Dave: Chcem si to všetko užiť (2013)

Dave: Chcem si to všetko užiť (2013)

Pred začiatkom turné k albumu "Delta Machine" sa v jednej z newyorských kaviarní stretol Dave Gahan s reportérom magazínu Billboard a hodili spolu krátku reč, výsledkom čoho je ďalšie príjemné interview.

Vaše posledné turné, "Tour Of The Universe", bolo neuveriteľne ambiciózne a enormne úspešné. Nie je trochu skľučujúce, že to všetko máte opäť spoločne rozbehnúť?
Viete, takto veci už dávno nevnímam. Samozrejme, boli časy, kedy som fungoval v štýle, "musíš byť "väčší", rýchlejší, silnejší a lepší". Ale po toľkých rokoch mi práce na tomto 13tom štúdiovom albume dávali zvláštny pocit, akoby som pracoval na niečom úplne novom. S Martinom akoby sme sa ocitli na tej istej stránke knihy, pokiaľ šlo o písanie piesní, v podstate sme pracovali spoločne a bola to veľmi príjemná skúsenosť. A pokiaľ ide o to blížiace sa turné, na tom poslednom sme zažili veľa osobných vzostupov a pádov. Aj po fyzickej stránke som mal určité problémy ... trochu mi veci sťažila choroba a musel som to prekonať. Potom sa objavili problémy s hlasom, čo podľa mňa súviselo so skutočnosťou, že som sa musel dať dohromady po diagnostikovaní nádoru, no našťastie sa to všetko odohralo na začiatku turné. Zakaždým, keď prišlo na prestávku v turné, tak som nastúpil do nemocnice, absolvoval ďalšiu liečbu, takže to bol menší boj. Ale turné samotné, ako aj jednotlivé vystúpenia, bolo vynikajúce. Hovoríme tu o niečom, čo pozdvihuje ducha!

Aj pri tomto turné máme pred sebou ambiciózne plány. Začíname vo veľkom v Európe, kde nás čaká zopár vystúpení na obrovských štadiónoch, no potom sa vraciame do Spojených štátov, kde máme v pláne koncerty na miestach s rozumnou veľkosťou a návštevnosťou, hlavne v arénach, a to všetko prakticky až do Vianoc. Už teraz máme rozpracované plány na ďalšiu európsku časť a potom jednoznačne Južná Amerika a možno aj Ázia. Myslím, že sa tam črtajú plány na ďalší návrat do Spojených štátov a možno niekoľko európskych letných festivalov v roku 2014.

Ako dlho ste s Martinom pripravovali skladby pre album "Delta Machine"?
Po poslednom turné si každý šiel svojou cestou. Objali sme sa a šli, skutočne. Nikdy si nerobíme žiadne plány. Ale veľmi krátko po tom, prakticky po pár mesiacoch, mi Martin poslal mail a ja som mu odpovedal, že aktuálne pracujem so Soulsavers. Martin nakoniec rozbehol projekt VCMG, s Vince Clarkom, čo zafungovalo skvele a myslím, že ho to rovnako inšpirovalo. Dalo by sa povedať, že od konca roka, v ktorom sme uzavreli veci ohľadne "Sounds Of The Universe", to trvalo asi rok alebo skôr 9 mesiacov. To som začali komponovať v mojom štúdiu, v New Yorku, spolu s mojim kamarátom, Kurtom Uenalom, ktorý je vlastne spoluautorom mojich skladieb na tomto novom albume. Ja som v štúdiu ešte pracoval na skladbách pre Soulsavers, kedy on začal prichádzať s novými nápadmi a začali sa tak rodiť veci pre Depeche Mode.

Prvý singel, "Heaven", je menším šokom. Prečo ste na predstavenie albumu vybrali práve pomalú skladbu?
Aby som bol úprimný, všetci sme uprednostňovali skladbu "Angel", ktorá je trochu agresívna a trošku viac typická v ohľade výberu prvého singla. Potom sme sa však viac zahĺbili do ďalších skladieb a osobne mám pocit, že "Heaven" je jedna z najlepších Martinových vecí, ktoré za celé tie roky napísal, a to z viacerých dôvodov. Je to jedna z tých skladieb, ktorá vo mne vyvolávajú túžbu a chuť pokračovať v komponovaní. Okamžite, ako som si ju vypočul, som ju chcel spievať. Keď došlo k jej samotnému nahrávaniu, nadobudol som pocit, že je to presne tá vec, ktorá postavila základy albumu.


Počas prvých nahrávacích sedení som začal zo strany ostatných cítiť tlaky ohľadne výberu prvého singla. Ako som povedal, spočiatku sme sa zhodli na skladbe "Angel", lenže mňa zrazu napadlo, "Myslím si, že ("Heaven") je najlepšia skladba". A nakoniec sme sa v debatách na tom aj zhodli, preto ten výber. Nemysleli sme na to, že sa to nebude hrať v rádiách, ani nič podobné. Tá skladba odzrkadľuje náš posun, to, kto vlastne sme ... neviem, je to jednoducho zmena. Má v sebe niečo priamočiare z bluesu a gospelu a myslím, že to sú práve tie prvky, ktoré sú spájané s albumom "Songs Of Faith And Devotion" a určite "Violator".

Depeche Mode produkujú hudbu kontinuálne už viac ako 30 rokov, ale k drastickej zmene propagácie albumov a nahrávok, cez sociálne média a podobne, došlo až s albumom "Sounds Of The Universe". Do akej miery registrujete tieto zmeny?
Ja osobne som si toho vedomý až príliš. To isté môžem povedať aj o Martinovi. Martin je nakoniec do technológii veľmi zainteresovaný, Internetom je dodnes uchvátený, hlavne tou skutočnosťou, že celý svet máte k dispozícii klikom prsta. On všetky tieto veci jednoznačne víta, ja zasa až tak nie. Som trochu skeptický, veľa času za počítačom, a podobne, netrávim. Ani si tie moderné "hračky" nekupujem. Podľa mňa by sme mali byť trochu zdržanlivejší v tom, čomu sa venujeme ako umelci. Smutné na tom všetkom je, že jedna z tých zlých stránok toho všetkého je, že sa tým stráca určité tajomno, ako aj akási výnimočnosť. Ja som vyrastal v 1970tych rokoch, hudbou som totálne žil, vyčkával som pred obchodom, kým prišli nové single od The Dead, The Clash, Davida Bowieho, či T-Rex a ďalších z toho obdobia. To bolo to, čo tým nahrávkam dodávalo istú výnimočnosť. Čakanie na album, čakanie na obaly nahrávok, objavovanie imidžov umelcov, to je už dnes, bohužiaľ, všetko preč, pretože dnes všetko, čo chceme vedieť o komkoľvek, nájdeme v sekunde.

Tomuto albumu pomohla aj opätovná účasť Flooda v tíme, ako aj fakt, že sa Flood postaral o finálny mix. Pomohli nám aj technológie, kedy sme s Martinom mohli komunikovať cez Skype, kedy on mixoval nahrávky v Londýne a ja som v New Yorku ešte stále nahrával. A to bol asi jediný spôsob, akým sme spolu komunikovali! Spolu sme čas v štúdiu prakticky ani netrávili. A osobne tento album pokladám za záver trilógie nahrávok s Benom Hillierom. S "Playing The Angel" (2005), "Sounds Of The Universe" (2009) a "Delta Machine" sme vlastne dosiahli presne to, o čo sme sa pokúšali už pri prvom spomenutom albume. "Sounds Of The Universe" bol viac krajinomaľbou, akési filmové dielo a myslím, že "Delta Machine" je akousi lepšou kombináciou týchto prvkov. Je veľmi hnací, razí si cestu vpred, no pritom má v sebe stále niečo zasnené.

To vyznieva, akoby jeho nahrávanie bolo neuveriteľne radostnou záležitosťou.
Pozrite, na poslednom turné sme si spoločne prešli kadečím, a možno rovnako aj na turné predtým. Keď s niekým fungujete viac ako 30 rokov, tak to so sebou prináš ako vzostupy, tak aj pády, veci, ktoré Vás trápia, ako aj veci, ktoré si zaslúžia spoločnú oslavu. A práve toto sme cítili pri tomto albume. Martin sa nachádza vo skvelom období života; skutočne je vo výbornej forme, aj po zdravotnej stránke, a z albumu je nadšený. Obaja sme sa ocitli na mieste, kde si plnými dúškami vychutnávame daný moment života, kedy si uvedomujeme, čo ten život vlastne je a čo nám stále ponúka. Nikdy s istotou nevieme, či niekedy vznikne nejaká ďalšia spoločná nahrávka, o tomto sa vážne nerozprávame. Aktuálne len plánujeme veľké turné, ktoré by malo prebiehať až do konca leta 2014. Keď o tom premýšľam v tomto momente, tak to vyznieva znepokojivo, ale chcem si to všetko užiť. Nikdy totiž neviete, či nejaké ďalšie turné bude ...

Názory Devotees (7)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa