Dave Gahan o novom albume DM

Dave Gahan o novom albume DM

Depeche Mode sú aktuálne zastrčení v štúdiu v slnečnej Kalifornii, kde pracujú na svojom novom albume. Počas rozhovoru týkajúceho sa albumu "The Light The Dead See", ktorý vznikol v spolupráci Dave Gahana so skupinou Soulsavers, som sa ho spýtal v niekoľkých otázkach aj na nový album Depeche Mode.

Depeche Mode ťahajú spoločne, ako skupina, už štvrtú dekádu, hoci sa za tie roky ohromne zmenili. "Zažili sme toho strašne veľa. Za tých viac ako 30 rokov sme spoločne prešli doslova všetkým. Ide o dosť podivné priateľstvo, ktoré pretrváva," zachichoce sa. "Myslím, že to je hlavne preto, že jeden druhého vieme pochopiť, s Martinom a Fletchom sme ako bratia. Vieme sa povadiť pre malichernosti a za tie roky sa tých blbostí teda objavilo. Ale jednoznačne ide doslova o rodinné puto."

Poďme teda na nový album Depeche Mode, je jasné, že nahrávanie so Soulsavers Gahanovi v štúdiu veľmi pomohlo. "Je jasné, že mi to dodalo ohromnú chuť vstúpiť do ďalšieho projektu s Depeche Mode. Vnuklo mi to neuveriteľné množstvo nápadov. Z práce so Soulsavers som si odniesol veľa," dodá, snažiac sa mi vysvetliť, že sa snažia zaplniť medzery, v ktorých sa dopúšťali mnohých chýb a zlyhaní. "Rozhodne nechceme tlačiť na vokály tak, ako tlačíme na hudbu, jednoducho na nich budeme pracovať až dovtedy, kým nebudú k hudbe sedieť. Skladby budeme interpretovať inak, pretože s elektronikou toho môžete urobiť veľmi veľa. U nás to nie je ako s inými kapelami, kde si sadnete a jammujete. Ja mám totiž svoj kút v ringu, kde platí - do mojich vokálov sa neserte!" , zasmeje sa. "Jednoducho sú aké sú. To som sa naučil od Soulsavers - ak sú tu a tam nejaké pochybnosti, ale viete to dobre odprezentovať, tak sa tým netrápte. A práve preto chcem, aby si tento nový album zachoval viac surovosti. To, že pôjde o ďalšiu elektronickú nahrávku predsa neznamená, až by sme mali to mali tlačiť do maxima. A presne o to nám ide. To je na tomto albume najvzrušujúcejšie. Vraciame sa s ním doslova na ulicu, kde človek nachádza množstvo bluesovej inšpirácie, snažíme sa to čo najviac zakomponovať do nahrávania a nie sa príliš sústrediť na detaily."

Ak by mal mať album "The Light The Dead See" referenčný bod v katalógu Depece Mode, bol by to určite album "Songs Of Faith And Devotion" (1993), s ktorým kapela nabrala viac rockovejšie smerovanie, vyvažévané rafinovaným využívaním sláčikových a gospelových harmónii. Hlboké emócie, to je niečo, čoho sa bude Gahan na novom albume dožadovať. Spomenul skladbu, ktorej zvuk má veľmi blízko ku skladbe "Condemnation" zo spomenutého albumu, no aj niečo o snahe o veci viac orientovené na blues. "Neodvážil by som sa tvrdiť, že je to bluesová nahrávka," nalieha, "no jednoznačne je bluesom ovplyvnená. Je však potrebné zároveň podotknúť, že ako hudba, tak aj texty v sebe nesú veľa nádeje. Trochu sme totiž uviazli. Po celý čas som sa snažil, a niekedy to už chalanov aj trochu vytáčalo, aby sme veci ponúkali v čo najsurovejšom stave. Obávali sa toho z dôvodu, že by nás za to mohli doslova ukrižovať. Ale takého pocitu sa treba zbaviť. Jasné, môžu nás za to zotrieť, ale radšej budem, keď nás v recenziách znesú pod čiernu zem, ako by sa nám malo dostať priemerných hodnotení. Radšej si vypočujem ľudí s otázkou "čo sa to do pekla s tou kapelou deje?", než komentáre v štýle, "no áno, album je v pohode".

Gahan zároveň informoval, že album sa pravdepodobne objaví na trhu na jar 2013 a že sa ešte pred samotným vydaním pokúsia niektorých skladieb zbaviť, čo im potrvá pravdepodobne do konca roka. "Nahrali sme približne 20 skladieb a všetky sa začínajú veľmi pekne formovať. Snažíme sa teraz vyberať tie, ktoré sa nakoniec dostanú na album."

Keďže sú momentálne Depeche Mode oficiálne bez labelu, spýtal som sa Gahana, či Daniel MIller, pod ktorého labelom Mute vydala kapela v UK všetky albumy, bol aj tentoraz účastný pri nahrávaní. "Daniel príde za nami do štúdia na budúci týždeň," prezradil. "Nie sme momentálne upísaní nikomu. Daniel by bol samozrejme veľmi rád, keby sme album opäť vydali pod hlavičkou Mute a my by sme boli samozrejme radi takisto. Nechceme, aby nám niekto dýchal na krk a sme radi, že sme schopní robiť veci sami. Rád by som ale povedal, že nech by sa stalo čokoľvek, Daniel je v celom procese zainteresovaný."

Možno to bolo trochu nevyhnutné, no Gahan mi prezradil, že Depeche Mode sa s novým album vydajú aj na turné a na cestách strávia časť budúceho roka. "Pracujeme na skvelých veciach a doslova sa teším na to, keď tieto skladby predstavíme naživo," rozpráva s nadšením. Spýtal som sa ho, či mu predstava stráveného času na cestách nerobí starosti. "No, je to veľká vec. Je tu plán, ktorý zaberá aj niekoľko nasledujúcich rokov. Celé to potrvá až do leta 2014," zasmeje sa a v úsmeve cítiť závan nedôvery. "Keď o tom začnem premýšľať, tak ma to mierne vnútorne rozhádže. Lenže byť na cestách a vystupovať, to je niečo fantastické. Je to zábava. To je presne to, čo robíme, snažíme sa ľudí zabávať tým, čo sme dokázali urobiť, hudbou, ktorú sme vytvorili. Koncert je pre mňa miestom, kde cítim, že hudba je niečo, čo dokáže ľudí stmeliť, kde sa dokážu stretnúť ľudia rôznych vyznaní, s rôznymi životnými cestami, farbami pleti, s rôznym presvedčením... a pritom sa dokážu tešiť z jednej a tej istej skladby - to je pre mňa stále tá najúžasnejšia vec týkajúca sa vystupovania."

Názory Devotees (7)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa