Dave Gahan ako ho nepoznáte II.

V apríli 1994 sú Depeche Mode s Devotional Tour v Chile. Tu sa Gahanovi dostane do uší správa, že si Kurt Cobain prestrelil hlavu. "Zlosť- to bola moja prvá reakcia. Bol som nasratý, pretože sa mi to zdalo, že Kurt mi ukradol môj nápad. V takomto hovne som sa topil." Spomína Gahan.

Pád niekdajšieho draka....

Je leto 1990 a Depeche Mode sú uprostred úspešného turné k svojmu patrične prelomovému a vôbec najlepšiemu albumu Violator. David Gahan je v úžasnej forme a na vrchole popularity. Zbožňujú ho milióny fanúšikov (pričom prevažujú muži). Neexistuje nič, čo by bránilo tomu, aby sa Depeche Mode konečne zapísali do histórie modernej pop music ako jeden z najväčších fenoménov vtedajšej doby. Nikto si však nevšíma, že ich frontmana stále viac zužuje presvedčenie, že aj cez vlastnú gloriolu sú Depeche Mode vnímaní širším publikom stále iba ako taká pofidérna synthy-popová skupina z Anglicka. To ho nakoniec doženie ku teatrálnemu a vyčerpávajúcemu gestu ­ pokusu vytvoriť zo seba dokonalú rockovú ikonu, priam stelesnenie sa do navlas rovnakého rock´n´rolloveho životného štýlu. Prvým Daveovým krokom k zidealizovanej ikone je "zvečnenie" sa tetovaním, bez ktorého by to naozaj nebolo to ono; a potom zo začiatku úplne "rekreačne" vyskúša heroín, ako "suchú formalitu".
"Vtedy mi svitlo v hlave, že už neexistujú žiadne skutočné rockové hviezdy; že už tu nie je nikto, kto by mohol zájsť až za limit normálnosti. Jedná vec je spievať piesne, ale druhá vec, je žiť podľa nich. A tak som stvoril monštrum." Spomína Dave na zlomový okamih jeho života.
"Urobil som totiž tú chybu, že som si myslel, že "myslieť to vážne" znamená odtrepať seba samého do toho najhorúcejšieho pekla."


Ukradnutý nápad...

Dave Gahan 1993
To, čo začalo ako víkendový drogový úlet, sa veľmi rýchlo vystupňovalo, keď Dave opustil svoju prvú ženu Joanne a odsťahoval sa do Los Angeles za Theresou Conway ­ potetovanou hudobnou žurnalistkou, ktorá spolupracovala s Depeche Mode v USA, a ktorá sa v roku 1992 stáva pani Gahanovou č2. Vonkoncom nikto nespozoroval a nikto si ani neuvedomil, že Dave sa veľmi rýchlo prepadáva a točí v špirále závislosti. Jeho životný priestor a realizácia sa obmedzuje na jeho dom v L.A., neustále zaplnený bandou pochybných feťákov a hotel Sunset Marquis. Toto miesto, obľúbené dejisko jeho drogových vdychovaní sa zachovalo obzvlášť pamätihodne a má na čo spomínať ­ ešte bude o ňom reč.

V apríli 1994 sú Depeche Mode s Devotional Tour v Chile. Tu sa Gahanovi dostane do uší správa, že si Kurt Cobain prestrelil hlavu.
"Zlosť- to bola moja prvá reakcia. Bol som nasratý, pretože sa mi to zdalo, že Kurt mi ukradol môj nápad. V takomto hovne som sa topil." Spomína Gahan. Sám si však začína uvedomovať signalizujúci zhoršujúci stav seba samého a po prvý krát nastupuje na detoxikačnu liečbu trvajúcu šesť týždňov. Po návrate ho opúšťa Theresa, ktorá sama v minulosti heroín skúsila a ktorá je už unavená tým, že svojho manžela v poslednom čase neustále nájde totálne zfetovaného na dlážke-bez náznaku života.
"Theresa ma opustila, priatelia boli minulosťou a ja som bol oplotený množstvom feťákov. A vedel som úplne presne, o čo tu ide. Ja som mal peniaze a drogy a tí ľudia sa ma držali ako kliešte."

Z ďalšej "detoxy" sa Dave vracia ku sklonku roka 1995, svoj dom našiel totálne "vybrakovaný" s holým interiérom. Televízia, nahrávacie štúdio, dva Harleye, dokonca aj príbory, všetko je preč. Zlodeji mu ako pozdrav zanechávajú zresetovaný kód bezpečnostného systému, vďaka tomu si Dave uvedomí, že ide o pomstu jeho "kamošov", ktorým sa nepáčila jeho snaha skoncovaním s "omamnými koktejlami". Nikto iný totiž číselnú kombináciu alarmu nepoznal.
"Pripadal som si ako postavička z nejakého poondeného kriminálneho seriálu z LA. Nahováral som si- možno bude všetkým bezo mňa lepšie."

Znova odchádza do Sunset Marquis. Najprv zatelefonuje mame do Basildonu, aby jej oznámil, že sa vrátil z ďalšej "detoxy" (hoci predtým tvrdil, že nikdy na žiadnej nebol). Potom začína uskutočňovať najdramatickejšiu umeleckú víziu "otupeného mozgu" vlastnej kariéry ­ v hotelovej kúpeľni si žiletkou podreže žily na zápästí. Neskôr sa priznáva, že v najtajomnejšom mieste svojho vnútra dúfal v tom, že ho niekto nájde a podľa záznamu na linke 911 to bol vraj dokonca on sám, kto zavolal pomoc. Keď lekár vidí, komu zasa zachraňuje život, jeho slová sú : "Ty jeden zasratý kretén, zasa si to ty?"


Matka predstavená... aj kráľ sa "sekne"

Nasleduje plejáda neúspešných detoxikačných pokusov; vážnejšie i menej závažne predávkovanie heroínom, vďaka týmto praktikám tento idol dostáva od zamestnancov losangelskej záchranky familiárnu prezývku "The Cat" (* v americkom slangu má niekoľko významov od hudobníka až po šľapku; v tomto prípade sa význam sťahuje na mačku, u ktorej sa traduje 9 životov - poznámka).

Koleso Davidových drogových dejín s kráľovskou istotou padá na zem 28.5.1996. V hoteli Sunset Marquis po užití nekvalitného speedbalu (kombinácia heroínu a kokaínu) od dílera z ulice, Dave počuje najbližšie volanie. Tak sa totiž v angličtine nazýva okamih, ktorý sa vo feťáckom žargóne označuje ako "milovanie so smrťou". Je to klinická smrť, poplatok za nerešpektovanie signálov. Dáma s kosou si nad Daveom zavzdychala 2 minúty. Na poslednú chvíľu ho zachraňujú, ale polícia, ktorá prichádza do hotela súbežne aj so záchrankou, nájde v izbe veľké množstvo drog, a tak miestny šerif deportuje Davea z nemocnice priamo do väzenia. Najprv musí zaplatiť kauciu vo výške 10 000 dolárov a následne je mu uložená podmienka 9 mesačného detoxikačného liečenia. Tentoraz konečne úspešného. Od toho času vraj Dave na drogy nesiahol.
"Je to všetko také skutočné, ako keď sa Renton prepadáva do koberca a Matka Predstavená ho vytiahne za nohy na ulicu. Sám som to niekoľkokrát zažil a to z oboch strán toho príbehu." Prirovnáva Dave svoju vtedajšiu realitu ku známej scéne z Trainspottingu.
"To je život feťákov. Keď okolo vás umierajú ľudia, jednoducho sa ich skúšate zbaviť. Akékoľvek vaše city sú totiž niekde úplne v zadku."

Pokračovanie nabudúce...
(adaptované a interpretačne upravené z "Ultramixu")

Názory Devotees (3)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa