Dave Gahan - Hourglass

"Sólový projekt člena známej skupiny" - Keď niečo takéto uvedú média, tak to rozhodne zapôsobí. Či už sa tým zdvihne vlna záujmu o samotný projekt alebo to vyvolá otázky týkajúce sa budúcnosti samotnej skupiny. Ak však daný interpret vydá svoj druhý album, začne sa oň zaujímať zväčša len úzka skupina ľudí. Dave Gahan prichádza so svojimi "presýpacími hodinami".

Keď v roku 2003 prišiel Dave Gahan so svojim debutom "Paper Monsters", spôsobilo to na hudobnej scéne menší rozruch. Nebolo to niečo, čo by svet neočakával (Dave to predsa ohlasoval už počas príprav albumu "Exciter" od Depeche Mode), ale predsalen to prilákalo pozornosť. Či už zaslúženú, to aj po rokoch ťažko posúdiť. Z môjho dnešného pohľadu totiž išlo o projekt "samopašného dieťaťa", ktoré malo silnú potrebu svetu dokázať, že nie je len bábkou v rukách iných, ale že je samo schopné prísť s niečím výnimočným. A ako každé dieťa, aj Dave si svoju pozornosť, či už fanúšikov alebo kritiky, vynútil viac-menej krikom a rôznymi vyhláseniami, na ktoré by zrejme dnes najradšej zabudol. No podarilo sa, ešte viac posilnil svoju pozíciu v Depeche Mode, výsledkom čoho je spoluautorstvo posledného štúdiového počinu skupiny a svojim turné, postavenom na čisto rockovom základe, si zasa získal priazeň širokého publika. Dieťa však časom vyrastie, začne vnímať svet inak, viac premýšľať a podľa toho aj konať.

David Gahan nám teda "dospel". Prichádza s novým albumom, no už z prvých vyhlásení je evidentné, že sa k nemu chová profesionálne, teda tak, ako sa od člena známej kapely žiada. Teraz je hoden postaviť sa do zástupu ľudí ako Mick Jagger, Keith Richards, Thom Yorke, či Earl Slick. Jednoducho majú nápad, ktorý by s ich domovskou kapelou veľmi dohromady nešiel, no príde im natoľko zaujímavý, že ho chcú určitým spôsobom zvečniť. Nepotrebujú okolo toho robiť veľký rozruch, nežiadajú jeho masívnu podporu, jednoducho len ponúkajú ďalší rozmer svojho hudobného ja. A to je všetko. No vďaka takémuto prístupu pritiahnu k sebe tú pravú pozornosť. A Dave to konečne pochopil!

Hoursglass - symbolizuje v podobe presýpacích hodín nedočkavosť, trpezlivosť alebo uvedomenie si krátkosti ľudského života? Zrejme všetko spomenuté, nakoľko to poznať zo samotných textov, ktoré sú napáchnuté naliehavosťou dať veci do poriadku, kým je ešte čas, prípadne odkazom nestrácať čas hlúposťami a strážiť si to najcennejšie, čo na tomto svete je, priateľstvo, láska... vyberte si z jeho slov sami.

Po hudobnej stránke je to takisto už "iné café". Zabudnite na kostrbatosť, neohrabanosť a podivnú rozmanitosť "Paper Monsters". "Hourglass" je ucelený album, za ktorý by sa nehanbil žiaden profesionál. Skutočné dielo hodné značky Dave Gahan. A hoci je okamžite poznateľná prítomnosť Andrew Phillpotta, ktorého meno naznačuje, že o elektroniku nebude núdza, je táto využitá len ako určité pozadie, ktorým sa navodí konkrétna nálada. Ostatné už je nefalšovaná "živá" hudba, ktorá vás prevedie snáď všetkými hudobnými štýlmi, hoci si to pri prvom posluchu ani riadne neuvedomíte. A to je ďalšie plus pre Davida.

Mate radi súčasnú synthi scénu? Ale samozrejme, "Kingdom" je doslova pre vás ako stvorená. Žiada sa vám pop v pravom slova zmysle (myslím, ten skutočne hodnotný, ktorý produkuje už málo kto)? "Saw Something" vás dostane už z prvých tónov. Psychedélia? Nech sa páči: "21 Days" a ste v 70-tych rokoch bez toho, aby ste si to uvedomili. Prvky súčasnej klubovej tanečnej scény? Tak si zapáľte tú marihuanu, čo vám zostala z piatkovej akcie vo vrecku, pustite si "Deeper & Deeper" a ste znova v tom. Ambient? Aj na ten si prídete, "Miracles" vám ho poskytne dostatok. Industriálny rock v pravom slova zmysle? Čo tak "Use You" alebo "Little Lie"? Minimal? "Insoluble" je vaša. Spomienka na Davidov debut? "Endless" vás k nemu vráti a vy sa zároveň spýtate, "chlape, prečo si v takomto štýle neurobil aj "Paper Monsters"?". Blues? Posledná "Down" vás doslova omámi.

Máte z posledných riadkov pocit, že je to až príliš veľký "miš-maš"? Omyl páni a dámy, Dave, Andrew a Christian poznateľne vidia, kam smeruje hudobný svet a nechali sa len unášať prúdom. Jednoducho len to, čo má každý z nich rád, šikovne zamaskovali za príjemnú jednoliatu produkciu, v ktorej si každý čosi nájde a vďaka ktorej sa bude môcť dostať aj k hudbe inej. "Hourglass" je teda akýmsi zhmotnením dnes už legendárneho, no pritom aj zabudnutého výroku Davida Gahana: "Treba počúvať všetko!"

Album si určite zaslúži pozornosť, nakoľko je zaujímavý a rozhodne so svojim predchodcom neporovnateľný. Je možné, že skončí v poličke zberateľov, tak ako to býva u bočných projektoch zvykom. Skutočne hodnotné diela však preveruje čas, nie predajnosť, či úspech v rebríčkoch. "Hourglass" má v sebe atribúty, ktoré by mu mohli pomôcť prežiť.


Poznámka redakcie: Nakoľko počet a poradie skladieb albumu Hourglass nebol oficiálne ešte uvedený, k recenzii boli ponúknuté nasledujúce skladby.

Saw Something (05:13), Kingdom (04:33), Deeper & Deeper (04:33), 21 Days (04:34), Miracles (04:37), Use You (04:46), Insoluble (04:56), Endless (05:46), A Little Lie (04:54), Down (04:34)

Album "Hourglass" sa na pultoch objaví 22.10.2007 doprevádzaný singlom "Kingdom" v predaji od 8.10.2007. Už 27.8. však môžete singel zachytiť v mediách.

Názory Devotees (25)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa