Dave Gahan: “Šlapem naplno!”

Dave Gahan: “Šlapem naplno!”

V aktuálnom videorozhovore pre Yahoo Music sa Dave pocitovo obzerá za svojou kariérou, ale aj ozrejmuje názov nového albumu so Soulsavers.

"Sám som z toho v úžasne, kam sa mi až podarilo zájsť," smeje sa ikonický frontman Depeche Mode, Dave Gahan, v priestoroch Yahoo Music, na margo svojho 35-ročného pôsobenie v hudobnej oblasti. Zároveň čo to porozprával aj o svojom novom, druhom epickom gospel/space-rockovom albume s britským producentským duom Soulsavers, "Angels & Ghosts". "Keď som bol tínejdžer, čiže som mal 18 alebo 19, myslel som si, že s tým skončím tak v 25-tke. A dnes sme tu. Stále sa venujem hudbe a hudba je presne to, čomu sa venovať chcem. Je to dôležitejšie, než čokoľvek iné."

Album "Angels & Ghosts", prenikavý a psychedelický nasledovník predošlej spolupráce so Soulsavers, "The Light The Dead See" (2012), je úplným odklonom od Gahanovej práce s jeho legendárnou synthy kapelou, no jeho tiesnivý, výrazný baritón je stále zreteľný. A je nespochybniteľné, že tento projekt bude Gahana inšpirovať aj v momente, kedy sa znova zíde s Depeche Mode, aby v roku 2016 započali práce na ich ďalšom štúdiovom albume.

"Keď pracujem mimo mojej kapely... tak je to pre mňa skutočná výzva. Nie, že by Depeche Mode neboli pre mňa viac výzvou, to stále sú," pokračuje Gahan, "ale toto je niečo iné... viete, keď som mimo kruhu tých vzťahov a keď sa následne vrátim, tak to len zdokonalí to, čo robím s Depeche Mode. Umožní mi to ešte viac zabrať po muzikantskej, tak aj umelecej stránke, doslova ma to vyhodí z toho typického pohodlia, čím sa pustím do vecí, ktoré by som za normálnych okolností určite neurobil."

Náboženská symbolika je pre jadro Gahanovej práce typická, či už zoberieme v úvahu názvy prác Depeche Mode, ako "Personal Jesus", "Songs Of Faith And Devotion" a "Playing The Angel", či v prípade Soulsavers už samotný názov kapely, alebo evanjelicky znejúci názov albumu - "Angels & Ghosts", ktorý v tejto téme jednoznačne pokračuje. Je to zaujímavé smerovanie pre človeka, ktorý prekonal závislosť na heroíne, má za sebou pokus o samovraždu, ako aj zopár ďalších skúseností so smrťou v 1990tych rokoch. Dá sa rovnako povedať, že má za sebou skúsenosť aj s vlastnou spásou a vykúpením.

"To všetko má na to vplyv, ako aj tá symbolika, ktorá súvisí s vierou - a náboženstvami," povie Gahan na margo svojich hudobných inšpirácii. "V mojom prípade ide viac o duchovnú stránku vecí, pocit, že je tu niečo "Vyššie". Pohybujem sa na hranici dvoch prípadov - na jednej strane s tým niečim "Vyšším" nepočítam, na druhej strane to akceptujem. Okolo nášho sveta je akási sila, ktorá nás poháňa vo všetkom, čo na tejto planéte robíme, no zdá sa, že tú skutočnosť úplne ignorujeme. Ignoráciu sme si vybrali sami, pretože, sme jednoduho ľudia. Tá sila sa ale do nášho sveta vkráda cez skladby a hudbu... keď komponujem, tak jej to sám umožňujem, jednoducho tá sila, alebo nech to je už čokoľvek, čo sa snažím počúvať, ku mne prichádza cez hudbu... práve hudba vám pomáha veci precítiť a keď sa tak naozaj stane, je to niečo magické."

A pokiaľ ide o názov nového albumu Soulsavers, Gahan to vysvetľuje nasledovne: "Anjeli sú okolo nás neustále, prijímame ich odkazy. Sme informovaní o tom, kam by sme mali smerovať naše životy, lenže my si aj tak vyberieme iný smer... Duchovia sú zasa spomienky, a tie máme naozaj všetci. Spomienky sú to jediné, čo na tomto mieste zanecháme. Je to to jediné, na čom naozaj záleží. Spomienky sú pre nás informáciou. Takže, asi takýto význam má pre mňa album "Angels & Ghosts"."

Je neuveriteľné, že po tom všetkom, čím si 53-ročný Gahan v živote prešiel, ešte stále prekypuje energiou a entuziazmom pre umenie (a umenie iných, či už ide o film, maľby, na ktoré narazí pri prehliadkach múzeí, alebo pre jednu z jeho súčasných obľúbených kapiel - Algiers). Priznáva, "Na svoj vek sa rozhodne necítim, ak to vôbec dáva nejaký zmysel. Po psychickej stránke si to niekedy samozrejme musím priznať, no snažím sa udržať mladíckeho ducha, ak je to to správne slovo, ako v mojej mysli, tak aj v mojich snoch. A samozrejme, v mojej predstavivosti, čiže v mojom svete fantázie, kde trávim veľmi veľa času."

"Mám pocit šťastia, že po všetkých tých rokoch sa môžem tomuto všetkému venovať. Naozaj sa cítim šťastne. Akoby som vo svojom živote dosiahol bod, kedy to, čo robím odjakživa, robím absolútne najlepšie. Nemám potuchy, kedy ten pocit skončí, a že raz ten moment príde... no momentálne mám pocit, že proste šlapem naplno."

Názory Devotees (5)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa