie technické problémy na pódiu, preto sa zo záznamu púšťajú dve piesne z vystúpenia skupiny Apocalyptyca.

Po desiatich minútach však kamery zaostrujú pódium Alternative stage, kde za zvukov Hidden Houses úplne nenápadne vstupuje Dave. Kostým z Exciter tour, ktorý mal na sebe aj v Prahe. V jeho hlase cítiť neistotu a publikum nejaví známky života. Chvíľu človeku trvá, kým si zvykne, že za Davidom nestojí zvyšok Depeche Mode, ale akýsi "chlapíci"*, na ktorých badať známky pôsobenia rockerského života. Dave vyťahuje svoju osvedčenú zbraň, ale legendárne tanečné pózy zaberajú len čiastočne. Hold On znie ale prekvapujúco skvele, Dave sa snaží spevom zapojiť do hry aj publikum, no to ešte stále nezaberá. Zobúdza sa až prvými tónmi Dirty Sticky Floors, ktorá znie omnoho lepšie ako v štúdiovej podobe. A správne tempo pokračuje v rytmoch A Question Of Time, z počiatku mierne šokujúcich, nakoľko samotnú pieseň pripomínajú skutočne len bicie. Kto očakáva dravosť verzie z Exotic a Summer tour 1994, ten nech na to zabudne. Dave však ide naplno a zdá sa, že publikum už je na jeho strane. To ale zbrzdí Bitter Apple a kľud nielen na javisku zotrváva aj počas Black And Blue Again, ktorú David štartuje ústnou harmonikou. Bassgitarista, s nemiznúcou cigaretou v ústach sa zrejme snaží podobať Keithovi z The Rolling Stones, berie do rúk violončelo. Sklamaním je však záver skladby, ktorý na albume prekrásne graduje, v živom podaní však stráca všetku živelnosť, takže pohoda pretrváva aj počas nasledovnej Stay. Zatiaľ sa dá konštatovať, že show si užíva snáď len David a jeho bubeník, ktorý zaujímavo začína A Little Piece. Tá sa prekvapivo mení na zaujímavú pieseň, na ktorú reaguje aj publikum, začínajúce spievať spolu s Davidom. Úvod každej skladby je menším prekvapením, takže v prvých sekundách nie je možné rozoznať ani Walking In My Shoes. Tá bez typických elektronických zvukov, v čisto rockovom podaní, neznie najhoršie. Refrén však publikum dostáva do varu a nič nestojí v ceste úspechu I Need You opäť dynamickejšej ako na albume.

Dave Gahan Live
Čo sa týka atmosféry, koncert nabral skutočne tie najsprávnejšie obrátky a David ich poisťuje zostúpením z pódia bližšie k publiku, definitívne reagujúcom tak, ako si to Mr. Gahan želá. A tak prečo nespustiť Bottle Living s výbornou odozvou prítomných ľudí. Záver skladby sa nepozorovateľne prelial do Personal Jesus a skutočná zábava začína. Čisto rockový zvuk piesni vôbec neškodí a záver skladby už prebieha v klasickom "depešáckom" štýle, tak ako to poznáme z koncertov DM. Bassgitarový part je naozaj vydarený. Goodbye. V skutku vhodný záver hlavnej časti koncertu. Moja najobľúbenejšia pieseň z Paper Monsters. Nesklamala. Z Davida sála železná istota, že všetko je v najlepšom poriadku, i keď gothgitarové sólo, ktoré som očakával sa nekonalo, David to zamaskoval svojim typickým diabolským tancom. "Goodbye - Thank you very much, good night", dodáva Dave a opúšťa pódium a publikum, ktoré si žiada návrat. Kamera do zákulisia, kde sa David s kapelou povzbudzuje a gratuluje k vydarenému večeru. Ale zlatý klinec večera ešte len prichádza.

I feel you začína v trošku komornejšom štýle, no končí svojou typickou dravosťou. V publiku to vrie, budeník ho ešte povzbudí skandovaním "Dave Gahan!!! Dave Gahan!!!" a odrátava prvé takty nesmrteľnej Never Let Me Down Again. Dav šalie, prvé rady spúšťajú klasické mávenie rukami a Dave sa ani nepokúsa spievať refrén. Všetko to majú pod kontrolou fans, ktorých Dave v závere ešte popoženie v mávaní. "We got to go!", ohlasuje Dave, predstaví kapelu a budeník opať dodá: "Dave Gahan!!! Dave Gahan", čo sa zrejme Davidovi veľmi páči a so spokojnosťou opäť odchádza. Publikum si však vytlieska okamžitý návrat a Dave ohlasuje "beautiful song", ktorým nie je nič iné, ako Enjoy the Silence, ale v komornom podaní, trošku pripomínajúca verziu z tributu "...for the masses". Klasické Everything Counts známe z filmu "101" má však po 15-tich rokoch svoju novú podobu. Publikum po Davidovom lúčení začína spievať refrén Enjoy The Silence, Dave sa pridáva, diriguje do taktu a odchádzajúcej kapele neostáva nič iné len sa vrátiť a pridať ešte zopár akordov.

Čo dodať. Vačšine oddaných fans Depeche Mode bude chvíľu trvať, kým si zvyknú na netradičnú zostavu okolo Davida a hlavne na atypický zvuk, ktorý bude znieť z pódia. Ale z reakcií publika na Rock Am Ring bolo vidieť, že koncert mal obrovský úspech, ktorý určite nebol tým posledným.

* Zloženie hudobníkov na podiu
Dave Gahan - spev, harmonika
Knox Chandler - gitara
Martyn Lenoble - basa, pomocné vokály
Victor Indrizzo - bicie, pomocné vokály
Vince Jones - klávesy, pomocné vokály

Setlist:
1. Hidden Houses
2. Hold On
3. Dirty Sticky Floors
4. Question Of Time
5. Bitter Apple
6. Black And Blue Again
7. Stay
8. A Little Piece
9. Walking In My Shoes
10. I Need You
11. Bottle Living
12. Personal Jesus
13. Goodbye

14. I Feel You
15. Never Let Me Down Again

16. Enjoy The Silence (akusticky)

Názory Devotees (12)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa