Dave Gahan: Pil som a bral drogy

Dave Gahan: Pil som a bral drogy

Na slovíčko s Davidom Gahanom v exkluzívnom rozhovore pre švajčiarsky denník Die Südostschweiz.

Pán Gahan, aké ponaučenie ste si odniesli zo 142-koncertového maratónu, ktoré ste absolvovali po vydaní posledného albumu DM?
DG: Tých koncertov bolo 142? No teda! Neuvedomil som si, že s albumom "Sounds Of The Universe" sme absolvovali toľko koncertov. Odkedy sú vzťahy v kapele vrúcnejšie, než tomu bolo v minulosti, tak si koncerty užívam omnoho viac. Vtedy som viac pochyboval, no dnes je to vďaka podpore bicmana Christiana Eignera a gitaristu Martina Gorea omnoho lepšie.

Za tých 30 rokov ste vo Švajčiarku odohrali 16 koncertov. Spomeniete si pri tom množstve odohratých koncertov na niektoré z nich?
Vždy sa teším, keď sa zastavíme vo Švajčiarsku. Bohužiaľ, pamätným sa stal koncert v roku 1998, kedy som na vystúpení v Zurichu stratil hlas. Kompletne mi odišiel a to som vedel, že sa mi počas koncertu nevráti späť do pôvodnej formy. To je pre speváka doslova nočná mora, najhoršia skúsenosť, akú si dokážete predstaviť.

Ako ste sa s tým vysporiadal?
Stálo to veľa námahy. Keď sme na ďalšom turné opäť vystupovali v Hallenstadion, tak som sa musel prekonať, aby som vyšiel na pódium, ale akonáhle sa tak stalo, nepríjemné pocity zmizli a bol z toho skvelý koncert a zároveň neuveriteľná satisfakcia.

Ťaží teda váš spev aj zo zdravého spôsobu života, ktorý dnes vediete?
To rozhodne. Na pódiu si uvedomujem silu svojho hlasu, je skvelé ten spev precítiť ale hlavne si na druhý deň po prebudení všetko pamätáte - to je neuveriteľne skvelý pocit. Neviem si predstaviť, že by som mal žiť tak ako kedysi. Často som bol totiž pod vplyvom alkoholu a drog. Ale tak sa do nekonečna fungovať nedá.

Prečo ste teda pili a brali drogy?
Myslím, že to bola snaha nejakým spôsobom utešiť samého seba, keďže ma môj život veľmi netešil. Keď som však v polovici 1990-tych rokov zistil, že ma drogy viac nedokážu ukľudniť, tak som sa rozhodol zmeniť svoj životný štýl, ale kým som dospel k tomuto poznaniu, musel som urobiť zopár zložitých vecí.

Ako sa cítite dnes?

Snažím sa zvelaďovať talent, ktorý som dostal do daru. K tomu je potrebná disciplína, ale stojí to za to. Ak chcem vyraziť na turné, musím sa na to riadne fyzicky pripraviť. Chcem si ísť totiž na pódium oddýchnuť. Časy, kedy som prespieval celé noci v baroch sú preč.

Mnohé kapely čerpajú inšpiráciu práve z Depeche Mode. Čo sa im na vás páči konkrétne?
Nevyhľadám kapely, ktoré sa na nás odvolávajú, ani ma nezaujíma ich zvuk. Aby som bol úprimný: popovú hudbu veľmi nepočúvam. Teda okrem prípadov, kedy sa mi nejaký album vážne páči. Posledný album, ktorý ma tak trochu dostal, bol "I Predict A Graceful Expulsion" od Cold Specks. Páči sa mi ich hudobné pozadie, farba hlasu Al Spx, vyznieva hlasovo omnoho staršie, než v skutočnosti je.

Jedným z vašich najväčších hitov je skladba "Enjoy The Silence". Kedy si skutočne vychutnávate odpočinok?
V časoch, kedy sa nevenujem hudbe. Som rád, že mám niečo, čo ma dokáže upokojiť. Vlastním malý dom na pláži. Tam z času na čas oddychujem. Je to veľmi inšpiratívne miesto.

Čo nám môžete povedať o chystanom albume, ktorý vyjde na jar?
Je to elektro album, no silne ovplyvnený bluesom. Zaradil by som ho niekde medzi albumy "Violator" a "Songs Of Faith And Devotion".

Názory Devotees (12)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa