Daniel Miller o “Violator” (2006)

Daniel Miller o “Violator” (2006)

Všetci sme verili, že "Violator" mal univerzálny dopad a ohromný potenciál, no nik nemohol predpokladať, že by to mohlo byť až také enormné.

Je to klasickejšia electro nahrávka, než predošlý album "Music For The Masses", ktorý mal omnoho väčší a epickejší zvuk. Kedykoľvek mal niekto pocit, že sa Depeche Mode uberajú príliš rockovým smerom, oni na to okamžite veľmi silne zareagovali. Obzvlášť Martin. Aj keď zbožňuje hranie na svojich gitarách, ktorých má slušnú zbierku, veľmi dobre si uvedomuje, že existuje hranica, ktorú Depeche Mode nikdy neprekročia. Sú elektronická kapela, ktorá používa gitary, nie rocková kapela využívajúca elektroniku. Takže, možno práve toto súvisí so zvukom tohto albumu.

Album "Violator" bol nahrávaný v roku 1989 a vydaný v roku nasledujúcom. V tom období zaznamenala tanečná hudba ohromný rozmach a množno hudobníkov z oblasti techna sa odvolávalo práve na Depeche Mode, ktorí ich ovplyvnili. Chalani tomu spočiatku nerozumeli, ale Martin sa o tom začal zaujímať čoraz viac, viac experimentoval so samotným technom a súčasnou elektronickou hudbou. Začali si naplno uvedomovať, že túto hudobnú oblasť nejakým spôsobom naozaj ovplyvnili

Album nahrávali v Miláne a neskôr na severe Dánska. O produkciu sa postaral Flood a pod finálny mix sa v Londýne podpísal Francois Kevorkian. Flood v čase finálneho mixu nebol k dispozícii, takže preto sme sa rozhodli spolupracovať s Francoisom, pretože sa nám veľmi páčil zvuk albumu "Electric Café" od Kraftwerk, ktorý pár rokov predtým mixoval práve on. Rovnako bol veľmi dobre známy aj ako DJ, remixér a mal na svojom konte aj klasický remix skladby "Situation" od Yazzoo, ktorý vyšiel začiatkom 1980tych rokov. Myslím, že kombinácia Kevorkianovho mixu a Floodovej produkcie dodala albumu výnimočnú kvalitu.

Vždy som mal pocit, že "Enjoy The Silence" mala potenciál stať sa veľkým hitom. Pôvodne to však bola skutočne veľmi pomalá balada, no Alan s Floodom navrhli, aby ju zrýchlili. Nemyslím si, že tým bol Martin nadšený. Spomínam si však, ako som prišiel do Dánska a prehrali mi veľmi surový mix zrýchlenej verzie, že to znelo úžasne! Niečo na tej skladbe je, nedokážete to uchopiť, ale chcete to počúvať znova a znova. A než sa tak nakoniec stane, viete, že to je hit.

Rozhodli sme sa pred samotným albumom vydať dva single a chceli sme, aby tým prvým bola skladba "Personal Jesus". Nemysleli sme si, že z toho bude hit, brali sme to ako skvelý úvod k albumu, chceli sme ľuďom oznámiť, že sa niečo chystá. Spočiatku panovala obava, že by niektoré americké rozhlasové stanice mohli skladbu odmietnuť pre jej názov, prípadne, že MTV bude mať problém s niektorými zábermi z videa Antona Corbijna, no verili sme, že je to krok správnym smerom a ako sa neskôr ukázalo, bol to obrovský úspech. Stal sa z toho najpredávanejší 12" singel, aký kedy vydala naša partnerská firma Sire/Warners - a to do ich stajne patrili Prince, či Madonna.

Scéna na príchod singla "Enjoy The Silence" tak bola dokonale pripravená. A tak sa objavil najúspešnejší singel v histórii Depeche Mode. Masívny úspech prvých dvoch singlov bol tak dokonalým úvodom nového albumu, z ktorého sa celosvetovo predalo 7 miliónov kópií. V britskom albumovom rebríčku sa vyšplhal na druhú pozíciu, čo bol ich dovtedajší najväčší úspech. A rovnako treba pripomenúť, že album "Violator" zvrátil kritický pohľad na kapelu, čo sa pretavilo do ocenia za najlepší singel v rámci udeľovania Brit Awards a kapela zároveň k sebe pritiahla novú generáciu mladších fanúšikov. Bolo to akoby sa konečne Británia pripojila k zvyšku sveta.

V tomto momente však kapela v Spojených štátoch dosiahla status superhviezd. Nielen tým, že boli neustále na MTV, no reakcie publika začali mať blízko k hystérií. To viedlo k udalostiam v obchode Warehouse, v Los Angeles. Kapela pred vydaním albumu usporiadala v spomenutých priestoroch autogramiádu, čo spôsobilo veľké problémy, keďže sa do vnútra pokúšalo dostať takmer 17 000 ľudí. Bolo nasadených cez 200 policajtov, nechýbali helikoptéry a okolité ulice boli hermeticky uzavreté. Bolo to desivé. Nechceli sme, aby nastali výtržnosti, no zároveň sme chceli uspieť, takže sa to vymklo spod kontroly. Našťastie nebol nikto zranený. O udalosti informovali všetky média, čím sa povedomie ľudí o Depeche Mode dostalo na novú úroveň.

Svetové turné World Violation odštartovala kapela v júni 1990 na Dodgers štadióne v LA, kde sa ako predskokani predstavili Electronic. Koncerty boli fantastické. Pár rokov predtým si Depeche Mode zahrali na štadióne Rosebowl, v Pasadene, čo zaznamenali vo filme "101", no cez štadión Dodgers sa opäť vyšvihli na inú úroveň. Turné odohrali po štadiónoch ako v Amerike, tak aj v Európe. Vstupenky sa začali predávať už celé mesiace pred samotnými koncertami.

"Violator" je dodnes mimoriadna nahrávka. Obsahuje klasické single, no rovnako funguje ako ucelený album. A to transformovalo Depeche Mode do pozície jednej z najväčších kapiel tohto hudobného sveta.

Daniel Miller
zdroj: Violator, SACD Release, 03/04/2006

Názory Devotees (8)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa